Ξεκινά ο 23ος πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός αστρονομίας και διαστημικής που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, «ΕΥΔΟΞΟΣ», που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις 11η Δεκεμβρίου 2017, οι μαθητές μπορούν μέσω της ιστοσελίδαςcontest.astronomos.grνα κατεβάσουν τα θέματα, να τα απαντήσουν και να στείλουν πάλι ηλεκτρονικά τις απαντήσεις τους από την ίδια ιστοσελίδα ενώ άμεσα θα έχουν και την βαθμολογία τους.
Ο «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ», η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, θα γίνει για όλους τους μαθητές το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 σε διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια που θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.
Οι επιτυχόντες των δυο πρώτων φάσεων του διαγωνισμού θα συνεχίσουν και στον «ΙΠΠΑΡΧΟ» την τελική φάση, που θα διενεργηθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια, οι δέκα πρώτοι μαθητές Λυκείου της 3ης φάσης του Διαγωνισμού θα περάσουν στον «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ», που θα διενεργηθεί στις 21 & 22 Απριλίου 2018, και οι πέντε πρώτοι που θα διακριθούν θα πάρουν το εισιτήριο για την Ολυμπιακή Ομάδα που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην 12η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας –Αστροφυσικής 2018.Η φετινή αποστολή εκπροσώπησε τη χώρα μας στη 11η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, στην Ταϊλάνδη. Αν και δεν πήρε κάποιο μετάλλιο, τρεις μαθητές, οι Ραφαήλ Τσιάμης (ΓΕΛ «Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη» Θεσσαλονίκης), Χρήστος Κακογιάννης (Ελληνικό Κολλέγιο» Θεσσαλονίκης) και Αγγελική Μπανιά (1ο Λύκειο Ναυπάκτου) ανέβηκαν στο βάθρο αποσπώντας Τιμητικές Διακρίσεις.
«Καλούνται, λοιπόν, οι μαθητές και οι μαθήτριες που έχουν κάποια έφεση στο μάθημα της αστρονομίας -το οποίο καταργήθηκε μεν από τα σχολεία, συνεχίζει όμως, να σαγηνεύει πολύν κόσμο, και ιδιαίτερα τη νεολαία- να προετοιμαστούν κατάλληλα και να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό αυτό, ο οποίος διενεργείται με τη συνεργασία και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» σχολιάζουν οι διοργανωτές.