Στη σύσταση κλιμακίων με τουλάχιστον έναν ή δυο πυροσβέστες και ένα πυροσβεστικό όχημα σε νησιωτικές περιοχές που δεν υπάρχει υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως στη Σύμη, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Το θέμα είχε τεθεί μεταξύ του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και πλέον αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου προκειμένου να εξεταστεί σε ποιες περιοχές θα διαμορφωθούν αυτές οι δομές και πως θα στελεχωθούν. Στόχος θα είναι η άμεση ανταπόκριση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Σχετικά με τη Σύμη που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, «οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις άμεσης ανταπόκρισης, αποτελούμενες από δέκα πυροσβεστικούς υπαλλήλους και εννέα αντλητικά μέσα, μετέβησαν από τη Ρόδο στην πληγείσα περιοχή, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, αμέσως μετά την εκδήλωση των φαινομένων, για να αναλάβουν το αναγκαίο έργο της άντλησης υδάτων καθώς και της απομάκρυνσης των φερτών υλών, από κατοικίες και άλλες υποδομές…Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησαν ενισχύσεις και πάλι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.». Έτσι μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτοι πυροσβέστες στο νησί οι κάτοικοι έδιναν μόνοι τους την δική τους μάχη προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους.
Επίσης ως τώρα έχουν γίνει αντλήσεις υδάτων σε 12 κατοικίες, δυο ξενοδοχεία, ένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, ένα υποκατάστημα του ΟΤΕ, στο σταθμό της ΔΕΗ και σε χώρο που χρησιμοποιεί ο Στρατός. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει νέες κλήσεις για παροχή βοήθειας στην Πυροσβεστική.
Άγνωστος παραμένει επίσης ο ακριβής αριθμός των οχημάτων που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων και κατέληξαν στη θάλασσα στο λιμάνι της Σύμης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι περίπου 10 ενώ δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά σε ΕΛ.ΑΣ και Πυροσβεστική για αγνοούμενο.