από metereologos.gr
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
 
 

Η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» πίσω από την νέα επίθεση σε αστυνομικούς των ΜΑΤ στα Εξάρχεια έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ

Σημαντικές ομοιότητες με την επίθεση του περασμένου Ιανουαρίου της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» - Πως έγινε η επίθεση, τι φοβάται η Αστυνομία
Η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» πίσω από την νέα επίθεση σε αστυνομικούς των ΜΑΤ στα Εξάρχεια έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ
Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ ερευνούν τον δρόμο έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, έπειτα από την επίθεση, με αυτόματο όπλο, το βράδυ της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος
 
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σφαίρα έχει τρυπήσει στύλο με πινακίδα της τροχαίας στην συμβολή της Χαριλάου Τρικούπη και την Διδότου
Σφαίρα έχει τρυπήσει στύλο με πινακίδα της τροχαίας στην συμβολή της Χαριλάου Τρικούπη και την Διδότου
Σφαίρα έχει προκαλέσει φθορά σε τοιχο στην Χαριλάου Τρικούπη
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
 
9  φωτογραφίες

 

Ενα μαυροφορεμένο άτομο, ύψους περίπου 1.85, που πιθανόν πυροβόλησε με καλάσνικοφ, αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ ως δράστης της επίθεσης, το βράδυ της Δευτέρας, εναντίον αστυνομικών της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Στόχος ήταν οι δύο φρουροί της διμοιρίας και οι σφαίρες, τουλάχιστον μία ή δύο, καρφώθηκαν σε στύλο· φέρεται να μην τους τραυμάτισαν για λίγα εκατοστά.

Η ΕΛ.ΑΣ επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή ότι πρόκειται για έργο της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που είχε ρίξει πυροβολισμούς κατά του ίδιου στόχου στις αρχές του 2017, λίγες ημέρες μετά την σύλληψη της Πόλας Ρούπα. Η επίθεση το βράδυ της Δευτέρας έρχεται κι αυτή λίγες ημέρες μετά την σύλληψη του 29χρονου αναρχικού Κωνσταντίνου Γ. ως «κατασκευαστή βομβών των Πυρήνων».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ


Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από τη βαλλιστική έρευνα διαπιστώθηκε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚ είναι το ίδιο (τύπου πολεμικού τυφεκίου διαμετρήματος 7,62 mm Kalashnikov) με εκείνο που είχε χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω ένοπλες επιθέσεις:
• την 25-05-2014 κατά των κεντρικών γραφείων του ΠαΣοΚ,
• την 31-07-2016 κατά των γραφείων της Πρεσβείας του Μεξικού και
• την 10-01-2017 σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Στις δύο πρώτες περιπτώσεις υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Ομοσπονδία Αστυνομικών:«Από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό Αστυνομικό


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων: «Η νέα άνανδρη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη, δεν προκαλεί απλώς το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τη λειτουργία των θεσμών, αλλά έρχεται με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο να επιβεβαιώσει την ορθότητα της πρωτοβουλίας μας, τον περασμένο Ιούνιο, όταν αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια ανοικτή εκδήλωση διαλόγου στα Εξάρχεια, με αντικείμενο την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας, που εδώ και σαράντα χρόνια δυστυχώς δεν έχει τύχει μιας αποτελεσματικής διαχείρισης - αντιμετώπισης.»

Η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει επιπλέον ότι «ως Ομοσπονδία – πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης και την έκφραση αλληλεγγύης στους συναδέλφους που είδαν το χάρο με τα μάτια τους – καταγγέλλουμε όσους «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» για ακόμη μια φορά, για την ασφάλεια του τόπου ενώ την ίδια ώρα δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, πολλώ δε μάλλον, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τον Έλληνα Αστυνομικό ως εν δυνάμει θύμα των όποιων εγκληματικών στοιχείων και επίδοξων δολοφόνων του. Χρόνια τώρα παρακολουθούμε ατέρμονες πολιτικές αντιδικίες και αντιπαραθέσεις που συνήθως καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα: στη συνέχιση μιας εγκληματικής συμπεριφοράς που στρέφεται όχι μόνο κατά της αστυνομίας, αλλά εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας και της ίδιας της δημοκρατίας.»

Και απευθύνει κάλεσμα «στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας να συμφωνήσουν κατόπιν δημοκρατικού διαλόγου και σε επίπεδο θεσμικής εκπροσώπησης εντός της Ελληνικής Βουλής, στην εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής που δραστηριοποιεί όλο το πλέγμα των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και που θα εξοπλίζει ειδικότερα την Ελληνική Αστυνομία με τα απαραίτητα μέσα και τις απαιτούμενες εγγυήσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων της συγκεκριμένης βίας, ανεξάρτητα από το ποιο πολιτικό κόμμα έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου. Για την δημοκρατία που έχυσε ο ελληνικός λαός το αίμα του, κάποιοι δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή.»

