Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί στους κόλπους της φαρμακοβιομηχανίας η στάση του επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των Θεσμών για θέματα Υγείας Τζουζέπε Καρόνε, ο οποίος εμφανίζεται να ωθεί την κυβέρνηση σε έκνομες συμπεριφορές στην φαρμακευτική πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της τελευταίας συνάντησης με τα τεχνικά κλιμάκια, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την νομιμότητα εφαρμογής των διατάξεων τιμολόγησης φαρμάκων τις οποίες επιβάλουν οι θεσμοί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα Καρόνε δεν δίνει το «πράσινο φως» για να πάρουν αύξηση τιμής φάρμακα που, λόγω της πολιτικής των θεσμών, έχουν οδηγηθεί σε τιμές μικρότερες από την χαμηλότερη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων, επισημαίνουν ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες έθεσαν υπόψη στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας (ΣΤΕ) του 2004 που κρίνει αντισυνταγματική (κατά το αρθρ. 5 παρ. 1 του Συντάγματος) την εφαρμογή της χαμηλότερης τιμής στην Ευρώπη ως τιμή για τα φάρμακα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ζήτησαν να μπορέσουν να ευθυγραμμίσουν τις τιμές αυτών των προϊόντων τουλάχιστον με την χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη ώστε να μην συνεχίζει η Πολιτεία να εφαρμόζει διατάξεις που έχουν κριθεί οριστικά ως αντισυνταγματικές.

Οι θεσμοί – αναφέρουν πηγές – όχι μόνο δεν επέτρεψαν το απόλυτα νόμιμο και σύμφωνο με το ελληνικό Σύνταγμα αίτημα, αλλά εξώθησαν την κυβέρνηση σε περαιτέρω έκνομη συμπεριφορά. Επέβαλαν την εφαρμογή των αντισυνταγματικών διατάξεων και σε γενόσημα προϊόντα τα οποία δεν θα έπρεπε να ανατιμολογηθούν λόγω του ότι η τιμή τους είναι ήδη χαμηλότερη από το 65% της χαμηλότερης τιμής στην Ε.Ε. Έτσι, απαίτησαν να μειωθούν περαιτέρω αυτές οι ήδη αντισυνταγματικές τιμές κατά τουλάχιστον 10%.

Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ύποπτη τη εμμονή αυτή των θεσμών γιατί, όπως υποστηρίζουν, δεν δικαιολογείται από την «ανάγκη εξοικονόμησης δημοσιονομικών πόρων». Και αυτό, όταν η ελληνική πλευρά είχε τεκμηριώσει ότι η νόμιμη ανατιμολόγηση των γενοσήμων θα είχε αμελητέο δημοσιονομικό κόστος.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχει η υπόνοια ότι ο πραγματικός στόχος των παρεμβάσεων του τεχνικού κλιμακίου των Θεσμών μπορεί να είναι η εξώθηση των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε αφανισμό μέσω ενός εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου τιμών.