Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα, Τρίτη, αφού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά αρχικά στο Ιόνιο, πιθανόν κατά διαστήματα στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές) και από το βράδυ στη δυτική και νότια Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σύμη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σύμη μετά τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε χθες Δευτέρα το νησί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού «το πρώτο φως της μέρας στη Σύμη ανέδειξε τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας. Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε το νησί χθες δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στις βασικές υποδομές του, όπως η παροχή ρεύματος και νερού. Οχήματα παρασύρθηκαν στο βυθό της θάλασσας και περιουσίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.»

Παράλληλα από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού.

Εκτεταμένες ζημιές σε όλα τα δίκτυα υποδομών έχει υποστεί η Σύμη από την ισχυρή βροχόπτωση που εκδηλώθηκε την Δευτέρα. Αρκετές από τις επιχειρήσεις του νησιού και κατοικίες έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο.

Από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο νησί ειδικά μηχανήματα που στάλθηκαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ομάδες εθελοντών που ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ από χθες το βράδυ βρίσκεται επί τόπου και συντονίζει τις προσπάθειες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Έως τώρα, πάντως, δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παράγωγης ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Δευτέρας στη Σύμη, όταν αυτοκίνητα έπεσαν στο λιμάνι λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τρία αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από ορμητικό χείμαρρο, ωστόσο ο δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρόκειται για 10 με 12 οχήματα.

Στο σημείο έσπευσε πλωτό του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος. Ακόμη, στο νησί έφτασε κι ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, προκειμένου να συντονίσει τις επιχειρήσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Κέρκυρα

Κλειστός είναι αυτή την ώρα ο επαρχιακός δρόμος για τους Αγίους Δέκα, που βρίσκονται ορεινά στη Μέση Κέρκυρα, λόγω κατολίσθησης, που προήλθε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το νησί, από το βράδυ της Δευτέρας.

Στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου Κέρκυρας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να ανοίξουν τον επαρχιακό δρόμο για το χωριό που είναι αποκλεισμένο από τα ξημερώματα.

Όπως ανέφερε, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «οι δυνατές βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στα επαρχιακά δίκτυα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε πολλές περιπτώσεις, για μετακίνηση και κοπές δέντρων, με πιο σοβαρή, αυτή την ώρα την κατολίσθηση στο δρόμο για τους Αγίους Δέκα».

Προβλήματα από την έντονη νεροποντή αντιμετωπίζουν και κεντρικοί δρόμοι του νησιού, ακόμη και στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ έγιναν αρκετές επεμβάσεις για την άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σημεία.

«Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε επιπλέον δυσμενείς καταστάσεις λόγω του καιρού» δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Την ίδια ώρα, κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στον επαρχιακό δρόμο παράκτια του Ποταμού, του ποταμιού που διασχίζει την Κέρκυρα, και σε αρκετά σημεία έχει ξεπεράσει τα όρια της στάθμης του, ενώ στο πέρασμά του παρασέρνει δέντρα και φερτές ύλες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται, ενώ δυνατοί άνεμοι πνέουν σε όλο το νησί. Μέχρι αυτή την ώρα, πάντως, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

Η Κέρκυρα είναι ένα ακόμη θύμα της «Ευρυδίκης» η οποία έχει επηρεάσει από το πρωί της Δευτέρας μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Η Σύμη βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στο νησί.

Συναγερμός και στο Άργος

Η «Ευρυδίκη» προκάλεσε προβλήματα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στην Αργολίδα, με πλημμυρισμένους δρόμους από την καταρρακτώδη βροχή.

Στην περιοχή των Λευκακίων στο Ναύπλιο, ο δρόμος πλημμύρισε με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία. Στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι για τους πεζούς και μόνο με αυτοκίνητο μπορούσε κάποιος να τους διασχίσει.

Στο Αργολικό το ρέμα που περνά στο χωριό έχει φουσκώσει, στον κόμβο Νέα Τίρυνθας στη Νέα Εθνική. Επίσης υπήρξαν περιστατικά με πλημμυρισμένα υπόγεια σε Ναύπλιο και Άργος, ενώ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε και ζημιές, όπως σε κατάστημα στο Ναύπλιο.