Σε τραγωδία εξελίσσεται η σφοδρή κακοκαιρία στη Μάνδρα Αττικής. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιφέρεια Δυτικής Αττικής.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 15 νεκροί – 10 άνδρες, 5 γυναίκες – από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Μάνδρα και τα Μέγαρα. Έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το οποίο έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 10 τραυματίες.

Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μία έχει λάβει εξιτήριο και οι υπόλοιποι οκτώ παραμένουν στο Νοσοκομείο, αλλα η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ υπάρχουν και αγνοοούμενα άτομα που ερευνάται αν έχουν πέσει θύματα της κακοκαιρίας ή έχουν καταφύγει κάπου.

Η μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη, όπου εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος.

Από τους τρεις άνδρες ο ένας ανασύρθηκε από οικία επί της οδού Αγαμέμνονος και ο δεύτερος, 60 με 65 ετών, από την οικεία του, στη Λεωνίδα Στάμου και ο τρίτος ανασύρθηκε νεκρός από προαύλιο χώρο επιχείρησης, όλοι στη Μάνδρα Αττικής.

Δύο ακόμα σοροί, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, εντοπίστηκαν πριν από λίγο στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Εκτιμάται ότι πρόκειται για δύο άτομα που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, μετά τη σφοδρή πρωϊνή νεροποντή στη Νέα Πέραμο.

Οι σοροί εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Στις θαλάσσιες περιοχές έσπευσαν άμεσα πλωτά του Λιμενικού αλλά και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, προκειμένου να τις περισυνελέξουν. Παράλληλα, σκάφη του ΛΣ πραγματοποιούν περιπολίες από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.

Ενημέρωση Γεννηματά από Δούρου

Πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Μάνδρα Αττικής από τα ακραία πλημμυρικά γεγονότα που έπληξαν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους, παρείχε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ φώφη Γεννημάτα μετά από επικοινωνία της τελευταίας.

Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την κ. Γεννηματά να εκφράζει την λύπη και την συμπαράσταση της προς τους πληγέντες αλλά και με την δέσμευση της κ. Δούρου να ενημερώσει και πάλι την κ. Γεννήματα επί των αποφάσεων που θα ληφθούν στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με την παρουσία συναρμόδιων υπουργών, γεν. γραμματέων και της κ Δούρου.

Στην Ελευσίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα μετέβη το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και ενημερώθηκε για την ανείπωτη τραγωδία στη Μάνδρα.

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο, μετέβη στην περιοχή και ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου καθώς και από εκπροσώπους της Πολιτικής Προστασίας, της πυροσβεστικής και του στρατού.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να ενημερωθεί για το ποιες ενέργειες είχαν γίνει από το πρωί, καθώς και αν υπάρχει εικόνα για αγνοούμενους.

Στη συνάντηση παρέστησαν και οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Θανάσης Μπούρας, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Βλάχος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γεωργία Μαρτίνου και ο Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι αποτελούσαν και το κλιμάκιο των βουλευτών της ΝΔ που ήταν ήδη στην περιοχή από το πρωί.

Νωρίτερα σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει ανείπωτη τραγωδία αυτό που συνέβη σήμερα στη Μάνδρα εκφράζοντας τη βαθιά του οδύνη «για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη».

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου το μεσημέρι της Τετάρτης

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής, πραγματοποήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Τόσκα, Δημήτρη Βίτσα, του γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών, Γιάννη Δέδε, του αρχηγού της Πυροσβεστικής και της Περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου.

Τη θλίψη για τα θύματα στη Μάνδρα εξέφρασε ο Τσίπρας

Τη βαθιά του θλίψη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική καταιγίδα στη Μάνδρα Αττικής, εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για την κατάσταση και την πορεία των επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μεταβεί στο σημείο κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή.

Την οδύνη του εξέφρασε ο Πρ. Παυλόπουλος

Την οδύνη του για θύματα της θεομηνίας, που έπληξε την Δυτική Αττική και την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Παυλόπουλος, από τις πρωινές ώρες, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης από την περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου.

ΝΔ: Ανείπωτη τραγωδία

«Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη».

Λεβέντης: Οι δήμαρχοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά

Η Ένωση Κεντρώων, με ανακοινωσή της, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τα θύματα των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο Αττικής τονίζοντας ότι «δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες που υπάρχουν, λέμε όμως ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε ένα κράτος σύγχρονο και ισχυρό που θα είναι προστάτης των πολιτών. Ένα κράτος που δεν θα γυρίζει την πλάτη στους πολίτες, αλλά θα τους δημιουργεί ασφάλεια».

