Ανέστειλαν την αποχή τους οι συμβολαιογράφοι Αθηνών, Πειραιά και Δωδεκανήσου, κατά συνέπεια
κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί την προσεχή Τετάρτη.

Η απόφαση ελήφθη σήμερα, κατά τη γενική τους συνέλευση, μετά την παροχή δεσμεύσεων από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης για νομοθετική ρύθμιση που θα κινεί αυτεπάγγελτα διώξεις κατά εκείνων που παρεμποδίζουν το έργο των συμβολαιογράφων.

Λίγο νωρίτερα πέντε μέλη της διοίκησης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μεθοδεύσεις, όπως κατήγγειλαν, από την πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου.

Οι συμβολαιογράφοι είχαν αποφασίσει να απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους λόγω των αλλεπάλληλων περιστατικών βίας που είχαν αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών αλλά και επιθέσεων στα γραφεία τους από τις λεγόμενες συλλογικότητες που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς.

Εξω από το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των συμβολαιογράφων είχαν προσέλθει συλλογικότητες που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς, η εκπρόσωπος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς και ο πρώην βουλευτής και υπουργός Παν. Λαφαζάνης. Μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης και τη λήξη της αποχής οι παριστάμενοι έξω από το κτίριο τάχθηκαν με συνθήματα κατά των πλειστηριασμών και κατά της λήξης της αποχής των συμβολαιογράφων.

Η σχετική ανακοίνωση των συμβολαιογράφων έχει ως εξής:

Η Γενική Συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου, η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως χθες, Δευτέρα 27.11.2017, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα των πλειστηριασμών, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία τα εξής:

Αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια όλων των πλειστηριασμών.

Συστηματική παρακολούθηση της τήρησης των συμφωνηθέντων με τους συναρμόδιους υπουργούς για τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών και την προστασία των συμβολαιογράφων

Άμεση σύσταση και λειτουργία επιτροπών για τη βελτίωση της διαδικασίας και των συνθηκών διενέργειας των πλειστηριασμών.

Αποτίμηση όλων των ανωτέρω σε συνέλευση των μελών είτε σε έκτακτη, είτε στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευσή μας.