Ο τελικός απολογισμός από τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια στα Εξάρχεια είναι 25 προσαγωγές και πέντε συλλήψεις.

Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν σε Εξάρχεια, Πολυτεχνείο αλλά και στη Θεσσαλονίκη _η κατάσταση εκτονώθηκε περί τις 21.30_ όπου αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, μετά την πορεία για την επέτειο των 9 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα επεισόδια στα Εξάρχεια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, όταν η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα όπου δολοφονήθηκε το 2008 ο Αλ. Γρηγορόπουλος .

23.06 Εστίες έντασεις, ακόμη, στα Εξάρχεια. 23 οι προσαγωγές και τρία καμμένα αυτοκίνητα

22.34 Καίγονται αυτοκίνητα στην Τοσίτσα, Οι κάτοικοι δεν μπορούν να αναπνεύσουν στην περιοχή της πλατείας Εξαρχείων από τις φωτιές και τα δακρυγόνα



22.24
Εως τώρα δύο κατασβέσεις φωτιάς σε αυτοκίνητα αλλά έχουν γίνει και άλλες κλήσεις για ανάλογα περιστατικά

21.53 23 οι προσαγωγές

21.49 Τοσίτσα και Ζαΐμη τα επεισόδια: φωτιές από μολότοφ

21.45 Η εικόνα αυτή τη στιγμή, από την Πατησίων βλέποντας προς την Μπουμπουλίνας και την Τοσίτσα

21.44 Επεισόδια σε εξέλιξη επί της Τοσίτσα

21.42 Φωτιές στο οδόστρωμα της Μπουμπουλίνας

21.14 Συνεχίζονται τα επεισόδια περιμετρικά της πλατείας

20.43 Επιθέσεις με μολότοφ και στη Στουρνάρη, ξανά

20.41 Μπενάκη και Μεταξά οδόφραγμα με αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου και υλικά οικοδομών. Κωλέττη και Θεμιστοκλέους το ίδιο. Στην Καλλιδρομίου ομάδα αντιεξουσιασατών επιτέθηκε με μολότοφ στο Αστυνομικό τμήμα

20.26 Στη Θεμιστοκλέους φτιάχνουν οδοφράγματα με γλάστρες, ξύλα και σκουπίδια, σπάνε πεζοδρόμια και εισόδους πολυκατοικιών



20.23
Φωτιές και επεισόδια σε Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα και σε δρόμους πέριξ της Πλατείας Εξαρχείων

20.16.
Εεισόδια και στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή πέριξ του Πανεπιστημίου. Ρήψεις μολότοφ, αυτοσχέδιων μηχανισμών και με πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο, παίρνουν πολεμοφόδια που έχουν «αποθηκεύσει» και επιχειρούν και πάλι

20.14. «Βροχή» από βόμβες μολότοφ στη Στουρνάρη καθώς και φωτοβολίδων


20.12
Αρχισαν τα επεισόδια στα Εξάρχεια. Φωτιές, μολότοφ και πέτρες προς τους αστυνομικούς – Επιχείρηση της αστυνομίας με κρότου-λάμψης προς την πλατεία Εξαρχείων.

Live μετάδοση από τα Εξάρχεια:

20.00 Ανοιξε και ο σταθμός του μετρό Πανεπιστήμιο

19.53
Τα πανό μαζεύτηκαν στα Προπύλαια και αρκετοί διαδηλωτές, μέσω της Εμ. Μπενάκη κατευθύνονται στα Εξάρχεια

19.52 Ανοιξε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

Βίντεο από την πορεία των αντιεξουσιαστών στο Σύνταγμα:
https://www.facebook.com/591147465/videos/10155005968012466/

19.42 Η πορεία σε λίγο φθάνει στα Προπύλαια


19.30
«Μπλοκαρισμένοι» οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Εξαρχείων με οδοφράγματα

19.26
Η πορεία φθάνει στο Σύνταγμα

19.21 Οδόφραγμα με στρώμα και σκουπίδια στη συμβολή των οδών Οικονόμου και Τοσίτσα, στα Εξάρχεια

18.55 Ξεκίνησε η πορεία των αντιεξουσιαστών

18.26 Κλειστή η Πανεπιστημίου – Φθάνουν τα πρώτα μπλοκ

18:00 Κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο του Μετρό

17:55 Κλείνει ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα στις 18:00 ενώ ο σταθμός Πανεπιστημίου παραμένει από το μεσημέρι κλειστός

Η πορεία των μαθητών το πρωί και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

15:45 Tweet για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Επεισόδια, μολότοφ, σπασίματα μαγαζιών – για μία ακόμη φορά εικόνα χάους στο κέντρο της Αθήνας. Είναι «τα δικά τους παιδιά», όπως είπε χθες ο κ. Δραγασάκης, γι’ αυτό προφανώς δεν αφήνουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της…» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

15:30 Με αναφορά σε σύνθημα γραμμένο σε τοίχο της Αθήνας στέλνει το μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα, ημέρα μνήμης για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου.«Ο Δεκέμβρης ήταν ερώτηση. Γράφτηκε σε έναν τοίχο της Αθήνας εκείνες τις ταραγμένες ημέρες του 2008. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, η νέα γενιά, ο λαός μας έδωσε και δίνει έναν δημιουργικό αγώνα ενάντια στον φόβο, χωρίς κουκούλες, με καθαρό πρόσωπο για μία πιο δίκαιη κοινωνία» αναφέρει σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός.