Πάντως, ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για το θέμα επέρριψε ευθύνες και στους δημάρχους της περιοχής λέγοντας ότι «οι δήμαρχοι εκλέγονται με τις σημαίες των κομμάτων και όταν κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο φαινόμενο, σηκώνουν τα χέρια ψηλά».

Συλλυπητήρια Ανδρουλάκη στις οικογένειες των θυμάτων

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Κέντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης, σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Είμαι συγκλονισμένος από την απίστευτη τραγωδία. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων. Πρόκειται για έναν εφιάλτη για τον οποίο δεν υπάρχουν λόγια. Θα πρέπει, επίσης, να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, να βοηθηθούν οι πληγέντες και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις σ’ αυτούς που τις δικαιούνται προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους. Δεν πρέπει να υπάρξει ολιγωρία, ειδικά σε ότι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στον επίτροπο, αρμόδιο για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χογκαν, με αφορμή τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού είχε ζητήσει να πληροφορηθεί αν υπάρχουν σχετικά κονδύλια που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα.

Ο κ. Χόγκαν του είχε απαντήσει ότι «οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζονται στον γεωργικό τομέα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά καθεστώτα ενίσχυσης για την αντιστάθμιση ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, έκτακτες συνθήκες ή δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που προκαλούν φυσικές καταστροφές.

Μέσω των οικείων Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), τα κράτη – μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού και παραγωγικού δυναμικού που υπέστη ζημιές από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα».

Συλλυπητήριο μήνυμα από ΔΗΜΑΡ

«Οι καταστροφικές πλημμύρες άφησαν πίσω τους μια απίστευτη τραγωδία. Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων που έζησαν έναν πραγματικό εφιάλτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Αυτή τη δύσκολη ώρα προτεραιότητα πρέπει να είναι η άμεση προστασία και βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί ώστε να μην θρηνήσουμε και νέα θύματα. Άμεση κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι, να αποκατασταθούν τα δίκτυα και να καταγραφούν οι ζημιές για να έχουν ουσιαστική στήριξη όσοι επλήγησαν βάναυσα από τη θεομηνία» καταλήγει.

Συλλυπητήρια Αβραμόπουλου για τα θύματα των πλημμυρών στη Μάνδρα

Τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της θεομηνίας που έπληξε τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

«Εκ μέρους της Επιτροπής και προσωπικά θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου και τη συμπαράσταση μας στις οικογένειες των θυμάτων. Είναι μία ανείπωτη καταστροφή που χτυπάει την Ελλάδα. Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μας σε όσους αγωνίζονται αυτήν τη στιγμή για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή και την τραγωδία που τη συνοδεύει. Η Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας στην Ελλάδα και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με τις ελληνικές Αρχές» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ανακοίνωση ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Ισχυρές καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας της 14ης και με ιδιαίτερη ένταση κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου 2017 είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Αττική και κυρίως στους Δήμους Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Από τα ορμητικά νερά και τους χειμάρρους που σχηματίστηκαν πλημμύρισαν οικίες και καταστήματα και δυστυχώς μέχρι στιγμής πέντε άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά από τα σωστικά συνεργεία.

Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτού του πρωτόγνωρου καταστροφικού φαινομένου. Όλες οι κλήσεις για παροχή βοήθειας που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία και υπερβαίνουν τις 400 αντιμετωπίζονται.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά προβλήματα στα πολεοδομικά συγκροτήματα, λόγω της μεγάλης ποσότητας των υδάτων και των παρασυρόμενων φερτών υλικών. Ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν στις δύο παλαιές εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου και Ελευσίνας-Θήβας, όπου σε πολλά σημεία οι δρόμοι είναι κλειστοί, ενώ στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Κορίνθου γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων στην υπόγεια γέφυρα στο 23ο χιλιόμετρο.

Άμεσα στην περιοχή μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και την πορεία των επιχειρήσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να γίνει αποτίμηση και προγραμματισμός δράσης.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν η Δημοτική Ενότητα Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας, η Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων, καθώς και η Δημοτική Ενότητα Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου οι τοπικές Αρχές να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες και να διαχειριστούν τις συνέπειες που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Μάνδρα Αττική


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής και την πορεία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στον τόπο της τραγωδίας στη Μάνδρα και στις γύρω περιοχές μετέβησαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος.

Εν τω μεταξύ, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρεί αυτή την ώρα με 150 πυροσβέστες και 50 οχήματα από την Αττική, ενώ έχουν φτάσει άλλα πέντε οχήματα από την Κόρινθο και αναμένονται τρεις ομάδες ΕΜΑΚ, συνολικά 30 άτομα, με μηχανήματα και αντλίες από τη Λαμία, την Πάτρα και τη Λάρισα.

