Η Μ. είναι 12 ετών. Εδώ και 2 χρόνια ζει σε ένα από τα σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού. Όλα ξεκίνησαν ένα φθινοπωρινό απόγευμα που τριγυρνούσε μόνη της στους δρόμους μιας μεγάλης πόλης, εμφανώς εξουθενωμένη ζητώντας χρήματα για να πάρει κάτι να φάει. Ανάμεσα στους πολλούς περαστικούς κάποια κυρία, αφού της έδωσε κάτι να φάει, κάθισε μαζί της προσπαθώντας να καταλάβει για ποιο λόγο ένα παιδί τριγυρνά σε αυτή την κατάσταση. Το κορίτσι φαινόταν μπερδεμένο και η κυρία δεν καταλάβαινε το γιατί αλλά ένοιωθε ότι το παιδί φοβόταν, και μάλιστα πολύ. Τότε κάλεσε στην «Εθνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056».

Σύντομα ένα περιπολικό έφτασε στο σημείο με άμεσο στόχο τη μεταφορά της μικρής σε πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα. Το κορίτσι ήταν τρομαγμένο και αμίλητο. Επειτα από την παρέμβαση των ψυχολόγων του Οργανισμού η Μ. αναφέρθηκε σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, λεκτικής και σωματικής τόσο από τη μαμά όσο και από τον πάτριο της.
Η ιστορία της Μ. είναι μια από τις πολλές με τις οποίες έχει ασχοληθεί το «Χαμόγελο του παιδιού».
Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι ένα πρόβλημα που -δυστυχώς- συναντάται συχνά στη χώρα μας, με υποθέσεις που συγκλονίζουν το πανελλήνιο. Σεξουαλικά εγκλήματα που συντελούνται μέσα σε σπίτια και κοινωνίες και ελάχιστες περιπτώσεις που ζητούν βοήθεια. Ο θυμός, η ντροπή, η ενοχή, αλλά και ο φόβος οδηγεί τα παιδιά θύματα να μην αποκαλύπτουν αυτό που τους συμβαίνει.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο Υγείας (2013), σχεδόν δύο στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σύμφωνα με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας. Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, δεν υπάρχει κάποιο στερεοτυπικό προφίλ για τον θύτη, ωστόσο σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο 70-85% των περιστατικών ο θύτης είναι άτομο που το θύμα γνωρίζει και εμπιστεύεται, συχνότερα ο ίδιος ο γονιός.
Το 2016 ο Οργανισμός δέχτηκε καταγγελίες για θέματα που αφορούσαν σε συνολικά 1.624 παιδιά, από τις οποίες μόνο το 0,2% είχε να κάνει με καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση. Αντίστοιχα, το πρώτο δεκάμηνο του 2017 η οργάνωση δέχτηκε καταγγελίες για συνολικά 1.459 παιδιά και μόλις το 0,5% αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση. Το γεγονός όμως ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που κακοποιούνται δεν το αναφέρουν ποτέ καθιστά μη αντιπροσωπευτικά τα στατιστικά στοιχεία καθώς υπολογίζεται ότι τα ποσοστά των παιδιών που έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης είναι υψηλότερο.
Για το λόγο αυτό το «Χαμόγελο του παιδιού» ανοίγει τον φάκελο της σεξουαλικής κακοποίηση παιδιών με στόχο να ενημερώσει, συζητήσει, καταγράψει τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και να κινητοποιήσει τους πολίτες ενάντια στο σοβαρό αυτό φαινόμενο μέσω της πανελλαδικής εκστρατείας που έχει οργανώσει (11 Νοεμβρίου –11 Δεκεμβρίου 2017). Μέσα από μια σειρά δράσεων και συναντήσεων η εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «Μένει Μυστικό», έχει σκοπό να αναδείξει την πραγματική του διάσταση του προβλήματος, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
«Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Μιλάμε για πολλά παιδιά και στη χώρα μας που βασανίζονται μέσα από τη σεξουαλική κακοποίηση. Ένα μήνα θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με τους θεσμικούς φορείς που έχουν την ευθύνη, προκειμένου να βγουν κάποιες κοινές αποφάσεις –προτάσεις, ώστε να κινηθούν οι αρμόδιες διοικήσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος, συμπληρώνοντας πως «Την ίδια στιγμή κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσουμε την πρόληψη εντός και εκτός των σχολικών κοινοτήτων και να θωρακίσουμε με γνώσεις τα παιδιά. Προσπαθούμε για το ιδανικό και υπηρετούμε όλοι μας το εφικτό για την προστασία των παιδιών αποφεύγοντας την περαιτέρω θυματοποίησή τους».
Η καμπάνια στοχεύει επίσης στην ενδυνάμωση των προτάσεων του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Η αρχή έγινε σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, από την Αθήνα όπου εισαγγελείς, δικαστικοί λειτουργοί, αστυνομικοί, δημοτικές αρχές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι νοσοκομείων παίδων και κρατικών φορέων, καθώς και ακαδημαϊκοί συναντήθηκαν στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα προκειμένου να διεξάγουν ανοιχτό διάλογο για το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
Επόμενοι σταθμοί είναι: Πάτρα (14/11), Λάρισα (16/11), τη Χαλκίδα (27/11), το Ηράκλειο (28/11), τα Χανιά (29/11), την Τρίπολη (04/12) και τη Θεσσαλονίκη (08/12). Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των κατά τόπους Περιφερειών.
Με την ολοκλήρωση της εκστρατείας στις 11 Δεκεμβρίου, ο απολογισμός και τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν από τον Πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο οργανισμός καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τις δράσεις του ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση των παιδιών και να γίνουμε η «φωνή» τους.
Για να ενημερωθείτε για το φαινόμενο, να διαβάσετε πραγματικές ιστορίες παιδιών, να βρείτε στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον κόσμο και κυρίως να γνωρίσετε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν όλα όσα έχουν υποστεί μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα
Στην ίδια σελίδα μπορείτε να υπογράψτε τις προτάσεις που καταθέτει προς ανοιχτό διάλογο ο Οργανισμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και να προστατεύσουμε κάθε παιδί από την σεξουαλική κακοποίηση.