Μέρος ενός παγκόσμιου τεχνολογικού κινήματος μαζί με περισσότερες από 180 χώρες θα γίνει και εφέτος η Ελλάδα, συμμετέχοντας στην Ωρα του Κώδικα. Πρόκειται για μια εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών, σχεδιασμένη να απομυθοποιήσει τον προγραμματισμό και να δείξει ότι μπορεί ο καθένας να διδαχθεί τις βασικές αρχές.
Εφέτος, μαθητές από την Αθήνα, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα και την Τήνο θα προστεθούν στους περισσότερους από 100 εκατ. μαθητές που μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις έχουν «μυηθεί» στον προγραμματισμό. Χάρη στην Ωρα του Κώδικα, περισσότερα κορίτσια από ποτέ γνώρισαν διεθνώς την επιστήμη των υπολογιστών.
Στο πλαίσιο των πάνω από 83.000 δράσεων που διοργανώνονται εφέτος, η Microsoft θα υλοποιήσει από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2017 μια σειρά δωρεάν μαθημάτων για παιδιά όλων των ηλικιών στην Ελλάδα. Η πρώτη γνωριμία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς θα γίνει το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017, στο ανοιχτό Kick-off event στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα (Λεωφ. Κηφισιάς 221, Μαρούσι). Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν περισσότερα για τη σημασία της διδασκαλίας των ψηφιακών δεξιοτήτων και τα οφέλη της εκμάθησης του προγραμματισμού.
Tech Talent School σε Αθήνα, Λάρισα, Ιωάννινα και Τήνο
Το «Tech Talent School» είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για ψηφιακές δεξιότητες, το οποίο υποστηρίζεται επισήμως από τη Microsoft. Στο πνεύμα της Ωρας του Κώδικα, διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, στην Αθήνα, στα Ιωάννινα, στη Λάρισα και στην Τήνο, από τις 4 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2017. Η εισαγωγή στον προγραμματισμό θα γίνει με το παιχνίδι Minecraft, τον πιο διασκεδαστικό τρόπο για να κατανοήσουν ακόμη και όσοι έχουν λίγες γνώσεις πληροφορικής τις βασικές έννοιες προγραμματισμού, σε συνεργασία με τον πιστοποιημένο οργανισμό Τechnokids. Η εβδομάδα εορτασμού της Ωρας του Κώδικα θα κορυφωθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, με ομιλίες και workshops στον πολυχώρο The HUB Events. Το κύριο workshop θα αφορά τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται ευρέως για την υλοποίηση ενός ψηφιακού προϊόντος με βάση το design και τους ρόλους που είναι απαραίτητοι σε κάθε ομάδα.
Το workshop επεκτείνεται αναλυτικά σε όλους τους τομείς της μεθοδολογίας για την παραγωγή ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, δημιουργώντας τις απαραίτητες βάσεις για την εφαρμογή πρακτικών Design Thinking με σκοπό την επίλυση προβλημάτων. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία εξασκήσουν τη μεθοδολογία πάνω σε ένα πραγματικό πρόβλημα τεχνολογικής εταιρείας.
Το workshop καθοδηγείται από την κυρία Χρύσα Γκάγκωση, βραβευμένη Digital Designer και υπεύθυνη του τομέα Digital Design στο Κολέγιο Βακαλό Art & Design, όπου διδάσκει Digital Design, UX|UI & New Software. Εχοντας βρεθεί για περισσότερα από 15 χρόνια στον τομέα της διαφήμισης και σε δημιουργικά γραφεία, με πελάτες μεγάλες εταιρείες, όσο και startups, πλέον εργάζεται ως freelancer Digital Designer βοηθώντας ομάδες, άτομα και εταιρείες να αναπτύξουν τα προσωπικά και επαγγελματικά τους προϊόντα και την εικόνα τους. Συμμετέχει στην κριτική επιτροπή των βραβείων awwwards για ιστοσελίδες και στη διοργανωτική ομάδα του Designathon. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Οπτική Επικοινωνία.
Μέχρι σήμερα, το Tech Talent School έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 10.000 άτομα, νέους, νέες και ανέργους σε ψηφιακές δεξιότητες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν βρουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και να δηλώσουν συμμετοχή στο www.techtalentschool.gr.
Κατά στο ίδιο διάστημα, η Microsoft υποστηρίζει και τοπικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη στον χώρο εκπαίδευσης Pinewood – American International School of Thessaloniki:
¢ Τρίτη 5.12.2017 | 17.00 – 19.00
¢ Πέμπτη 7.12.2017 | 17.00 – 19.00
¢ Σάββατο 9.12.2017 | 11.00 – 13.00
και στη Βέροια στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας:
¢ Σάββατο 9.12.2017 | 11.30 – 13.00 (ηλικίες 10-12 ετών)
¢ Σάββατο 9.12.2017 | 13.15 – 14.45 (ηλικίες 13-16 ετών)
Περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσεων για το Kick-off event τηλεφωνικά στο 211 1206161. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων απαιτείται κράτηση θέσης και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για όσους δεν καταφέρουν να βρεθούν στα γραφεία της εταιρείας για να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκδήλωση, δίνεται η δυνατότητα να την παρακολουθήσουν μέσω του Διαδικτύου επιλέγοντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://aka.ms/HoC_Greece.

HeliosPlus