Για δεύτερη ημέρα επιχειρεί στην χτυπημένη από την έντονη βροχόπτωση και το πένθος περιοχή της Νέας Περάμου και Μάνδρα Αττική κλιμάκιο 150 πυροσβεστών για τον εντοπισμό 4 ακόμη αγνοουμένων.

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης αναζητούνταν έξι εκ των οποίων ο ένας εντοπίστηκε ζωνταντός στην περιοχή της Μάνδρας. Λίγο μετά τις 12:30 σύμφωνα με την Πυροσβεστική αναζητείται ένας ακόμη άνδρας μέσης ηλικίας κυνηγός, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής.

Λίγο μετά τις 13:00 σώος βρέθηκε ακόμη ένας από τους αγνοούμενους στη Μάνδρα Αττικής. Πρόκειται για τον ηλικιωμένο άνδρα που μένει στην περιοχή Παλαιοχώρι. Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες και όπως δήλωσε δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την κόρη του, η οποία τον δήλωσε αγνοούμενο.

Σε νεώτερη ανακοίνωση το Πυροσβεστικό Σώμα επισημαίνει ότι: «Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, 15 Νοεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, η Υπηρεσία μας έχει μέχρι στιγμής λάβει 680 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων καθώς και απεγκλωβισμούς 88 ατόμων (στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας) από σπίτια και αυτοκίνητα.

Τις τοπικές Πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Αττική, καθώς και από όμορους νομούς και στο σύνολό τους είναι 117 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 46 οχήματα. Συνολικά έχουν σχηματιστεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής».

Η Πυροσβεστική έχει επέμβει σε 750 περιπτώσεις.

Συλλήψεις για πλιάτσικο

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στις 8.30 το πρωί από αστυνομικούς ομάδας ΔΙΑΣ στο Πάτημα Μάνδρας γιατί έκλεβαν αντικείμενα από εταιρεία ,«εκμεταλλευόμενα τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Και για σήμερα Πέμπτη βράδυ θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυξημένων περιπολιών στις πληγείσες περιοχές.

Ο τραγικός απολογισμός

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 88 διασώσεις ενώ έχουν αναφερθεί 16 νεκροί – 11 άνδρες, 5 γυναίκες – από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Μάνδρα και τα Μέγαρα. Δέκα τραυματίες έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το οποίο έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα.
Ο ηλικίας 50 ετών 16ος νεκρός εντοπίστηκε σε υπόγειο στη Νέα Πέραμο.

Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μία έχει λάβει εξιτήριο και οι υπόλοιποι οκτώ παραμένουν στο Νοσοκομείο, αλλα η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων στην Αποκατάσταση Φυσικών Καταστροφών στην Αττική

Από την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 και μετά από σχετική αίτηση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, οι Ένοπλες Δυνάμεις διέθεσαν προσωπικό και μέσα για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές του ν. Αττικής.

Ειδικότερα, έχουν διατεθεί 6 Αξιωματικοί, 35 οπλίτες και 2 Μόνιμοι Πολιτικοί Υπάλληλοι καθώς και 7 φορτωτές γαιών, 2 φορτωτές/ εκσκαφείς τάφρων, 1 ισοπεδωτής γαιών, 1 πυροσβεστικό όχημα, 1 ανυψωτικός γερανός και 2 ανατρεπόμενα οχήματα.

Παράλληλα, ευρίσκονται σε ετοιμότητα δομές θερέτρων προσωπικού των Κλάδων των ΕΔ, στο ν. Αττικής, για την παροχή προσωρινού καταλύματος σε κατοίκους των πληγεισών περιοχών καθώς και στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας για την υποδοχή περιστατικών υγείας.

Η νέα βροχή στη Δυτική Αττική ανησυχεί τους κατοίκους

Υπό το φόβο νέων καταστροφών και νεκρών συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, που βλέπουν για μια ακόμη ημέρα τη βροχή να μετατρέπει σε ποτάμια τους δρόμους, καταστρέφοντας οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους.

Λίγα λεπτά πριν τις 10:00 ξεκίνησε να βρέχει έντονα στην περιοχή της Μάνδρας, με τους δρόμους να γεμίζουν μέσα σε λίγα λεπτά με νερό, το οποίο κατεβαίνει ορμητικά από το ρέμα της περιοχής, προκαλώντας ανησυχία στους ανθρώπους που είδαν μόλις μια μέρα πριν να καταστρέφονται περιουσίες και να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Μάνδρας Αττικής, κατέστρεψε και την πλειοψηφία των φαρμακείων της περιοχής, με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας τους.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, τα φαρμακεία της περιοχής της Μάνδρας που δεν επλήγησαν, θα παραμένουν στην υπηρεσία του κοινού μέχρι της 23:00 και, κατόπιν συνεννόησης με τους τομεάρχες των περιοχών, οι διανυκτερεύσεις θα πραγματοποιούνται από τα φαρμακεία της περιοχής της Ελευσίνας.

Σήμερα 16/11/2017, κλιμάκιο του Φ.Σ.Α. θα μεταβεί στην πληγείσα περιοχή ώστε να κάνει εκτίμηση των ζημιών των φαρμακείων και να τους παρέχει την καλύτερη δυνατή βοήθεια.
Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών των Ειρηνοδικείων Μεγάρων και Ελευσίνας έως και την 21η Νοεμβρίου 2017, ημέρα Τρίτη, εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών στη Δυτική Αττική.

Εξάλλου, λόγω των επικρατουσών δυσμενών καιρικών συνθηκών που καθιστούν δυσχερή έως και αδύνατη την ομαλή διεξαγωγή των δικών και εν γένει την απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, επιβάλλεται η κατανόηση και η παροχή κάθεδιευκόλυνσης προς τους πληγέντες διαδίκους εκ μέρους όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, μέχρις ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κκ. Ιωάννα Κριεκούκη, Γιώργο Τσουκαλά και Γρηγόρη Σταμούλη ήρθε σε επικοινωνία με την εταιρία Optimum Shipmanagment Services, η οποία προσφέρθηκε και διαθέτει το κρουαζιερόπλοιο Aegean Queen για την ενδεχόμενη προσωρινή στέγαση των ανθρώπων τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες. Το πλοίο διαθέτει 364 καμπίνες και μπορεί να φιλοξενήσει 914 άτομα.

Επίσης κ. Κουρουμπλής ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Ναυτικού για τη διάθεση υδροφόρων οχημάτων, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες υδροδότησης των Δήμων.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή παραμένουν στη διάθεση των Δημοτικών Αρχών για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι «ενισχύονται περαιτέρω οι αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται σε διάφορες περιοχές της χώρας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινόμενων. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερα για την περιοχή της Δυτικής Αττικής, αποφασίστηκε η μερική αναδιάταξη των δυνάμεων, που έχουν διατεθεί για την εφαρμογή του σχεδιασμού των μέτρων της επετείου του εορτασμού του Πολυτεχνείου.»

Ευρωκοινοβούλιο: Αλληλεγύη στα θύματα των πλημμυρών στην Ελλάδα

Την αλληλεγγύη του στα θύματα των πλημμυρών στην Ελλάδα εξέφρασε το Ευρωκοινοβούλιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης της πολύνεκρης φυσικής καταστροφής που πλήττει τις τελευταίες μέρες την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής έφερε στο προσκήνιο, πριν από την έναρξη των ψηφοφοριών, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας την έμπρακτη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Χθες μια φονική πλημμύρα στη χώρα μου, την Ελλάδα, στα προάστια δυτικά της Αθήνας, προκάλεσε τεράστια φυσική καταστροφή και ήδη θρηνούμε 15 νεκρούς. Θεωρώ δεδομένη την έκφραση της αλληλεγγύης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον ελληνικό λαό που πλήττεται από αυτή την καταστροφή και ως έκφραση συλλυπητηρίων στις οικογένειες των νεκρών» ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των θυμάτων των καταστροφών, μιας καταστροφής τεράστιας σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τις σκέψεις σας αναφορικά με τα θύματα» δήλωσε από την πλευρά της η προεδρεύουσα της Ολομέλειας, Έβελυν Γκέμπχαρντ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό την Τετάρτη

Οσον αφορά στην κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, δόθηκε εντολή στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να ενημερώνει τους πολίτες για την πορεία των καιρικών φαινομένων, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ακόμα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να ανοίξουν θέρετρα του στρατού και ξενοδοχεία, ώστε να μπορέσουν να μείνουν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, οι οποίες θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί», υπογραμμίστηκε χθες σύμφωνα με πληροφορίες , στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής.

Διαταγή εξεδόθη από τη ΓΑΔΑ για ενίσχυση δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Θα διαξέγονται αυξημένες περιπολίες από αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας και την ημέρα για την ασφάλεια της περιοχής και των κατοίκων και αποτροπή φαινομένων όπως πλιάτσικο.
Κυβερνητική δέσμευση για αποκατάσταση των ζημιών

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου επισημάνθηκε ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει επικοινωνιακή πολιτική πάνω στους νεκρούς και σημειώθηκε πως μετά το πέρας των επιχειρήσεων διάσωσης θα γίνει καταγραφή των ζημιών.

Τέλος, υπογραμμίστηκε πως αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η αποκατάσταση των προβλημάτων και των καταστροφών.

Στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.