Δραστικές αλλαγές στο τοπίο των φυλακών, μεταξύ άλλων και την αποδυνάμωση του – μέχρι σήμερα κομβικού – ρόλου του εισαγγελικού λειτουργού που συμμετέχει στο συμβούλιο των φυλακών αποφασίζοντας για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους, προβλέπει το προσχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης _ήδη έχει δοθεί προς διαβούλευση, προτού κατατεθεί στη Βουλή.

Ενώ ακόμη δεν έχει κωπάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε με την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, πρώην ηγετικό στέλεχος της 17Ν, γίνεται γνωστό ότι με νέα διάταξη του Κώδικα ο εισαγγελέας δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να αναστέλλει, να μπλοκάρει, τη χορήγηση της άδειας όπως γινόταν μέχρι σήμερα, και στην περίπτωση Κουφοντίνα (σσ: η αρμόδια εισαγγελική λειτουργός ήταν αυτή που επέμενε να αρνείται την άδεια και το συμβούλιο των φυλακών απέρριπτε τα σχετικά αιτήματα του).

Εφεξής, η όλη διαδικασία καθίσταται πιο περίπλοκη, αφού ο εισαγγελικός λειτουργός για να μπορέσει να αναστείλει την άδεια του εκάστοτε κρατούμενου, δεν αρκεί απλώς να μειοψηφεί στο συμβούλιο των φυλακών. Θα πρέπει και να ασκεί προσφυγή, παραπέμποντας την υπόθεση προς κρίση σε δικαστικό συμβούλιο.

Με μόνη τη μειοψηφία του, με άλλα λόγια, δεν θα αναστέλλεται η άδεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι και με βάση τα ισχύοντα μέχρι σήμερα, ο εισαγγελικός λειτουργός έχει την ίδια δυνατότητα, να ασκήσει προσφυγή και να παραπέμψει σε δικαστικό συμβούλιο, ωστόσο αν δεν το επιθυμεί η αναστολή της άδειας γίνεται αυτοδίκαια, από το νόμο.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, διευκρινίζοντας ότι οι διατάξεις του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, εκτιμούν «η εν λόγω διάταξη του προσχεδίου έχει τεθεί προς εναρμόνιση με τις γενικότερες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο εισαγγελέας δεν ασκεί βέτο, όταν κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση το δικαστήριο».