Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή έρχεται σε λίγες ημέρες στον Πύργο Ηλείας. Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους κλείνει τα 20 του χρόνια και το γιορτάζει. Διατηρώντας άσβεστη την παιδικότητά του, σε πείσμα των δυσκολιών που κατά καιρούς αντιμετώπισε, κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του. Εδώ και 20 χρόνια οι δρόμοι του Πύργου μετατρέπονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους που, αξιοποιώντας ακόμα και το κινητό ή το τάμπλετ τους, γυρίζουν τις δικές τους ταινίες.
Το φετινό Φεστιβάλ θα γιορτάσει τα γενέθλιά του ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές του δράσεις και κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να μυεί τους νέους στο σινεμά δείχνοντάς τους βραβευμένες ταινίες από όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα ενθαρρύνοντάς τους να γυρίσουν τις δικές τους, με εμψυχωτές φέτος μεγάλα ονόματα του ελληνικού σινεμά.
Για μία εβδομάδα, με οικοδεσπότη τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Δημήτρη Σπύρου, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι. Τα παιδιά κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους ότι μια καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική, και εκπαιδευτική, και πάντως καθόλου, μα καθόλου βαρετή. Ταυτόχρονα, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα τους δώσουν την ευκαιρία να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες, αξιοποιώντας δημιουργικά τα τάμπλετ και τα κινητά τους.
Στο εφετινό Φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στον Πύργο, διαγωνίζονται 69 ταινίες (21 μεγάλου μήκους και 48 μικρού και μεσαίου μήκους) από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα μεγάλου μήκους (13), μικρού μήκους μυθοπλασίας (16), μικρού μήκους animation (20) και ντοκιμαντέρ (20).
Από πέρυσι, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή), φιλοξενείται στην Αμαλιάδα, πράγμα που σημαίνει πως το Φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο, που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation, τη γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα, και την Camera Zizanio που παρουσιάζει ταινίες εκατοντάδων παιδιών από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, κυρίως όμως από την Ευρώπη.
Στη δημοφιλή πλέον Camera Zizanio, η οποία φέτος συμπληρώνει 17 χρόνια «ζωής», θα διαγωνιστούν 238 ταινίες που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων από 40 χώρες, μια επιλογή που έγινε από ένα σύνολο πλέον των 1.800 ταινιών που υποβλήθηκαν φέτος. Στο ελληνικό τμήμαθα προβληθούν 123 ταινίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και οι οποίες κατανέμονται ηλικιακά, 38 για την κατηγορία Α (έως 12 ετών), 44 για την κατηγορία Β (13-16 ετών) και 30 για την κατηγορία Γ (17-20 ετών).
Παράλληλα θα παρουσιαστούν 96 ταινίες από την Ευρώπη και 19 ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο. Το πρόγραμμα της Camera Zizanio περιλαμβάνει ακόμα και ταινίες από παιδιά νηπιαγωγείων, αλλά και άλλες που έγιναν εξ ολοκλήρου από 10χρονα παιδιά (χωρίς καμία βοήθεια από ενήλικο).
Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν και φέτος προβολές για σχολεία με δωρεάν είσοδο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ επισκεφθείτε τη σελίδα https://camerazizanio.net/.

HeliosPlus