Ο 58χρονος, αρμενικής καταγωγής, Εμμανουήλ Γ.Εσ. που είχε γεννηθεί και κινείτο στη Νέα Ιωνία – διέμενε στην οδό Ελλησπόντου – και είχε αλλεπάλληλες φορές οδηγηθεί στο Αυτόφωρο για υποθέσεις ναρκωτικών και κλοπών (φωτογραφία του αποκαλύπτει «Το Βήμα») είναι ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας της 32χρονης εφοριακού, πριν από 20 ημέρες, στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών στη Ριζούπολη.

Ο 58χρονος είχε κατηγορηθεί παλιότερα για υποθέσεις διακίνησης 11 κιλών χασίς, για κλοπές και ληστείες του δρόμου ενώ προσφάτως υπήρχε αναζήτησή του για διαρρήξεις σε αυτοκίνητα του Αμαρουσίου, της νέας Ιωνίας και αλλού.

Ήταν κρατούμενος στις φυλακές Χαλκίδας. Μάλιστα σε σωματικό έλεγχό του από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ στη Χαλκίδα, τον περασμένο Απρίλιο, είχε βρεθεί στην κατοχή του ποσότητα ηρωίνης.
Η ΕΛ.ΑΣ έφθασε στα ίχνη του – όπως αποκαλύπτει Το Βήμα – ύστερα από νεώτερο στίγμα που εξέπεμψε η συσκευή του κινητού της άτυχης εφοριακού, σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας της οδού Γερανίου και Μενάνδρου και το οποίο εντοπίσθηκε από ειδική φορητή συσκευή της ΕΛ.ΑΣ προ μερικών ημερών.
Ο καταστηματάρχης έβαλε στην συσκευή του κινητού της άτυχης εφοριακού νέα κάρτα SIM και το ενεργοποίησε προκειμένου να το πουλήσει. Ωστόσο οι αξιωματικοί, με βάση τον αριθμό του κινητού της δολοφονηθείσας, ήξεραν τον κωδικό ΙΜΕΙ της συσκευής. Και έτσι εντόπισαν τη νέα κάρτα SIM που τοποθετήθηκε στη συσκευή και που ακριβώς αυτή ενεργοποιήθηκε. Ακόμη γενετικό υλικό φέρεται να βρέθηκε σε χαρτιά – πιθανόν χαρτοπετσέτες – που πέταξε ο δράστης μετά το στυγερό έγκλημα.
Οργή πολιτών και πατέρα
«Αλήτη, έφαγες το κορίτσι. Ξεφτίλα, δολοφόνε!». Πολίτες αλλά και ο πατέρας της αδικοχαμένης Δώρας Ζέμπερη επεχείρησαν να λιντσάρουν τον 58χρονο δράστη, κατά την προσαγωγή του ενώπιον του ανακριτή, το πρωί της Τετάρτης.
Ο κόσμος τον κυνήγησε φωνάζοντας ύβρεις, με τους αστυνομικούς να δημιουργούν κλοιό γύρω από τον κατηγορούμενο και να τρέχουν για να τον βάλουν στα ανακριτικά γραφεία.
«Αφήστε μας να τον σκοτώσουμε. Έχουμε παιδιά κι εμείς…», φώναζαν πολίτες στους αστυνομικούς που τους εμπόδισαν να μπουν στο κτίριο 9 της Ευελπίδων.
Εν τω μεταξύ ο κατηγορούμενος ξυλοκοπήθηκε από συγγενείς του θύματος, αλλά και πολίτες οι οποίοι έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών την ώρα που έβγαινε από τον ανακριτή.
Η μητέρα του θύματος φώναζε με λυγμούς «θάνατος στο δολοφόνο», ενώ αστυνομικοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τον πατέρα, ο οποίος έλεγε «αφήστε με να τον πιάσω στα χέρια μου».
Τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον βάλουν στο αυτοκίνητο και να αποχωρήσουν από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος φέρεται να έχει ομολογήσει τη δολοφονία, ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή.
Δήλωση υπουργού Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση του δολοφόνου

«Προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων, γίνεται γνωστό ότι ο κατηγορούμενος για τη φρικτή δολοφονία στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών φυλακίστηκε το 2011 και τιμωρήθηκε αρχικά με ποινή 20 ετών, και τελεσίδικα, το 2017 με ποινή 12 ετών. Με την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης είχε ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις της συνήθους υφ’ όρον απόλυσης κατ’ άρθρα 105 επ. Ποιν. Κώδικα, δηλ. τα 3/5 της ποινής του, καθώς είχε ήδη εκτίσει 9 χρόνια ποινής.

Κατόπιν τούτου η αποφυλάκισή του, στις 15.6.2017, ήταν δεδομένη. Στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή των ν. 4322/2015 και ν. 4411/2016 παρήλκε. Ελπίζουμε η παραπληροφόρηση να σταματήσει εδώ».

