«Αν τύχει ένα νέο 2015 –που δεν θα τύχει– θα το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Λυκούδη, τονίζοντας ότι «αν οι ροές αυξηθούν, π.χ. γίνουν 500 την ημέρα, θα πρέπει να το ξαναδούμε». Όπως είπε χαρακτηριστικά «το νερό είναι στ’ αυλάκι μέχρι να δυναμώσει η βροχή», αν και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «έτσι κι αλλιώς θα τα καταφέρουμε». «Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι κάθε φορά η ροή καθορίζει τι θα κάνουμε και η ροή είναι ανεξάρτητη από εμάς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς», πρόσθεσε, σημειώνοντας μάλιστα: «Κανείς δεν είναι μάγος. Κουνέλια δεν υπάρχουν μέσα στο καπέλο ούτε μαγικά ραβδιά».

Ο κ. Μουζάλαςτόνισε ότι υπάρχει συνεχής διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την μεταφορά υπό κράτηση στην ενδοχώρα ανθρώπων που προκαλούν προβλήματα στα νησιά «αλλά δεν το έχουμε πετύχει». Παραδέχθηκε εξάλλου ότι «έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στις επιστροφές» και ανέφερε ότι «μελετάμε τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο νομικό σύστημα είτε για την επιστροφή προς την Τουρκία είτε για είσοδο στην ενδοχώρα». «Χθες μάθαμε ότι το γερμανικό σύστημα ασύλου είναι σε κρίση. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε αναλογία για το άσυλο. Έχουμε 56.000 προσφυγές και η Γερμανία 396.000 προσφυγές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερθείς στο θέμα της προετοιμασίας ενόψει χειμώνα δήλωσε ότι «ετοιμαζόμαστε για το ξεχειμώνιασμα». «Ετοιμάζουμε καινούργια σπιτάκια και βγάζουμε τις σκηνές. Εντατικοποιούμε τις μεταφορές στην ενδοχώρα», σημείωσε.

Όσον αφορά την έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί πρόσφυγες, σχολίασε ότι «δεν μας έχουν δοθεί τα ιατρικά έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν μία ιατρική εργασία και το συμπέρασμά της». «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι πρόσφυγες μέσα από τους δρόμους που πέρασαν για να φτάσουν εδώ έχουν προβλήματα. Υπάρχει όμως ένα κενό στις ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν papers. Εμείς δεν έχουμε τίποτα. Έχω συγκροτήσει επιστημονική ομάδα για να μελετήσει το συγκεκριμένο θέμα ή την καταγγελία ότι μία στις δύο γυναίκες έχει βιαστεί. Έχουμε ζητήσει τα έγγραφα αλλά δεν μας τα έχουν δώσει», τόνισε, ενώ όσον αφορά το θέμα της απορροφητικότητας των κονδυλίων για το προσφυγικό, που έθεσε σε ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι έχουμε την υψηλότερη απορρόφηση στην Ευρώπη, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χ. Θεοχάρη.

Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης η διαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό μέσω των ταμείων AMIF και ISF, προέβλεπε ποσό ύψους 454 εκ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2020, ενώ μετά από επίμονη διαπραγμάτευση αυξήθηκε στα 538 εκ. ευρώ. «Όχι μόνο δεν χάθηκαν πόροι αλλά αυξήθηκαν», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η απορρόφηση έφτασε στο 30%, ποσοστό ρεκόρ για κράτος της Ε.Ε., όπως είπε, κάνοντας γνωστό ότι ο μέσος όρος στην υπόλοιποι Ευρώπη είναι στο 10%, στην δε Ιταλία που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα, το ποσοστό είναι μόλις στο 6%. Και σημείωσε ότι «είμαστε πολύ μπροστά στην αξιοποίηση των πόρων» και «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν πόροι».

Εκτός της χρηματοδότησης μέσω των δυο ταμείων, υπάρχει και η έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ΜΚΟ απευθείας από την Κομισιόν. Τόνισε δε ότι επειδή αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα στα νησιά, έχουμε προχωρήσει στην θεσμοθέτηση ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στα νησιά ύψους 50 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους.