Σε μία «εμβληματική» – όπως την χαρακτηρίζουν οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους – παρέμβαση στο τομέα της Υγείας, προχωρά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Μάλιστα, το ύψος της δωρεάς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται δηλαδή, για τη δεύτερη μεγαλύτερη δωρεά του ΙΣΝ – με πρώτη αυτή που δόθηκε για την δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού -, ανάλογη των επιτακτικών αναγκών στη δημόσια περίθαλψη που δεν μπορεί να καλύψει το δημόσιο.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη παρουσίαση της δωρεάς από τον διευθυντή του Ιδρύματος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κκ. Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολακη, ανάμεσα στα έργα που αναμένεται να αρχίσουν άμεσα μέσω της χρηματοδότησης του ΙΣΝ είναι η ανέγερση και ο εξοπλισμός νέου κτιρίου όπου θα στεγαστεί το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Σημειωτέον, ότι η υπάρχουσα κτιριακή εγκατάσταση είναι μία από τις παλαιότερες στο ΕΣΥ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, στις προτεραιότητες της δωρεάς είναι και η ανέγερση νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο κενό δεδομένου ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη (σε πληθυσμό και έκταση) στην Ελλάδα δεν διαθέτει νοσηλευτική μονάδα για την αποκλειστική νοσηλεία παιδιών. Επιπρόσθετα, η νέα δομή (δυναμικότητας 250 κλινών) θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες και για την αντιμετώπιση ανήλικων, ογκολογικών ασθενών.

Μάλίστα, κατά τη παρουσίαση την Τρίτη, ο κ. Δρακοπουλος ανακοίνωσε ότι οι νέες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις θα φέρουν την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρεντσο Πιάνο (στον οποίο οι Γάλλοι οφείλουν το πολιτιστικό κέντρο «Beaubourg»), που σχεδίασε το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

«Θα είναι έργα πρωτοποριακά, με άξονα τον ασθενή, τους συγγενείς αλλά και το περιβάλλον στο οποίο θα ενταχθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ιδρύματος.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, υπογράμμισε ότι «η δωρεά είναι ανάλογη με το εμβληματικό κτίριο στο οποίο φιλοξενούμαστε» Και παραδεχτηκε πως «διανύουμε μία περίοδο επούλωσης πληγών. Μία περίοδο ασυμμετρίας, αναφορικά με τις ανάγκες και τους διαθέσιμους πόρους. Οφείλουμε λοιπόν να αναζητούμε συνέργιες και να κινητοποιούμε πόρους –τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οικονομικές δωρεές».

Ταυτόχρονα, το ΙΣΝ θα χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.

Η εν λόγω δωρεά θα αποτελέσει «ανάσα» και στην ενίσχυση της δυναμικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα,πέραν της επισκευής των τριών (παροπλισμένων σήμερα) ελικοπτέρων του Κέντρου, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος θα επιτευχθεί η αγορά δύο μικρών αεροπλάνων.

«Έτσι, θα μπορούμε πλέον να έχουμε ανταπόκριση με ταχύτητα Είναι αδύνατον να λειτουργεί σε κάθε νησί τριτοβάθμιο νοσοκομείο, όμως επιβάλλεται η χώρα να διαθέτει αποτελεσματικό πλαίσιο διακομιδών», επεσήμανε κατά τη παρουσίαση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Έχει δε, προηγηθεί με δωρεά του ΙΣΝ η προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων και η συντήρησή τους για 8 χρόνια, όπως και η αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου, συνολικής αξίας 14 εκατομμύριων ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε και στην προμήθεια Pet – Scan (Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων) σε τέσσερα νοσοκομείαα της χώρας καθως επίσης και μηχανημάτων παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που σήμερα διατίθεται σε μονοπώλιο.

Ερωτηθείς ο κ. Ξανθός από πολίτη μέσω Διαδικτύου αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να λειτουργήσει τις δομές που θα ιδρυθούν με τη δωρεά του Ιδρύματος, απάντησε πως τον ίδιο προβληματισμό είχε αρχικά και η διεύθυνση του ΙΣΝ. Οι αρχικές αμφιβολίες ωστόσο, κάμφθηκαν – σύμφωνα με τον ίδιο – καθώς η σταδιακή κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας έδωσε την απάντηση.

Σε επόμενη ερώτηση, ο κ. Δρακόπουλος διευκρίνισε ότι οι δωρεές του ΙΣΝ «συμπληρώνουν το κράτος, δεν το αναπληρώνουν».