Εκτός φυλακών Κορυδαλλού λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι ο Δημήτρης Κουφοντίνας καθώς έγινε δεκτό το αίτημά του για χρήση του δικαιώματος αδείας, όπως άλλωστε προβλέπεται εκ του νόμου. Το ηγετικό στέλεχος της πάλαι ποτέ «17Ν» πρώτη φορά στα 15 χρόνια μετά τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης και της καταδίκης τους, λαμβάνει άδεια.

Η απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών ήταν θετική στο αίτημα για χορήγηση 48ωρης αδείας και ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε με άδεια από τη φυλακή με την υποχρέωση να εμφανίζεται υποχρεωτικά δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής, δηλαδή στο Βαρνάβα Αττικής.

Στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, προβλέπεται χορήγηση αδειών σε κρατούμενους με απόφαση του αρμόδιου συμβούλιου, των φυλακών, στο οποίο μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός, αφού βεβαίως εξεταστεί ο φάκελος ενός εκάστου κρατούμενου.

Τί προβλέπει το νομικό πλαίσιο

Ο νόμος προβλέπει τη χορήγηση τακτικής άδειας από μία έως έξι ημέρες, διάστημα που μπορεί να φθάσει και τις εννέα ημέρες, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο καταδικασθείς σε ισόβια έχει εκτίσει 12 χρόνια στη φυλακή. Ανώτατο πλαφόν για την άδεια, ετησίως, είναι οι 45 ημέρες. Η μία άδεια θα πρέπει να απέχει από την άλλη διάστημα εξήντα ημερών.

Τι δήλωσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω στην μελισσουργική μονάδα που είχα», φέρεται να απάντησε στο συμβούλιο των φυλακών ο Κουφοντίνας όταν εξετάστηκε στο πλαίσιο του αιτήματός του για τη χορήγηση της πρώτης άδειας.

Τις προϋποθέσεις καλής χρήσης της άδειας (τις μοναδικές που ζητεί ο νόμος ο οποίος θεσπίστηκε το 1989 και ανανεώθηκε το 1999) δηλαδή τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία, επικαλείται σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημ. Κουφοντίνας, στην ακρόασή του από το τριμελές Συμβούλιο των φυλακών, το οποίο του ενέκρινε την 48ωρη άδεια.

Οπως αναφέρουν μάλιστα πηγές των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με ποσοστό «αστοχίας» περίπου στο 2%. Αστοχία νοείται δε η μη επιστροφή του κρατούμενου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά την άδεια.

«Η προσωπικότητα του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι μία προσωπικότητα που είναι σεβαστή και εκτιμητέα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας», δήλωσε μεταξύ άλλων, αμέσως μετά την 48ωρη άδεια που έλαβε ο Δημήτρης Κουφοντίνας η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ.

Αναφερόμενη στη 48ωρη άδεια, είπε πως είναι «ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές». Ένα δίκαιο συμβούλιο, είπε, έκανε μία δίκαιη κρίση. «Κρίνοντας με βάση το νόμο και τίποτα παραπάνω, χορήγησε την άδεια. Το ευχαριστούμε».

Η κ.Κούρτοβικ απευθυνόμενη όπως είπε «σε όσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων χωρίς να έχουν δικαίωμα», ζήτησε να σεβαστούν το δικαίωμα της άδειας του κ.Κουφοντίνα. «Το κοινό περί δικαίου αίσθημα που παίζει από το πρωί στα κανάλια δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα λινστσάρει ανθρώπους όπως είδαμε χθες στην Ευελπίδων».

Η μεταμέλεια, πρόσθεσε, δεν είναι κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. «Η κρίση του συμβουλίου στηρίχθηκε στο ότι δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειας. Και έπαιξε ρόλο και η προσωπικότητα του φυλακισμένου. Είναι μία προσωπικότητα που είναι σεβαστή και εκτιμητέα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.», ανέφερε.

Και ο Γιώργος Βούτσης στην «υποδοχή» Κουφοντίνα

Ο Γιώργος Βούτσης, υιός του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ήταν μεταξύ αυτών που υποδέχθηκαν τον Δημήτρη Κουφοντίνα έξω από τις φυλακές Κορυδαλού. Στη φωτογραφία διακρίνεται με το καπέλο, λίγο μετά την έξοδο του Κουφοντίνα, για την 48ωρη άδεια του, μαζί με μερικούς ακόμα που είχαν συγκεντρωθεί για τον ίδιο λόγο, το μεσημέρι εκεί. Κύκλοι του Προέδρου της Βουλής ερωτηθέντες για την παρουσία ή μη του υιού του έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού απάντησαν «ουδέν σχόλιο».

Υβρις αυτό που γίνεται με τον Κουφοντίνα

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, λίγα λεπτά μετά την έξοδο του Δ.Κουφοντίνα από τις φυλακές Κορυδαλλού. «Είναι ύβρις αυτό που γίνεται. Αν σεβόταν τον νόμο ο Κουφοντίνας δεν θα έπαιρνε ένα 45αρι πιστόλι και θα αφαιρούσε τη ζωή ανθρώπων»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουφοντίνας, πρόσθεσε η κ.Μπακογιάννη «έδωσε στον εαυτό του το δικαίωμα να είναι κριτής, δικαστής και εκτελεστή» και αναρωτήθηκε απαντώντας στη δικηγόρο του Ιωάννα Κούρτοβικ λέγοντας «εμείς ασχημονούμε που έχουμε βγει από το πρωί και φωνάζουμε ;».

Η κ.Μπακογιάννη, πρόσθεσε λέγοντας ότι «δεν αισθάνομαι καλά που βλέπω τον δολοφόνο του συζύγου μου. Δεν με νοιάζει αν η κ. Κούρτοβικ λέει ότι ασχημωνώ. Στη μάνα του Αξαλιάν τι θα πει ο Κουφοντίνας; Χάρηκα για την γνωριμία;»


Κ. Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη

Σε tweet του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη»