Από την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Mαζί τις συντάξεις θα επιστραφούν τα ψίχουλα που θα μοιράσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, με την επιστροφή των εισφορών υγείας.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ και ΚΕΑΝ.
Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου θα καταβάλλει τις συντάξεις ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ και στις 4 Δεκεμβρίου θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις το ΕΤΕΑ.

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 29 Νοεμβρίου θα καταβληθούν και οι συντάξεις των υπολοίπων Ταμείων του υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα, ποσά που παρακρατήθηκαν για την εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1/1/2012 μέχρι 30/6/2017 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής (π.χ. τραπεζουπάλληλοι), χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των νόμων του 2011 και του 2012 επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους, εφάπαξ με την σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου 2017.

Υπενθυμίζεται πως βάσει νόμων της διετίας 2011 – 2012 η κράτηση υγείας (4% αρχικά και 6% από το 2015) επιβαλλόταν στο μικτό ποσό με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληρώνουν κρατήσεις επί «πλασματικών» ποσών που δεν ελάμβαναν. Με το νόμο Κατρούγκαλου ορίστηκε ρητά πως από 1/7/2016 οι κρατήσεις θα γίνονται στο καθαρό ποσό. .