Ο δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή με τους δήμους της Δυτικής Αττικής που έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.
Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε και σήμερα Παρασκευής καθώς πραγματοποιήθηκε αποστολή βοήθειας από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.
Δύο φορτηγά του δήμου Αθηναίων παρέδωσαν πάνω από 2,5 τόνους τρόφιμα μακράς διάρκειας (εμφιαλωμένο νερό, γάλα, βρεφικές τροφές, χυμούς, μαρμελάδες, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, κ.λπ.), μερίδες έτοιμου φαγητού καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής για παιδιά και ενήλικες. Επιπλέον δόθηκαν πάνω από 30 κιβώτια με είδη ρουχισμού και υπόδησης καθώς και 600 κλινοσκεπάσματα και 23 κουτιά με φαρμακευτικό υλικό.
«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους των περιοχών που ζουν μία άνευ προηγουμένου καταστροφή αλλά και στις δημοτικές αρχές που υπερβαίνουν εαυτούς για να την αντιμετωπίσουν» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Επίσης σημείωσε «οι ανθρώπινες αυθαιρεσίες σε συνδυασμό με την έλλειψη κεντρικού χωροταξικού σχεδιασμού κάνουν τη θέση του πολίτη ακόμη πιο ευάλωτη απέναντι στα φυσικά φαινόμενα», επισημαίνοντας τη σημασία υιοθέτησης της ατζέντας αστικής ανθεκτικότητας από τους δήμους.
Στην πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων για στήριξη των πληγεισών περιοχών ανταποκρίθηκαν το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, οι εταιρείες Γευσήνους, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια και η ΝΑΤΟΥΡΑ ΕΜΦΙΑΛΩΤΙΚΗ.
Οι αρμόδιες διευθύνσεις του δήμου Αθηναίων βρίσκονται σε συνεχή συνεδρίαση εκτιμώντας τα δεδομένα που υπάρχουν και παραμένοντας σε ετοιμότητα προκειμένου να παρέμβουν οι υπηρεσίες όπου κρίνεται απαραίτητο.
Τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τους δήμους Μάνδρας, Μαγούλας κι Ελευσίνας κάνουν για άλλη μια φορά ορατή τη σημασία του σωστού σχεδιασμού μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανθεκτικότητας, προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες της κάθε πόλης, όπως αυτής που έχει αναπτυχθεί μέσω της πρωτοβουλίας του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities).
Η συνεργασία, η δικτύωση και η στήριξη όπως αυτή που προσφέρεται μέσα από το Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων δίνει τη δυνατότητα συστηματοποιημένης αντιμετώπισης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.