Με «βόμβα» έτοιμη να σκάσει μοιάζει το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του υπουργείου Παιδείας, το οποίο βρίσκεται σε κατάληψη επί τρεις εβδομάδες από φοιτητές που φιλοξενούνται στις εστίες των πανεπιστημίων. Οι φοιτητές θέτουν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια, όπως την παροχή νερού στα δωμάτια αλλά και το ζεστό νερό ή την θέρμανση, που στην καθημερινότητα τους, δεν είναι αυτονόητα.

Μεταξύ των καταγγελιών φοιτητών δε, αναφέρονται και οι περιπτώσεις νέων που βρέθηκαν σε πανεπιστήμια της επαρχίας να κοιμούνται μέσα σε ντουλάπια, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλεται ότι συμβάσεις με προμηθευτές και συνεργεία που αφορούν τις φοιτητικές εστίες έχουν λήξει ή οδεύουν προς λήξη. Παράλληλα και τα δημόσια ΙΕΚ που έχουν να αντιμετωπίσουν νέα νομοθεσία για την εύρεση προμηθευτών απειλούνται με οικονομική ασφυξία χωρίς να μπορούν όλες αυτές τις μέρες να συνεννοηθούν με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, τον αρμόδιο φορέα για τη χρηματοδότησή τους.

Στο θέμα ήρθε χθες να προστεθεί έκθεση 95 σελίδων που απέστειλε στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, με την οποία και θέτει σειρά σοβαρών προβλημάτων:

– Την απουσία τακτικού διαχειριστικού ελέγχου, καθώς μέχρι τη σύνταξη της εν λόγω έκθεσης δεν υπήρχαν εκθέσεις ορκωτών λογιστών για τις χρήσεις 2014, 2015 ενώ δεν είχαν ορισθεί ορκωτοί για τα έτη 2016 και 2017.

– Την παράλειψη διενέργειας απογραφής της περιουσίας του Ιδρύματος ( η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και τρία χρόνια με στόχο την αξιοποίηση της) καθώς και την καταγραφείσα αδράνεια στη διαχείριση κληροδοτήματος.

– Τις διαδικασίες προμήθειας υψηλών κονδυλίων ειδών τροφοδοσίας με απευθείας αναθέσεις που χρήζουν διερεύνησης.

– Την καθυστέρηση εκκίνησης των προβλεπόμενων από την κείμενη διαδικασία διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάθεση υπηρεσιών σε εστίες. .
– Την πλημμεληματική άσκηση εποπτικού ελέγχου επί των εστιών (και συνεπώς της παρακολούθησης των δαπανών σίτισης) .

Πάντως οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ζητούν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων, ενώ είναι πιθανό το θέμα να ερευνηθεί και από την δικαιοσύνη.

Πρόσφατα η διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ πέρασε στα χέρια του Δημήτρη Ζέρβα, που διετέλεσε διευθυντής του πρώην υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά.

Τα μέλη του νέου ΔΣ του Οργανισμού συναντήθηκαν με εκπροσώπους των φοιτητών που έχουν καταλάβει το κτίριο της διοίκησης του. Οι εκπρόσωποι του νέου ΔΣ, υποσχέθηκαν στους φοιτητές ότι η συντήρηση των εστιών πανελλαδικά θα συνεχίσει κανονικά και μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα συναφθούν ετήσιες συμβάσεις με τους αναδόχους για την συνέχιση της συντήρησης.