Αρχίζει η αντιστροφή μέτρηση για την κατασκευή αποτεφρωτήριου νεκρών στην Αθήνα. Μετά την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, την Πέμπτη (9.11.2017) της χωροθέτησής του στην περιοχή του Ελαιώνα, έρχεται πιο κοντά η ημέρα που η ελληνική πρωτεύουσα θα αποκτήσει Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών. Παρά το ότι εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής που γειτνιάζει με τον χώρο όπου προβλέπεται η κατασκευή, η δημοτική Αρχή επιταχύνει τους ρυθμούς για την άμεση δημοπράτηση του έργου. Μάλιστα, τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα, κατά τα λεγόμενα των αρμοδίων στο δήμο Αθηναίων.
Ύστερα από μελέτη και αφού αξιολογήθηκαν εννέα ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων και 30 ιδιωτικά ακίνητα που είχαν τεθεί στη διάθεση του δήμου για παραχώρηση κατά χρήση, κρίθηκε ως καταλληλότερο ακίνητο τo λεγόμενο Οικοδομικό Τετράγωνο 17, ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων, στον Ελαιώνα. Εδώ και καιρό υπάρχουν ενστάσεις για τυχόν εμπλοκές λόγω της γειτνίασης του χώρου, με εγκαταστάσεις, κοντά, στη λεωφόρο Αθηνών προς την Ιερά οδό, όπως είναι σούπερμαρκετ, το χρηματιστήριο, εκκλησάκι στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού κ.ά.
Παράλληλα, οι κάτοικοι από την ευρύτερη οικιστική ζώνη ανησυχούν, παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη ότι διασφαλίζεται πλήρως η ορθή λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας για την υγεία και το περιβάλλον. Η δημοτική Αρχή τονίζει επίσης ότι η περιοχή όπου χωροθετήθηκε το Κέντρο θα διαμορφωθεί σε πάρκο, με μικρό ποσοστό (περίπου πέντε τοις εκατό) των 60 στρεμμάτων να καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του κέντρου (το υπόλοιπο θα αναδειχθεί με δεντροφυτεύσεις και πράσινο). Όλες οι δημοτικές παρατάξεις (με εξαίρεση εκείνη που στηρίζει η Χρυσή Αυγή) αποδέχτηκαν την ανάγκη να κατασκευαστεί το κέντρο και υπερψήφισαν, αν και υπήρξε έντονη κριτική για έλλειμμα ενημέρωσης προς τους κατοίκους της περιοχής από τη δημοτική Αρχή.
Από την άλλη πλευρά, όπως είχε επισημάνει στο Βήμα της Κυριακής (05/03/2017), η αρμόδια Αντιδήμαρχος κυρία Νέλλη Παπαχελά, η επιλογή του Οικοδομικού Τετραγώνου 17 έγινε , ύστερα από μελέτη, μεταξύ άλλων, γιατί επιτρέπει την πλήρη και απρόσκοπτη ανάπτυξη ισόγειου κτιρίου και υπαίθριων χώρων με βάση τις απαιτούμενες από το θεσμικό πλαίσιο επιφάνειες, ενώ υπάρχει ήδη εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου με υφιστάμενες προσβάσεις και δεν γειτνιάζει με περιοχή που έχει χρήση γενικής κατοικίας.
Ο Δήμος ΑΘηναίων επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην ελληνική πρωτεύουσα. Άλλωστε, από καιρό έχει δεσμευτεί ο κ. Καμίνης ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημα πολλών πολιτών για δημιουργία χώρου αποτέφρωσης. Από το 2015 το επιτελείο του κ. Καμίνη απολογείτο γιατί ενώ είχε δεσμευθεί να προχωρήσει την υπόθεση της καύσης, δεν το είχε κάνει. Με συνεχείς τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, η δημοτική Αρχή επεσήμαινε ότι δεν είχε καταστεί δυνατό να βρεθεί δημοτικό οικόπεδο τέτοιας έκτασης που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κέντρο αποτέφρωσης νεκρών ενώ όπου η προδιαγραφή της έκτασης εκαλύπτετο υπήρχαν προβλήματα χρήσεων γης. Λίγο πριν από το 2016, άρχισαν να λύνονται προβλήματα πρακτικά για την ανεύρεση σημείου χωροθέτησης, ενώ ταυτόχρονα έγιναν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών. Ακολούθησε ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έδινε τη δυνατότητα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να ιδρύουν και να λειτουργούν αποτεφρωτήρια όχι μόνο σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους αλλά και σε εκτάσεις που τυχόν τους έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση, ενώ αυτή η δυνατότητα επεκτάθηκε και σε ιδιώτες.