Ενα μαυροφορεμένο άτομο, ύψους περίπου 1.85, που πιθανόν πυροβόλησε με καλάσνικοφ, αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ ως δράστης της επίθεσης, το βράδυ της Δευτέρας, εναντίον αστυνομικών της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Στόχος ήταν οι δύο φρουροί της διμοιρίας και οι σφαίρες, τουλάχιστον μία ή δύο, καρφώθηκαν σε στύλο· φέρεται να μην τους τραυμάτισαν για λίγα εκατοστά.

Η ΕΛ.ΑΣ επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή ότι πρόκειται για έργο της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που είχε ρίξει πυροβολισμούς κατά του ίδιου στόχου στις αρχές του 2017, λίγες ημέρες μετά την σύλληψη της Πόλας Ρούπα. Η επίθεση το βράδυ της Δευτέρας έρχεται κι αυτή λίγες ημέρες μετά την σύλληψη του 29χρονου αναρχικού Κωνσταντίνου Γ. ως «κατασκευαστή βομβών των Πυρήνων».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από τη βαλλιστική έρευνα διαπιστώθηκε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚ είναι το ίδιο (τύπου πολεμικού τυφεκίου διαμετρήματος 7,62 mm Kalashnikov) με εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω ένοπλες επιθέσεις:
• την 25-05-2014 κατά των κεντρικών γραφείων του ΠαΣοΚ,
• την 31-07-2016 κατά των γραφείων της Πρεσβείας του Μεξικού και
• την 10-01-2017 σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Στις δύο πρώτες περιπτώσεις υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Ομοσπονδία Αστυνομικών:«Από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό Αστυνομικό

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων: «Η νέα άνανδρη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη, δεν προκαλεί απλώς το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τη λειτουργία των θεσμών, αλλά έρχεται με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο να επιβεβαιώσει την ορθότητα της πρωτοβουλίας μας, τον περασμένο Ιούνιο, όταν αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια ανοικτή εκδήλωση διαλόγου στα Εξάρχεια, με αντικείμενο την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας, που εδώ και σαράντα χρόνια δυστυχώς δεν έχει τύχει μιας αποτελεσματικής διαχείρισης – αντιμετώπισης.»

Η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει επιπλέον ότι «ως Ομοσπονδία – πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης και την έκφραση αλληλεγγύης στους συναδέλφους που είδαν το χάρο με τα μάτια τους – καταγγέλλουμε όσους «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» για ακόμη μια φορά, για την ασφάλεια του τόπου ενώ την ίδια ώρα δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, πολλώ δε μάλλον, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τον Έλληνα Αστυνομικό ως εν δυνάμει θύμα των όποιων εγκληματικών στοιχείων και επίδοξων δολοφόνων του. Χρόνια τώρα παρακολουθούμε ατέρμονες πολιτικές αντιδικίες και αντιπαραθέσεις που συνήθως καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα: στη συνέχιση μιας εγκληματικής συμπεριφοράς που στρέφεται όχι μόνο κατά της αστυνομίας, αλλά εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας και της ίδιας της δημοκρατίας.»

Και απευθύνει κάλεσμα «στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας να συμφωνήσουν κατόπιν δημοκρατικού διαλόγου και σε επίπεδο θεσμικής εκπροσώπησης εντός της Ελληνικής Βουλής, στην εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής που δραστηριοποιεί όλο το πλέγμα των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και που θα εξοπλίζει ειδικότερα την Ελληνική Αστυνομία με τα απαραίτητα μέσα και τις απαιτούμενες εγγυήσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων της συγκεκριμένης βίας, ανεξάρτητα από το ποιο πολιτικό κόμμα έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου. Για την δημοκρατία που έχυσε ο ελληνικός λαός το αίμα του, κάποιοι δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή.»

Ομοιότητες με την επίθεση της 10ης Ιανουαρίου 2017
Ο ύποπτος που πυροβόλησε από την συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά φέρεται να έχει σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά με τον δράστη παρόμοιας επίθεσης, στο ίδιο σχεδόν σημείο, που σημειώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017 και προέκυψε βαλλιστικά ότι είναι έργο της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» η οποία ωστόσο δεν έστειλε σχετική προκήρυξη. Η ΕΛ.ΑΣ εντοπίζει εξαιρετικά σημαντικές ομοιότητες στις δύο επιθέσεις όπου υπάρχει μόνο μικρή μετατόπιση στο σημείο όπου έδρασαν οι δράστες. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση του περασμένου Ιανουαρίου όπου τραυματίσθηκε ένας 30χρονος αστυνομικός οι πυροβολισμοί -και εκείνη την φορά ήταν τρεις- ρίχθηκαν από την οδό Αραχώβης και αυτός που πυροβόλησε «χάθηκε» προς την πλευρά των Εξαρχείων. Τότε ωστόσο υπήρχαν αναφορές ότι οι κινήσεις του είχαν καταγραφεί από κάμερες τοπικού καταστήματος.
Σημειώνεται ότι η πρώτη εμφάνιση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» έγινε στις 25 Μαΐου 2014 (παραμονή ευρωεκλογών) όταν επιτέθηκαν με όπλο τύπου καλάσνικοφ σε κτίριο επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠαΣοΚ. Στις 31 Αυγούστου 2016 σημειώθηκε άλλη μία επίθεση με παρόμοιο όπλο, αυτή τη φορά εναντίον του κτιρίου της πρεσβείας του Μεξικού, σε κτίριο στην πλατεία Κολωνακίου ενώ στις 10 Νοεμβρίου 2016 σημειώθηκε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός.
Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν, μέχρι την ολοκλήρωση της βαλλιστικής εξέτασης, το ενδεχόμενο να πρόκειται για «χτύπημα» της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών ή άλλης ένοπλης οργάνωσης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξέφραζαν τις τελευταίες εβδομάδες φόβους ότι θα υπήρχε νέος κύκλος ένοπλων επιθέσεων, κυρίως από την ΟΛΑ και την «Επαναστατική Αυτοάμυνα».
Πάντως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για έργο της συγκεκριμένης οργάνωσης θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του εγχώριου αντάρτικου πόλης που μια ένοπλη ομάδα προχωρά σε δύο διαδοχικές επιθέσεις εναντίον του ίδιου στόχου.