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ
Όπως έγινε γνωστό οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής και πιο συγκεκριμένα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής άρχισαν να ερευνούν ένα μεγάλο κύκλο πιθανών υπόπτων που ξεπερνούσε τα 300 άτομα. Έχοντας παράλληλα στα χέρια τους το στίγμα του κινητού τηλεφώνου του θύματος (ένα άσπρο iPhone) άρχισαν να ψάχνουν στη περιοχή της Ομόνοιας όλα τα καταστήματα αγοραπωλησίας κινητών εξετάζοντας τις κάμερες ασφαλείας τους. Σε ένα από αυτά εντόπισαν τη συγκεκριμένη συσκευή. Έτσι εστίασαν κυρίως στις εικόνες από την κάμερα ασφαλείας της συγκεκριμένης επιχείρησης το απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου. Εξετάζοντας ένα προς ένα τα άτομα κατέληξαν τελικά στον 58χρονο ο οποίος διέμενε με άλλο άτομο προσωρινά στο Γαλάτσι.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος σημείωσε ότι «όπως προέκυψε από την προανακριτική διαδικασία που διενήργησε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, ο δράστης μετέβη το συγκεκριμένο απόγευμα στο Β΄ Νεκροταφείο, στο οποίο εισήλθε υπερπηδώντας τον τοίχο του, με σκοπό να κλέψει και εν συνεχεία να μεταπωλήσει, μεταλλικά και χάλκινα κηροπήγια και καντήλια».

Και πρόσθεσε «κατά την εξερεύνηση του νεκροταφείου, εντόπισε την 32χρονη και αφού την προσέγγισε, την απείλησε με μαχαίρι που είχε μαζί του, με σκοπό να της αποσπάσει την τσάντα της και στη συνέχεια, αφού αυτή αρνήθηκε και τον χτύπησε με την τσάντα της, εκείνος την τραυμάτισε πολλές φορές, της αφαίρεσε την τσάντα και διέφυγε».

Σημείωσε ωστόσο ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης πως «κανείς από τα άτομα που βρίσκονταν στο νεκροταφείο κατά το χρόνο τέλεσης του εγκλήματος, δεν είχε αντιληφθεί την επίθεση και δεν είχε δει τον δράστη, γεγονός που επίτεινε το βαθμό δυσκολίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης»

Όπως ειπώθηκε ο δράστης αμέσως μετά τη ληστεία πήδηξε ξανά την μάντρα του νεκροταφείου, πέρασε την πεζογέφυρα πάνω από τις γραμμές του Ηλεκτρικού, περπάτησε σε μια μεγάλη απόσταση και πέταξε την ματωμένη μπλούζα του. Σε άλλο σημείο πέταξε το μαχαίρι που χρησιμοποίησε ενώ ακόμα μακρύτερα την τσάντα. Ακολούθως πήρε το λεωφορείο και κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Ομόνοιας. Εκεί κατευθύνθηκε σε κατάστημα αγοραπωλησίας κινητών τηλεφώνων «όπου πούλησε το κινητό τηλέφωνο του θύματος, έναντι του χρηματικού ποσού των 20 ευρώ.»

Σημειώνεται πως ο 58χρονος δεν θυμόταν, όπως υποστήριξε στους αστυνομικούς, τα σημεία που είχε πετάξει την μπλούζα του και το μαχαίρι αλλά θυμόταν – αν και ήταν υπό την επήρεια ουσιών την ημέρα του εγκλήματος – που είχε πετάξει την τσάντα του θύματος. Έτσι επέστρεψε στο συγκεκριμένο σημείο και την οποία και έκαψε.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, ότι «βρέθηκε βιολογικό υλικό (DNA) του δράστη σε χαρτοπετσέτες, που εντοπίστηκαν στον τόπο του εγκλήματος και ήταν εμποτισμένες με αίμα της 32χρονης.»

Ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε επιπλέον ότι «ύστερα από συνεχείς αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας και μετά από επίδειξη της φωτογραφίας του δράστη σε υπαλλήλους καταστημάτων και κατοίκους της περιοχής, πρωινές ώρες χθες, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του, ενώ όπως προέκυψε, έχει απασχολήσει στο παρελθόν κατ΄ επανάληψη τις διωκτικές Αρχές, για κλοπές και παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.»

Ο 58χρονος το 2011 είχε συλληφθεί για 37,5 κιλά ναρκωτικών ωστόσο στις φυλακές παρέμεινε για έξι χρόνια και πριν λίγους μήνες αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Χαλκίδας. Επίσης έχει απασχολήσει για κλοπές από αυτοκίνητα και για παραβάσεις ΚΟΚ.

Επιπλέον από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής, «υπεβλήθη αίτημα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για την δημοσιοποίηση των στοιχείων του δράστη, καθώς και των φωτογραφιών του σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να ταυτοποιηθεί η συμμετοχή του σε άλλα ομοειδή βίαια αδικήματα (ληστείες με χρήση μαχαιριού, αρπαγές τσαντών κλπ), κατά το πρόσφατο παρελθόν, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί στις Αστυνομικές Αρχές»