Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει και πάλι ο καιρός τις επόμενες ώρες με την θερμοκρασία να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τις βροχές και τις καταιγίδες να είναι τα βασικά συστατικά που συνθέτουν το σκηνικό. Η «Ευρυδίκη», αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα με βροχές, ισχυρές κατά τόπους σποραδικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή.
Οι περιοχές που θα χτυπήσει η «Ευρυδίκη»

Την Πέμπτη, όπως τονίζει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιανός θα υπάρχουν ακραία φαινόμενα και οι περιοχές υψηλού κινδύνου με καταιγίδες είναι:

Θεσσαλία

Εύβοια

Κεντρική και Ανατολική Στερεά

Αττική

Ανατολική Πελοπόννησος

Ενώ οι περιοχές μεσαίου κινδύνου είναι οι:

Ιόνιο και

Υπόλοιπα Ηπειρωτικά

Επίσης, την Παρασκευή οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι οι:

Κεντρικά και Νότια Ηπειρωτικά

Κεντρικό Αιγαίο

Επτάνησα

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιανό από σήμερα θα υπάρξει ένα βαρομετρικό χαμηλό από τα νότια της Σικελίας θα φτάσει στις περιοχές των Εφτανήσων την Παρασκευή. Όταν θα φτάσει θα έχει πολύ ισχυρούς ανέμους.

Αν πράγματι επαληθευτούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η Παρασκευή θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τα Επτάνησα και ίσως και για ορισμένες παράκτιες περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου και της δυτικής Στερεάς λόγω της σφοδρότητας των ανέμων που θα αγγίζουν ως μέγιστες ριπές ακόμη και τα 11 – 12 μποφόρ.

Σύνδεση πλημμυρών με κλιματική αλλαγή βλέπει ο διευθυντής της ΕΜΥ

«Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι συνηθισμένα τον Νοέμβριο επειδή αυτός ο μήνας είναι από τους πιο βροχερούς του χρόνου. Κάποια χαρακτηριστικά τους, όμως, όπως είναι η ένταση, μας επιτρέπει να συνδέσουμε τα φαινόμενα αυτά με την κλιματική αλλαγή».

Την εξήγηση αυτή δίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος για τις εντονότατες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Μάνδρα της Αττικής και λίγες ημέρες νωρίτερα το νησί της Σύμης στα Δωδεκάνησα ή παλαιότερα την Κέρκυρα στο Ιόνιο.

«Το φαινόμενο ως φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο» λέει και υπενθυμίζει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έζησε η Αθήνα όταν τον Νοέμβριο του 1961 μια άγρια και παρατεταμένη νεροποντή που ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυκτα της 6ης του μηνός στοίχισε τη ζωή σε 43 άτομα ενώ προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές.
Τι προκαλεί όμως αυτό το φαινόμενο; «Ένας συνδυασμός αέριων μαζών που έρχονται από την Κεντρική Ευρώπη ή τη Μεσόγειο και «φορτώνονται» με υδρατμούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που διατηρούν ακόμη οι θάλασσες» απαντά.

«Η θάλασσα είναι ακόμη ζεστή οπότε ευνοείται η συγκέντρωση υδρατμών» σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Οι ποσότητες του νερού που φέρνουν τα συστήματα αυτά στην περιοχή μας είναι πολύ μεγάλες. Ξέρουμε λοιπόν ότι κάποια στιγμή η μπόρα θα ξεσπάσει και ότι για ευνόητους λόγους οι παραθαλάσσιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι πόσο τοπικού επιπέδου θα είναι το φαινόμενο, εάν θα συνοδεύεται από χαλαζοπτώσεις ή ισχυρούς ανέμους και σε πιο χρονικό εύρος θα εκδηλωθεί».

Ο Αντώνης Λάλος προβλέπει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ανάλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές τις επόμενες ημέρες – τουλάχιστον έως το ερχόμενο Σάββατο που φτάνει η μετεωρολογική πρόβλεψη – και πιθανολογεί ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή: «Συνδέεται με την εξής λογική» λέει. «Τον Οκτώβριο δεν έβρεξε καθόλου και αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Ακραία εκδήλωση είναι και χωρίς διακοπές βροχοπτώσεις επί μια εβδομάδα. Μπορεί επομένως να θεωρήσει κανείς ότι τα χαρακτηριστικά αυτά σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Η πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι ότι τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται από τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή οπότε και θα περιοριστούν στις ανατολικές περιοχές. Και ο χειμώνας; «Είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη» απαντά ο κ. Λάλος.

Σάρωσε στο πέρασμα της η «Ευρυδίκη»

Ήδη η επέλαση της «Ευρυδίκης» έχει προκαλέσει σφοδρές καταστροφές.

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στη Μάνδρα Αττικής και στη Νέα Πέραμο από την καταρρακτώδη βροχή με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Τα ορμητικά νερά τόσο στη Μάνδρα όσο και στη Νέα Πέραμο παρέσυραν ότι έβρισκαν στο διάβα τους.

Βροχές και καταιγίδες έπληξαν την Αργολίδα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι και να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων. Κοντά στο στρατόπεδο Ναυπλίου το ρέμα της περιοχής φούσκωσε με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην διέλευση των οχημάτων. Ζημιές σημειώθηκαν και σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Στη Σύμη, μάλιστα, πάνω από 10 Ι.Χ. αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από το λιμάνι και βρέθηκαν στη θάλασσα, όταν πλημμύρισαν οι χείμαρροι. Μάλιστα, το νησί έμεινε για ώρες χωρίς ρεύμα.

Την ίδια ώρα, η Κέρκυρα, κυρίως η νότια, μετράει τις πληγές της από το σαρωτικό κύμα κακοκαιρίας που την έπληξε από το βράδυ του Σαββάτου. Πέρα από το νερό της βροχής, σφοδρότατοι ήταν οι άνεμοι, οι οποίοι ξερίζωσαν δέντρα και παρέσυραν κεραμίδια από τις στέγες σπιτιών.