Μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να καθιερωθεί γάμος ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα μας, ειδάλλως είναι ανυπόστατος και άκυρος. Το συγκεκριμένο σκεπτικό αξιοποίησε ο Αρειος Πάγος κρίνοντας ανυπόστατο τον «γάμο» που είχαν τελέσει πριν από χρόνια στην Τήλο άτομα του ιδίου φύλου, προκαλώντας ακόμη και εισαγγελική παρέμβαση.

Ο εξειδικευμένος σε θέματα ευρωπαϊκά δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης δηλώνει ότι την κρίση του Αρείου Πάγου θα ακολουθήσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεκδικώντας το δικαίωμα για κοινή ζωή και έγγαμη σχέση.
Σε σχέση με την εισαγγελική παρέμβαση, οι ανώτατοι δικαστές αναφέρουν ότι η ενέργεια αυτή «δεν αποτελεί επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των εν λόγω προσώπων (σ.σ. του ομόφυλου ζεύγους), αλλά συνιστά προβλεπόμενη από το νόμο διαδικαστική ενέργεια, που αποτελεί μέτρο αναγκαίο για την προστασία της ηθικής, ενόψει του ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την ομαλή διαμόρφωση και λειτουργία των οικογενειακών σχέσεων.
Οι αρεοπαγίτες, επίσης, ερμηνεύοντας τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνουν ότι η Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν καθιερώνει δικαίωμα «γάμου» ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια. Αυτό σχετίζεται με την εσωτερική έννομη τάξη και το εθνικό δίκαιο, και τις προϋποθέσεις που τίθενται ώστε ένας τέτοιος γάμος να είναι έγκυρος.
«Ακριβώς για το λόγο αυτό –συνεχίζουν οι ανώτατοι δικαστές στο σκεπτικό τους – σε όσες ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Ισπανία κ.λ.π ) θεσπίστηκε κατά τα τελευταία έτη ο γάμος ομόφυλων προσώπων, τούτο υπήρξε αποτέλεσμα νομοθετικής πρωτοβουλίας του εκάστοτε εθνικού νομοθέτη και όχι υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις ρυθμίσεις του άρθρου 12 της ΕΣΔΑ».
Η βούληση του έλληνα νομοθέτη φθάνει –τουλάχιστον επί του παρόντος –μέχρι την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, γεγονός το οποίο, κατά τους δικαστές «ανεξάρτητα από τον αντίλογο που θα μπορούσε να παραθέσει κανείς, αποτελεί την έκφραση της βούλησης της εσωτερικής έννομης τάξης, η οποία θεωρείται ότι αντανακλά τις ηθικές και κοινωνικές αξίες και παραδόσεις του ελληνικού λαού, που δεν αποδέχεται τη θέσπιση γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια».