Σφοδρή καταιγίδα ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής στην Αττική με βροχές και καταιγίδες να κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Αττικής ενώ σε κάποιες περιοχές της έριξε και χοντρό χαλάζι. Ιδιαίτερα έντονα ήταν τα προβλήματα στον Πειραιά, στην περιοχή του Κερατσινίου.

Το έργο της επέκτασης του προβλήτα του ΟΛΠ στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας στο Κερατσίνι είχε ως αποτέλεσμα τα νερά μέσω των αγωγών να μην καταλήγουν στη θάλασσα με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρό πρόβλημα με πλημμύρες στη περιοχή όπως στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο ύψος του Σκλαβενίτη, σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας Πειραιά Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στη περιοχή σημειώνουν πως το προηγούμενο έργο είχε αστοχίες και εκπονείται μελέτη για νέο. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 16 κλήσεις από τη Σαλαμίνα όπου χρειάστηκε να γίνει μεταφορά σε ασφαλές σημείο μιας μητέρας με δυο παιδιά, 8 από το Πέραμα και 29 από το Κερατσίνι. Αναφορικά με τους δρόμους σύμφωνα με την Περιφέρεια Πειραιά έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία ενώ κανονικά εκτελούνται και τα δρομολόγια των φέρι μπόουτ στη γραμμή Πέραμα-Σαλαμίνα.

Ποιοι δρόμοι άνοιξαν, ποιοι παραμένουν κλειστοί

Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς, στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα και στη Γρηγορίου Λαμπράκη στο Κερατσίνι.

Διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Σαλαμίνας στη Σαλαμίνα από Ζ. Πηγής έως Λ.Φανερωμένης και στα δυο ρεύματα.

Εξακολουθεί η διακοπή κυκλοφορίας στο 39ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου στη περιοχή Μεγάρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, στο 35ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου στη περιοχή Νέας Περάμου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου στο κόμβο Διυλιστηρίων στο ρεύμα προς Νέα Πέραμο, στο κόμβο Μάνδρας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα, στο 4ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στη διασταύρωση Μάνδρας – Μαγούλας για τις οδούς προς Θήβα, στην οδό Στρατηγού Ρόκα στο ύψος του σουπερ-μαρκετ «Γαλαξίας» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος του κόμβου Οινόης στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ελευσίνα.

Παραμένουν τα προβλήματα στην κεντρική Μακεδονία

Μικρή ύφεση της κακοκαιρίας σημειώθηκε τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία, ωστόσο οι καταρρακτώδεις βροχές προκαλούν ακόμη προβλήματα. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, για πτώσεις δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων, καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία, ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε περιοχές της Βέροιας και της Κατερίνης.

Επιπλέον, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος του Βαρικού, η κίνηση των οχημάτων εξακολουθεί να διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, καθώς λιμνάζοντα νερά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σκεπάζουν τμήμα του οδοστρώματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε μέρος του επαρχιακού δικτύου της Κατερίνης προς τα χωριά Βροντού, Καρίτσα, Άγιο Σπυρίδωνα και Κονταριώτισσα.
Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Εκατοντάδες είναι κλήσεις που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσίας για άντληση υδάτων, μεταφορά ατόμων και απομάκρυνση αντικειμένων:

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία (ΠΥ) Κατερίνης έχει μέχρι στιγμής δεχθεί 350 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και έχει μεταφέρει 43 άτομα σε ασφαλή σημεία. Άμεσα συγκροτήθηκαν 10 συνεργεία με 25 πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Η Π.Υ. Θεσσαλονίκης δέχθηκε 50 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 10 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.

Η Π.Υ. Βέροιας έχει δεχθεί 57 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οχτώ πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τέσσερα οχήματα.

Η Πυροσβεστική Γιαννιτσών δέχθηκε 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 10 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα. Η δε Πυροσβεστική Αλεξάνδρειας δέχθηκε 40 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οχτώ πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τέσσερα οχήματα.

Η Π.Υ. Λιτόχωρου δέχθηκε 40 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 11 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.

Η Π.Υ. Νάουσας δέχθηκε 17 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν έξι πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τρία οχήματα.

Η Π.Υ. Έδεσσας δέχθηκε 12 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν εννέα πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.

Στο μεταξύ, αίτημα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την έκδοση απόφασης κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Σκύδρας, δηλαδή για τη Δ.Ε. Μενηίδας και για τη Δ.Ε. Σκύδρας, απέστειλε η δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου, «ενόψει της αντιμετώπισης των καταστροφικών αποτελεσμάτων που έχουν επιφέρει τα έντονα καιρικά φαινόμενα και προκειμένου να υπάρξει πρόληψη και προετοιμασία σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης» όπως αναφέρει.

Αναλυτικότερα, το αίτημα αφορά αντίστοιχα τις Κοινότητες Κρανιάς με τον οικισμό Λιθαριάς, του Ανύδρου, του Μανδάλου, της Καλής, του Προφήτη Ηλία, της Καλλίπολης με τον οικισμό Σανδαλίου Μενηίδας και του Μαυροβουνίου, του Λιποχωρίου, των Καλυβίων, της Σκύδρας, των Σεβαστειανών, του Ριζού, του Αρσενίου, της Πετριάς με τον οικισμό Πλευρώματος της Σκύδρας.

Στο αίτημα αναφέρεται ότι έχουν υπερχειλίσει: η Τάφρος 66, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμύρας στο Λιποχώρι κι Αρσένι, ο ποταμός Εδεσσαίος με αποτέλεσμα την πλημμύρα στα Σεβαστειανά, Μαυροβούνι, Σκύδρα, ο ποταμός Αλμωπαίος με αποτέλεσμα την πλημμύρα στον Προφήτη Ηλία και στην Καλή και το ρέμα της Βαλιβίτσας που πλημμύρισε περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Σκύδρας. Το ρέμα Δροσερού μαζί με άλλα ρέματα με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμύρας στο Άνυδρο, Μάνδαλο, Καλλίπολη (Σανδάλι), ρέματα στις περιοχές Κρανιάς με τον οικισμό Λιθαριάς και ρέματα στις περιοχές Καλυβίων, Ριζού, Πετριάς με τον οικισμό Πλευρώματος με ανάλογες επιπτώσεις.

Νωρίτερα, η Δήμαρχος Σκύδρας είχε αποστείλει έγγραφο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας την άμεση αποστολή συνεργείων, (προσωπικού – μηχανημάτων), προκειμένου να συνδράμουν τις υπηρεσίες του Δήμου που εργάζονται εντατικά καθώς ο Δήμος Σκύδρας πασχίζει, κάθε φορά, ν ΄αντιμετωπίσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις δικές του δυνάμεις, ενώ δέχεται όλα τα νερά των ορεινών και πεδινών περιοχών της Έδεσσας και της Αλμωπίας.

Εντατικές εργασίες στην Πιερία

Κατά τη διάρκεια της νύκτας κλιμάκια της Πυροσβεστικής έκαναν επιχειρήσεις άντλησης υδάτων σε επτά περιπτώσεις στην περιοχή της Παραλίας στην Κατερίνη. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, η περιοχή της Παραλίας Κατερίνης δεχόταν και τη νύχτα νερά λάσπες και φερτά υλικά από τους χειμάρρους που κατέβαιναν από τα βουνά. Υπάλληλοι και μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύουν εντατικά σε περιοχές και σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα. «Το πρόβλημα εστιάστηκε στην Πιερία όπου εκτάσεις πλημμύρισαν από τους χειμάρρους. Η μικρή ύφεση δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε γιατί η ΕΜΥ έχει προβλέψει νέα επιδείνωση. Συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται και διανοίγουν ρέματα προκειμένου αυτά να μην υπερχειλίσουν».

Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ:

Θα υπάρξουν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Θράκης), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, τη δυτική και νότια Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρές, ενώ θα υπάρξει εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα στα βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ, στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Ανεμοι: ανατολικοί 4 με 6 και στα θαλασσιά τμήματα 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Βαθμιαία στο Θερμαϊκό βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 12 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, στη Μακεδονία κατά διαστήματα ισχυρές. Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές κυρίως στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Ανεμοι: στα βόρεια από ανατολικές και στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 12 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές κυρίως στις Κυκλάδες, τη δυτική και τη νότια Κρήτη. Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 15 έως 22 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.