Η απουσία δυο κομβικών μαρτύρων οδήγησε τελικά στο να εξετασθεί στις 6 Δεκεμβρίου από τον Άρειο Πάγο το ζήτημα της εκδόσεως η μη του ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δις δολαρίων, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εκ των συνηγόρων του 38χρονου ρώσου, ο οποίος ήταν παρών – με μεταφραστή – στο ανώτατο δικαστήριο, ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας, καθώς δεν ήταν δυνατό να παραστούν σήμερα δυο μάρτυρες σημαντικοί για τη θέση του Βίνικ: ο Ιβάν Ταρτάνικοφ, υπάλληλος κρατικών σιδηροδρόμων στη Ρωσία, αλλά και ο Σεργκέι Μάιζους, ο όποιος έχει καταθέσει αγωγή στην Κύπρο κατά του εκζητουμένου Βίνικ, ισχυριζόμενος ότι είναι ο ιδιοκτήτης της κυριότερης εκ των εταιρειών που διακινεί το χρήμα.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έχει δώσει το πράσινο φως σε σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα οι συνήγοροι του αποκαλούμενου ως «Mr Bitcoin» να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης στο ανώτατο δικαστήριο, έτσι ώστε ο ρώσος να μη βρεθεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο εκζητούμενος Βίνικ – ο οποίος συνελήφθη, βάσει διεθνούς εντάλματος, τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένεια του -, αρνείται οιαδήποτε εμπλοκή του σε αξιόποινες πράξεις, πολλώ δε μάλλον ότι ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, περιορίζοντας τον ρόλο του σε αυτόν του απλού τεχνικού. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει ωστόσο με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, διασυνοριακή και δαιδαλώδης, κατέστη ακόμη πιο περίπλοκη όταν, μετά το αίτημα των ΗΠΑ, ακολούθησε και αίτημα των ρωσικών αρχών περί έκδοσης. Οι ρώσοι υποστηρίζουν ότι ο Βίνικ έχει διαπράξει απάτη απείρως μικρότερου βεληνεκούς, ύψους 10.000 ευρώ, υπογράφοντας συμβόλαιο για την προμήθεια προϊόντων χωρίς ποτέ να τα παραδώσει, και ενώ είχε καρπωθεί τα χρήματα της προκαταβολής. Ο 38χρονος έχει συναινέσει να εκδοθεί και να δικαστεί στην πατρίδα του.

Αν ο Άρειος Πάγος αποφανθεί θετικά υπέρ της εκδόσεως στις ΗΠΑ, θεωρείται βέβαιη η προσφυγή του ρώσου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Καταφύγιο, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται η κρίση του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς είναι και ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει καθοριστικά την έκβαση της υπόθεσης. Ο Σταύρος Κοντονής έχει το δικαίωμα, εκ του νόμου, να αρνηθεί την έκδοση του «Mr Bitcoin». Αλλά, τότε, το ζήτημα θα έχει υπερβεί το νομικό φάσμα, περνώντας σε αυτό της εκτελεστικής εξουσίας. Και θα είναι πολιτικό ζήτημα.