Εγκλωβισμοί πολιτών μετά την ισχυρή βροχόπτωση

Έντονα καιρικά φαινόμενα επικράτησαν στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων Αττικής με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να εγκλωβιστούν σε σπίτια και αυτοκίνητα εξαιτίας των πλημμυρών που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα ενώ παρακαλούνται οι οδηγοί που έχουν τη δυνατότητα, να μη μετακινηθούν προς την περιοχή προς τη διευκόλυνσή τους αλλά και τη διευκόλυνση του έργου της πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως έγινε γνωστό τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά.

Από τις 7 το πρωί έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου στο 39ο χιλιόμετρο στη Νέα Πέραμο.

Επίσης από τις 07.45 λόγω συσσώρευσης υδάτων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο 2ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας – Θηβών στη περιοχή Αγία Σωτήρα Μάνδρας και στα δυο ρεύματα.

Ακόμη από τις 09.30 γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου λόγω διακοπής της κυκλοφορίας στο 15,5ο χιλιόμετρο (Ασπρόπυργος) στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο 21ο χιλιόμετρο (κόμβος Παραδείσου Ελευσίνας) στο ρεύμα προς Κόρινθο, και 24ο χιλιόμετρο (κόμβος Μάνδρας) στο ρεύμα προς Αθήνα.

Δήμαρχος Μάνδρας: Δεν έμεινε τίποτα όρθιο

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στον Δήμο Μάνδρας, όπως δήλωσε η δήμαρχος της περιοχής, Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Η κ. Κριεκούκη ανέφερε ότι «κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το νερό έχει φθάσει το ένα μέτρο μέσα στις κατοικίες, έχει κοπεί το ρεύμα και το νερό στην περιοχή, έχουν παρασυρθεί ακόμη και μεγάλα οχήματα όπως βυτιοφόρα».

«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη την Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της» δήλωσε συντετριμμένη η δήμαρχος, που είναι και η ίδια εγκλωβισμένη στην κατοικία της. Μάλιστα νωρίτερα γείτονες έσωσαν την ίδια της τη μητέρα.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, Στάθης Ραγκούσης, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι «η Μάνδρα έχει χαθεί, πρόκειται για βιβλική καταστροφή, όλοι δρόμοι είναι ποτάμια, η στάθμη του νερού παραμένει στα δύο μέτρα».

Ο ίδιος είπε ότι «η περιοχή δεν έχει ηλεκτροδότηση, η παλιά εθνική οδός Ελευσίνας-Θήβας έγινε χείμαρρος και παρέσυρε τη Μάνδρα, η Πυροσβεστική κατάφερε να απεγκλωβίσει κάποιους ανθρώπους στην περιοχή».

Η Περιφέρεια Αττικής ξεκινά την καταγραφή των ζημιών στη Μάνδρα

Άμεσα ξεκινά η Περιφέρεια Αττικής τις απαιτούμενες διαδικασίες για την συντομότερη αποκατάσταση των πληγέντων από τις σοβαρές συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας.

Στο πλαίσιο αυτό από αύριο, Πέμπτη, ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας προβαίνουν συντονισμένα στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, επί ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης, ενημερώνει ότι για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε οικίες προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στον Δήμο τους.
Ειδικότερα, οι πολίτες παρακαλούμε να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ – ΕΛΓΑ των δήμων τους για καταγραφή καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε φυτική και ζωική παραγωγή και για την χορήγηση αποζημιώσεων καθώς αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ.

Ακόμη, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δυτικής Αττικής για την καταγραφή – εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις, καθώς αρμόδιες είναι οι επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής / Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Δήλωση του δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Βασιλείου και του εξέφραςε την οδύνη του Πειραϊκού λαού για τα θύματα της φυσικής αυτής καταστροφής, αλλά και την πρόθεση του Δήμου Πειραιά να συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα στις πληγείσες περιοχές της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και των Μεγάρων.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, η Υπηρεσία μας έχει μέχρι στιγμής λάβει 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων καθώς και απεγκλωβισμούς 86 ατόμων (στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας) από σπίτια και αυτοκίνητα. Τις τοπικές Πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Αττική καθώς και από όμορους νομούς και στο σύνολό τους είναι 190 Πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 55 οχήματα. Συνολικά έχουν σχηματιστεί 70 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής. Μέχρι στιγμής από τα διασωστικά συνεργεία της Υπηρεσίας μας έχουν ανασυρθεί 11 νεκρά άτομα.

Γεννηματά: Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες

Οδύνη για τη τραγωδία που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική εκφράζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

«Είναι μία τραγωδία. Εκφράζουμε την οδύνη μας και στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει ό,τι μέσο διαθέτει για να βοηθήσει τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν» τονίζει η κ. Γεννηματά.