Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος του «έξυπνου» εισιτηρίου ξεκίνησε τη Δευτέρα με το σταδιακό κλείσιμο των πυλών σε τέσσερις σταθμούς του μετρό. Οι προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες που έχουν ήδη εκδοθεί έχουν ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 300.000, φτάνοντας τις 330.000. Έχει ουσιαστικά αντικατασταθεί ο μέσος όρος των μηνιαίων χάρτινων καρτών απεριορίστων διαδρομών, που αποτελούσε και το στοίχημα του ΟΑΣΑ για να προχωρήσει στο σταδιακό κλείσιμο των πυλών.
Παρόλα αυτά τα προβλήματα δεν εκλείπουν. Δεν είναι μόνο τα κενά στην εξοικείωση του επιβατικού κοινού με το νέο σύστημα έκδοσης καρτών και εισιτηρίων, που ταλαιπώρησαν έντονα τους επιβάτες το προηγούμενο διάστημα, αλλά και οι αρρυθμίες του ίδιου του συστήματος.
Σήμερα Δευτέρα, για παράδειγμα, στο σταθμό «Ευαγγελισμός» τα αυτόματα μηχανήματα φόρτισης δεν δέχονταν προσωρινά χαρτονομίσματα, με αποτέλεσμα όποιος ήθελε να φορτίσει την κάρτα του ή έπρεπε να διαθέτει 30 ευρώ σε κέρματα ή να περιμένει και πάλι στην ουρά των εκδοτηρίων.
Επίσης, δεν έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα με τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου, καθώς δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στα αυτόματα μηχανήματα. Ο ΟΑΣΑ πάντως προτρέπει τους δικαιούχους, δηλαδή φοιτητές, πολύτεκνοι αι άνω των 65, να προμηθευτούν προσωποποιημένη κάρτα για να διευκολυνθούν.
Κλειστές πύλες και «μπόνους» εισιτήρια
Το κλείσιμο των πυλών υλοποιείται από σήμερα σε σταθμούς όπου πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την 20η Δεκεμβρίου 2017. Οι σταθμοί που επελέγησαν λόγω της μέτριας επιβατικής κίνησης είναι «Δουκίσσης Πλακεντίας», «Αεροδρόμιο», «Ελαιώνας» και «Άγιος Αντώνιος».
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοχοι 3μηνιαίων, 6μηνιαίων και ετήσιων καρτών και οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης ή μειωμένου κομίστρου (άνεργοι, ΑμεΑ κ.λπ.) διέρχονται από πύλες που παραμένουν ανοιχτές, ενώ υπάρχει στους σταθμούς προσωπικό για να τους βοηθήσει.
Από σήμερα εφαρμόζεται ως κίνητρο για την εξοικείωση του επιβατικού κοινού με το νέο σύστημα νέα εκπτωτική πολιτική. Τα νέα προϊόντα κομίστρου περιλαμβάνουν τα εξής:
– αγορά 10+1 εισιτηρίων με την τιμή ανά εισιτήριο να διαμορφώνεται στα 1,23 ευρώ, αποτελώντας τη φθηνότερη επιλογή
– αγορά του 5πλού εισιτηρίου, που αντιστοιχεί σε 5 διαδρομές, η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,30 ευρώ, αποτελώντας τη δεύτερη φθηνότερη επιλογή
– αγορά 2πλού ενιαίου εισιτηρίου, η οποία αντιστοιχεί σε 2 διαδρομές (μετ’ επιστροφής), η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,35 ευρώ
Πώς επικυρώνουμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket) και την ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card)
-Επικυρώνουμε μία (1) φορά κατά την είσοδό μας σε λεωφορεία –τρόλεϊ –τραμ.
-Επικυρώνουμε δύο (2) φορές σε μετρό και ηλεκτρικό, μία κατά την είσοδο στις πύλες των σταθμών και μία κατά την έξοδο από αυτές.
-Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το επικυρώνουμε κάθε φορά που επιβιβαζόμαστε σε όχημα (λεωφορείο, τραμ, τρόλεϊ) και κάθε φορά που περνούμε τις πύλες του μετρό και του ηλεκτρικού, εισερχόμενοι και εξερχόμενοι.
-Σωστή επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σημαίνει ότι το τοποθετούμε στον αναγνώστη, με την ειδική σήμανση, στις πύλες των σταθμών και στα επικυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ.
-Επιπλέον, όταν επικυρώνουμε, στην οθόνη του επικυρωτικού/πύλης εμφανίζεται ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι την λήξη ισχύος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, τα επικυρωτικά μηχανήματα είναι μπλε χρώματος, με οθόνη και οπτικό αναγνώστη, του οποίου η θέση σηματοδοτείται με 4 καμπύλες γραμμές.
Αντίστοιχα, στο μετρό και τον ηλεκτρικό ο μηχανισμός επικύρωσης βρίσκεται στις πύλες εισόδου – εξόδου των σταθμών και η επικύρωση του ηλεκτρονικού κομίστρου, στον οπτικό αναγνώστη, δίνει εντολή στην πύλη να ανοίξει.
Χρήσιμες οδηγίες
-Προτείνεται να κρατάτε την κάρτα ή το εισιτήριό σας προστατευμένα σε θήκη ή πορτοφόλι για αποφυγή φυσικής φθοράς.
-Σιγουρευτείτε ότι η κάρτα ή το εισιτήριό σας περιέχουν το ελάχιστο απαιτούμενο κόμιστρο ή ποσό για την μετακίνησή σας.
-Εάν η κάρτα ή το εισιτήριό σας απορριφθεί σε ένα από τα μηχανήματα επικύρωσης περιμένετε έως ότου η φωτεινή ένδειξη σταματήσει να αναβοσβήνει και μετά ξαναδοκιμάστε.
-Η επικύρωση στις πύλες των σταθμών γίνεται πάντα στον αναγνώστη που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.
-Φροντίζετε η κάρτα ή το εισιτήριο να μη λυγίσει ή κοπεί.
-Μην κρατάτε περισσότερες από μια κάρτα ή εισιτήριό τη φορά πάνω από τα επικυρωτικά μηχανήματα.
-Μην απομακρύνετε την κάρτα από τα επικυρωτικά μηχανήματα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάγνωσης.
-Η χρήση της προσωποποιημένης κάρτας γίνεται αποκλειστικά από τον δικαιούχο.
-Μην εισέρχεστε 2 άτομα ταυτόχρονα στις πύλες των σταθμών.
-Σε περίπτωση που συνοδεύετε παιδιά κάτω των 6 ετών ή μεταφέρετε αποσκευές χρησιμοποιείστε τις πύλες ΑΜΕΑ.