Την υψηλή σημασία της τεχνολογίας και των καινοτόμων εφαρμογών της από τις υπηρεσίες που ασχολούνται στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών υπογράμμισε η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Γιάννα Τσούπρα, στην ημερίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με θέμα: «Περιβάλλον – Διάστημα – Φυσικές Καταστροφές».

Πρόσθεσε ότι η χρήση τους, θα συμβάλει καταλυτικά στην πρόληψη, στον αρτιότερο καταμερισμό των αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων και στον συντονισμό τους και «οπωσδήποτε θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών».

Με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά για τις τεράστιες προοπτικές που θα αποκτήσει η χώρα κατά την επικείμενη αξιοποίηση των δυνατοτήτων στον χώρο του διαστήματος, η κ. Τσούπρα, η οποία εκπροσώπησε την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, έδωσε έμφαση στην αποδοχή της πρότασης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να δημιουργηθεί στο νησί των Αντικυθήρων το Επιστημονικό Πάρκο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή.

Υπογράμμισε ότι η επιλογή αυτή οφείλεται «στη μοναδική στον Ελλαδικό χώρο φυσιομορφία» του νησιού αλλά και στη «γεωστρατηγική και κομβική» στην Ανατολική Μεσόγειο, θέση των Αντικυθήρων. Πρόκειται για επιστημονική πρόταση που συνάδει με τους στόχους της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κυθήρων-Αντικυθήρων «στην προσπάθεια ανάσχεσης της ερήμωσης και αξιοποίησης επιστημονικά και περιβαλλοντικά του νησιού», όπως είπε.

Νωρίτερα η κ. Τσούπρα ως υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια επισήμανε ότι τα τελευταία τρεισήμισι έτη, η Δ/νση της, αντιμετώπισε αρκετά φαινόμενα φυσικών καταστροφών με αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον (καταστροφή δασών από πυρκαγιές, πλημμυρικά φαινόμενα κλπ).

Ακολούθως αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία επιχειρεί την ώρα της κρίσης για την προάσπιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, λαμβάνει μέτρα προστασίας, ενεργοποιώντας τους κατάλληλους μηχανισμούς προκειμένου να διαφυλαχθεί ή να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην καθημερινότητα των ανθρώπων που έχουν υποστεί καταστροφές, μεριμνώντας και συντονίζοντας τους φορείς μεταξύ τους, για την αποκατάσταση των ζημιών.