Έκπτωση 70% για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης μιλώντας τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής. Είναι αξιοσημείωτο ότι η τελική γνωμοδότηση της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αναμόρφωση του κοινωνικού τιμολογίου στην οποία θα βασιστεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) προτείνει για τους δικαιούχους ΚΕΑ έκπτωση 83% με επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με 65 ευρώ ανά MWh, καθώς και πλήρη απαλλαγή από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ειδικότερα ο κ. Σταθάκης, ανέφερε ότι, «στα 300.000 νοικοκυριά, τα οποία έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και λαμβάνουν εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, η έκπτωση στο ρεύμα και σε όλες τις συνεπαγόμενες χρεώσεις θα φτάσει το 70%, από 30% που είναι σήμερα».
Η δεύτερη αλλαγή, σύμφωνα με τον υπουργό αφορά γενικότερα τους δικαιούχους του ΚΟΤ. «Δίπλα στο εισοδηματικό κριτήριο εισάγουμε και το περιουσιακό κριτήριο, προκειμένου να αποφευχθούν όλες οι περιπτώσεις που κατά καιρούς βλέπουμε ότι υπάρχουν, κάποιος να εκμεταλλευτεί το κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ η περιουσία του υπερβαίνει τα ανεκτά όρια, 150.000 ευρώ ακίνητη περιουσία κλπ», ανέφερε.
Ελάφρυνση των λογαριασμών με νέες κλίμακες ΥΚΩ
Γενικότερα, ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται ότι θα φέρουν οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο, στις κλίμακες χρέωσης των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας). Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή προς το τέλος της εβδομάδας.
Ο τρόπος υπολογισμού τους είχε οδηγήσει σε στρεβλές χρεώσεις, ειδικά τον περασμένο χειμώνα. Οι λογαριασμοί ρεύματος έφταναν στα νοικοκυριά φουσκωμένοι λόγω των υψηλών καταναλώσεων (το ακριβό πετρέλαιο είχε οδηγήσει σε εκτεταμένη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης). Κι αυτό διότι έως σήμερα όταν ο καταναλωτής ξεπεράσει έστω και κατά μία κιλοβατώρα τη χαμηλότερη κλίμακα ΥΚΩ και περάσει στην επόμενη καταβάλει αυξημένες ΥΚΩ για το σύνολο της κατανάλωσης και όχι για το επιπλέον ρεύμα.
Οι νέες κλίμακες αναμένεται ότι θα είναι λιγότερες έναντι των ισχυουσών και πιθανώς οι χρεώσεις στις κατηγορίες που αφορούν μέσες καταναλώσεις θα είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με σήμερα. Παράλληλα, όταν η κατανάλωση ξεπερνά μια κλίμακα, η έξτρα χρέωση θα αφορά μόνο τις έξτρα κιλοβατώρες και όχι το σύνολο της κατανάλωσης.
Σταθερό το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική
Σταθερό παρέμεινε το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ(Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για τον Οκτώβριο, το ποσοστό της επιχείρησης μειώθηκε απειροελάχιστα φτάνοντας το 83,21% από 83,56% τον Σεπτέμβριο.
Και με την τιμή στην τελευταία δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας (25 Οκτωβρίου) να έχει φτάσει τα 45,2 ευρώ / MWh αποτελεί ζητούμενο εάν θα μπορέσει να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς, με δεδομένο μάλιστα τον ενδιάμεσο μνημονιακό στόχο για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 75,24% για το τέλος του 2017.
Αντίστοιχα, τα ποσοστά των εναλλακτικών παροχών διαμορφώθηκαν ως εξής:
Ήρων 4,07% από 3,92% τον Σεπτέμβριο
Elpedison 3,89%, από 3,72%
Protergia (Μυτιληναίος) 3,81% από 3,82%
Watt&Volt 1,37% όπως και τον Σεπτέμβριο
NRG 1,09% από 1,13%
Volterra 0,99%από 0,94%
Greenenv 0,56% από 0,61%
ΟΤΕ 0,28% από 0,29%
ΚΕΝ 0,16% από 0,14%
ΕΛΤΑ 0,12% από 0,09%
Volton 0,06% από 0,05%
Interbeton 0,06% από 0,05%
Growth 0,05% από 0,06%
Novaera Energy 0,04% σταθερά.