Οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις κεραιών, η ελλιπής ενημέρωσης του πληθυσμού και τα μικροπολιτικά συμφέροντα παραγόντων που ξεσηκώνουν τις τοπικές κοινωνίες αναδείχθηκαν ως βασικά εμπόδια για την έγκαιρη είσοδο της χώρας στα δίκτυα 5ης γενιάς από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, στη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Μπροστά στην πανευρωπαϊκή πρόκληση του 5G, καθώς όπως προβλέπει το EU Action Plan όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις θα πρέπει ως το 2025 να προσφέρουν απρόσκοπτη σύνδεση, «αν δεν βρούμε λύσεις το 5G στην Ελλάδα δεν θα είναι εφικτό» επισήμανε.

Στο δρόμο για την ευρυζωνικότητα, ο Όμιλος ΟΤΕ θα ξεκινήσει μέσα στο 2018 το roll out υποδομών Fiber to the Home (FTTH). «Ο σχεδιασμός του έργου έχει προχωρήσει, ώστε να είμαστε σύντομα έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση, καλύπτοντας επιλεγμένες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πάντα με την προϋπόθεση της καλής συνεργασίας με τις τοπικές αρχές και την Πολιτεία και βέβαια της σχετικής ζήτησης» ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ομίλου.
Επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς μέσα σε μια δεκαετία
Με αφορμή το ορόσημο της εμπορικής διάθεσης ταχυτήτων έως 200 Mbps με εγγύηση ταχύτητας, ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε στις επενδύσεις του Ομίλου σε δίκτυα νέας γενιάς, ύψους 2 δισ. ευρώ την περασμένη εξαετία και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. «Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο Όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί τα 2/3 των επενδύσεων της αγοράς.
Σήμερα, ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών, μήκους διαδρομής 43.000 χλμ., ενώ μέσω της OTEGlobe διαθέτει ακόμη 16.000 χλμ. οπτικών ινών που περνάνε από 15 χώρες. Ολοκλήρωσε παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος Rural Broadband την εγκατάσταση 12.000 χλμ. οπτικών ινών σε απομακρυσμένες αγροτικές, νησιωτικές και ορεινές περιοχές της βόρειας και νότιας Ελλάδας. Συμμετέχει επίσης σε ένα δίκτυο, που βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, το οποίο ξεκινάει από την Κίνα περνάει από την Ευρώπη και φτάνει στην Αμερική.
Αυτή τη στιγμή, εμπορικά διαθέσιμες είναι περισσότερες από 11.000 καμπίνες, ενώ είναι έτοιμες συνολικά 13.000 καμπίνες. «Οι δύο ανταγωνιστές μας μαζί έχουν ενεργές το πολύ 400 καμπίνες. Άρα ο ανταγωνισμός αυτή τη στιγμή διαφημίζει και πουλάει κυρίως μέσα από το δικό μας δίκτυο οπτικών ινών» σχολίασε ο κ. Τσαμάζ, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2020 θα ενεργοποιηθούν από την εταιρεία 4.000 ακόμα καμπίνες. Στόχος είναι με την ολοκλήρωση του έργου που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης του Κανονισμού της ΕΕΤΤ, περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 650 περιοχές ανά την Ελλάδα να έχουν πρόσβαση σε πολύ γρήγορο internet μέσω οπτικών ινών.
Σε ό,τι αφορά στην κινητή τηλεφωνία, το δίκτυο COSMOTE είναι πρώτο σε πληθυσμιακή κάλυψη 4G και 4G+, με 97% και 90% αντίστοιχα, ενώ το 2018 ο Όμιλος ΟΤΕ θα έχει 4G παντού, καλύπτοντας και τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Πρόσφατα μάλιστα η διεθνώς αναγνωρισμένη OOKLA απένειμε στην COSMOTE το βραβείο «Greece’s Fastest Mobile Network 2017», καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεών της το δίκτυο κινητής είναι ταχύτερο κατά 70% σε επίδοση download και κατά 30% σε upload από τον δεύτερο πάροχο. Επίσης, για τρίτη συνεχή χρονιά, η εταιρεία μετρήσεων και ελέγχου δικτύων P3 Communications, απένειμε στην COSMOTE την πιστοποίηση «Best in Test» για την καθολική υπεροχή της σε όλους τους δείκτες μετρήσεων φωνής και δεδομένων.
«Έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο κοντινό μέλλον. Το 5G είναι προ των πυλών. Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, αποκτούμε τεχνογνωσία με τη συμμετοχή μας σε 11 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα 5G. Πρόσφατα, παρουσιάσαμε και live demo 5G, όπου πιάσαμε ταχύτητες 4,5 Gbps» σημείωσε. «Το 5G λειτουργεί σε υψηλότερες συχνότητες από το 3G και το 4G. Επίσης, «σηκώνει» εφαρμογές ΙοΤ που απαιτούν αντίδραση σε πραγματικό χρόνο, όπως η οδήγηση χωρίς οδηγό. Χρειάζεται λοιπόν πολύ πυκνό δίκτυο, με περισσότερους σταθμούς βάσης. Αν θέλουμε 5G, πρέπει να βρεθούν λύσεις για τις γνωστές καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις κεραιών, την τεχνοφοβία και τα μικροπολιτικά συμφέροντα τοπικών παραγόντων που ξεσηκώνουν τις τοπικές κοινωνίες».