15:00 Ανοιχτοί οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

14:20 Στα Προπύλαια, από όπου ξεκίνησε, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πορεία μαθητών και φοιτητών που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008. Μαθητές και φοιτητές αφού παρέμειναν για λίγη ώρα μπροστά από το Πανεπιστήμιο φωνάζοντας συνθήματα, στη συνέχεια αποχώρησαν.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου προκλήθηκαν, κατά διαστήματα, μικροεντάσεις μεταξύ ομάδων νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να πάρουν μεγαλύτερη έκταση. Στο πέρασμά τους νεαροί που φορούσαν κουκούλες προκάλεσαν μικρής έκτασης ζημιές σε βιτρίνες και φωτεινούς σηματοδότες ρύθμισης της κυκλοφορίας, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Με την απομάκρυνση των διαδηλωτών από την περιοχή η τροχαία έδωσε, σταδιακά, τους δρόμους σε κυκλοφορία.
Σημειώνεται ότι διαδηλώσεις για τα εννέα χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα πραγματοποιηθούν και το απόγευμα από συλλογικότητες και οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

13:51 Οι μαθητές στο Σύνταγμα – Συνεχίζεται ο πετροπόλεμος

13:38
Κλειστός ο σταθμός του Συντάγματος όλη την Πέμπτη με εντολή της Αστυνομίας

13:36 Φωτοβολίδες και πέτρες κατά των αστυνομικών στη γωνία Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας

13:35 Η πορεία των μαθητών στο Σύνταγμα

13:13 Κλειστή και η οδός Σταδίου

12:50
Ξεκίνησε το μαθητικό συλλαλητήριο

12:45 Φωτιές στην Πανεπιστήμιου

12:30 Διακοπή κυκλοφορίας και στην Πανεπιστημίου

12:15
Ηρεμία στα ΠροπύλαιαΔιακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Ακαδημίας

12:10 Οι δυνάμεις της αστυνομίας στην Ακαδημίας

12:06
Επεισόδια και μολότοφ στα Προπύλαια από κουκουλοφόρους

12:01
Μαθητές και φοιτητές στα Προπύλαια

12:00 Κλειστός ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα

Εννέα χρόνια έχουν περάσει από το βράδυ που ο 15χρονος Αλέξανδρος
Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού
Επαμεινώνδα Κορκονέα στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Για
την επέτειο της δολοφονίας έχουν προγραμματισθεί κινητοποιήσεις στο
κέντρο της Αθήνας και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ειδικότερα, στις 12:00 μαθητές και φοιτητές στα Προπύλαια, ενώ για τις 17:00 ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο σημείο.

Να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου κάλεσε τους νέους η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε χθες, Τρίτη, αναφέρει:

«Αύριο συμπληρώνονται εννέα χρόνια από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο αστυνομικός Ε. Κορκονέας δολοφονούσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας σειράς φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, απέναντι σε κάθε μορφής αγώνα, αλλά και γενικότερα απέναντι στα δικαιώματα των νέων ανθρώπων.

»Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν η αφετηρία για την πραγματοποίηση μιας σειράς κινητοποιήσεων, στις οποίες είχαν κεντρική θέση οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι νέοι και οι νέες που έβλεπαν τις ελευθερίες τους να περιορίζονται, μέσα σε ένα κλοιό ακραίας λιτότητας και σκληρής καταστολής.

»Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι σήμερα, που οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις επενδύουν ακόμη στην υπέρβαση της κρίσης στην πλάτη της κοινωνικής πλειοψηφίας, και ταυτόχρονα η ακροδεξιά επιχειρεί να ανακτήσει πολιτικό και κοινωνικό χώρο, οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

»Να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για τη διεύρυνση των ελευθεριών, για τον ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και για την επικράτηση της αλληλεγγύης απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η νέα γενιά πρέπει να μπει ξανά στο προσκήνιο της συλλογικής ζωής και δράσης, απορρίπτοντας τον ατομικό δρόμο και τη λογική της ανάθεσης.

»Καλούμε τους νέους και τις νέες να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο σε όλη την Ελλάδα και διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.»