Επενδύσεις 267 – 321 δις ευρώ προβλέπεται ότι θα γίνουν στην περιοχή της Νότιο – ανατολικήςΜεσογείου στον τομέα της ενέργειας έως το 2025.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματατης ενεργειακής μελέτης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για τις 12 χώρες της περιοχής, στην Ελλάδα αναμένεται ότι οι επενδύσεις θα κυμανθούν μεταξύ 23 και 30 δις ευρώ, ενώ στην Τουρκία 125 με 141 δις ευρώ.

Για το ενεργειακό μίγμα στην περιοχή, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, το 2035 προβλέπεται ότι το 21% θα καλύπτεται από πετρέλαιο, το 19% από φυσικό αέριο, το 7%από πυρηνική ενέργεια, το 23% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ειδικότερα, η μελέτη προβλέπει ότι η ζήτηση ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως το 2050 θα τετραπλασιαστεί, στα 219 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου το 2050, από 59 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου το 2015. Το μερίδιο της Τουρκίας στην τελική ζήτηση ενέργειας στο ίδιο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί στο 60% από 52%. Όσον αφορά στην Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση του μεριδίου της σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της περιοχής, από 10% σε 7%.

«Η Τουρκία αναδεικνύεται ως κυρίαρχος παράγοντας στη διαμόρφωση της τελικής ενεργειακής ζήτησης της περιοχής» ανέφερε ο κ. Κωστής Σταμπολής. αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, τονίζοντας ότι «αυτό είναι κατανοητό μιας και η οικονομία της παρουσιάζει σχετικά υψηλά ποσοστά ανάπτυξης σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη».

Στο περιφερειακό ενεργειακό μείγμα δεσπόζουν οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο διαπιστώνεται έλλειψη επαρκών διασυνδέσεων φυσικού αερίου που εμποδίζει την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς, αλλά και την αντιμετώπιση κρίσεων εφοδιασμού. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, τα στοιχεία του ΙΕΝΕ δείχνουν ότι η προώθηση των διεθνών διασυνδέσεων μεταξύ Ιταλίας, Δυτικών Βαλκανίων και Ελλάδας αποτελεί προτεραιότητα για την ολοκλήρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Στη μελέτη καταγράφεται και απροθυμία των χωρών να σταματήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα/λιγνίτη για λόγους ασφαλείας εφοδιασμού και κόστους, παρά την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική για «απανθρακοποίηση» της οικονομίας.

Για τις αγορές ενέργειας και τον μετασχηματισμό τους θα μιλήσουν, στις 23 και 24 Νοεμβρίου, σε διήμερο συνέδριο που οργανώνει το ΙΕΝΕ, κορυφαία στελέχη του ενεργειακού τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών και ευρωπαϊκών ενεργειακών οργανισμών και εταιρειών.

Στόχος του εφετινού συνεδρίου είναι να αναλύσει τις σημαντικές αλλαγές που ήδη παρατηρούνται στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος τόσο σε εθνικό – περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιό επίπεδο. Αλλαγές που έχουν ήδη υποχρεώσει εταιρείες και οργανισμούς σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους, τα επενδυτικά τους σχέδια και γενικότερα τη θέση τους στις αγορές.