Ως μία σημαντική ευκαιρία για να εξελιχθεί η ΔΕΗ και να προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πελάτες της, βλέπει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, την αναδιάταξη του τοπίου στην αγορά ενέργειας. Όπως επεσήμανε μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), σε πρώτη φάση η επιχείρηση θα αρχίσει να εκδίδει μηνιαίους λογαριασμούς για τους καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 800.000. Στόχος είναι έως τα τέλη του επόμενου έτους, οι ηλεκτρονικοί πελάτες να φτάσουν τα δύο εκατομμύρια.
Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς σημείωσε ότι απαιτείται ένα τιτάνιο έργο για τη μετακίνηση 4,5 εκατομμυρίων ρολογιών της ΔΕΗ στους ανεξάρτητους προμηθευτές, ώστε να μειωθεί με βάση τις μνημονιακές απαιτήσεις το μερίδιο της επιχείρησης στο 50% έως το 2020.
Το σχέδιο όπως σημείωσε είναι ανέφικτο, πρακτικά άστοχο και οδηγεί σε στρεβλώσεις. Ο σχεδιασμός της αγοράς, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες πίεσης. «Μέσα σε δύο χρόνια καλούμαστε να κάνουμε τα πάντα. Το business plan προέβλεπε την πώληση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ, τη μείωση στο 50% του μεριδίου μας στην αγορά, την αποεπένδυση από το 40% του λιγνιτικού μας δυναμικού και την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών», επεσήμανε.
Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, από την πώληση της μονάδας Μελίτης στην Φλώρινα θα γίνουν επενδύσεις 800 με 900 εκατ. ευρώ και θα ανοίξουν 600 νέες θέσεις εργασίας στα ορυχεία της Βεύης και του Κλειδιού.
Όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ανέφερε ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος της επενδυτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του προέδρου των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιου Τσοτσορού, παραδέχθηκε ότι ενώ η ΔΕΗ ήταν πρωτοπόρος στην εγκατάσταση ΑΠΕ «τελικά έχασε το τρένο» και το μερίδιό της πια είναι εξαιρετικά μικρό.
Επίσης ο κ. Παναγιωτάκης, αναφέρθηκε στο σχέδιο εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, και ανέφερε ότι σε συνεργασία με κορεατική εταιρεία ετοιμάζονται να δημιουργήσουν στο Αιγαίο το πρώτο έξυπνο νησί.