Ομοιότητες με την επίθεση της 10ης Ιανουαρίου 2017

Ο ύποπτος που πυροβόλησε από την συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά φέρεται να έχει σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά με τον δράστη παρόμοιας επίθεσης, στο ίδιο σχεδόν σημείο, που σημειώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017 και προέκυψε βαλλιστικά ότι είναι έργο της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» η οποία ωστόσο δεν έστειλε σχετική προκήρυξη. Η ΕΛ.ΑΣ εντοπίζει εξαιρετικά σημαντικές ομοιότητες στις δύο επιθέσεις όπου υπάρχει μόνο μικρή μετατόπιση στο σημείο όπου έδρασαν οι δράστες. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση του περασμένου Ιανουαρίου όπου τραυματίσθηκε ένας 30χρονος αστυνομικός οι πυροβολισμοί -και εκείνη την φορά ήταν τρεις- ρίχθηκαν από την οδό Αραχώβης και αυτός που πυροβόλησε «χάθηκε» προς την πλευρά των Εξαρχείων. Τότε ωστόσο υπήρχαν αναφορές ότι οι κινήσεις του είχαν καταγραφεί από κάμερες τοπικού καταστήματος.

Σημειώνεται ότι η πρώτη εμφάνιση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» έγινε στις 25 Μαΐου 2014 (παραμονή ευρωεκλογών) όταν επιτέθηκαν με όπλο τύπου καλάσνικοφ σε κτίριο επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠαΣοΚ. Στις 31 Αυγούστου 2016 σημειώθηκε άλλη μία επίθεση με παρόμοιο όπλο, αυτή τη φορά εναντίον του κτιρίου της πρεσβείας του Μεξικού, σε κτίριο στην πλατεία Κολωνακίου ενώ στις 10 Νοεμβρίου 2016 σημειώθηκε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός.

Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν, μέχρι την ολοκλήρωση της βαλλιστικής εξέτασης, το ενδεχόμενο να πρόκειται για «χτύπημα» της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών ή άλλης ένοπλης οργάνωσης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξέφραζαν τις τελευταίες εβδομάδες φόβους ότι θα υπήρχε νέος κύκλος ένοπλων επιθέσεων, κυρίως από την ΟΛΑ και την «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Πάντως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για έργο της συγκεκριμένης οργάνωσης θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του εγχώριου αντάρτικου πόλης που μια ένοπλη ομάδα προχωρά σε δύο διαδοχικές επιθέσεις εναντίον του ίδιου στόχου.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυροβολισμοί έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ - Στόχος ο αστυνομικός στην είσοδο 
Επαναστατική Αυτοάμυνα: Προκήρυξη για την επίθεση στη Χαρ. Τρικούπη  
 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  μικροαστοι | 08/11/2017 01:58
  ολοι εσεις μικροαστοι, λαμογια και φασιστες που υπερασπιζεστε τους μπατσους που φυλανε τα γραφεια του πιο διεφθαρμενου κομματος στην ελλαδα, θα ερθει η μερα που θα πνιγετε ολοι σας μεσα στο βουρκο που δημιουργησατε.
  666
  απάντηση68
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ανυπαρκτοι πολιτες σχολιαζουν | 07/11/2017 15:29
  και κατηγορουν, αλλα δεν κανουν τιποτα περισσοτερο από το να αγοραζουν πορτες ασφαλειας και να τρεμουν από το φοβο τους. Όταν μια ολοκληρη κοινωνια τα εχει δωσει όλα για το χρημα, που να βρεθει κουραγιο για προσπαθεια δημιουργια, προκοπη. Και αυτοι που προσπαθουν, είναι τοσοι λιγοι....Οποτε χαλαρώστε με την κλαψα σας, γιατι σας εχει βαρεθεί η υφήλιος!
  Enas metanastis
  απάντηση1113
   
   
  AMYNA ΣΤΗΝ Επαναστατική Αυτοάμυνα | 07/11/2017 14:19
  και κάθε ένα ρεμάλι , άεργο, που πρόταση μου είναι να μην πάει φυλακή αλλα να σταλεί για κοινωνικό έργο στη Νιγηρία να κάνει αυτοάμυνα στη Μποκο Χαράμ. να μη παει και χαραμ-ι η επανστατική του διάθεση. ουστ κοπρίτες, επαγγελματίες αλητες και δολοφόνοι. ΣΥΛΛΗΨΗ-ΝΙΓΗΡΙΑ
  1ST FLIGHT TO NIGERIA
  απάντηση289
   
   
  η αυτοι η εμεις | 07/11/2017 11:57
  Εχουμε ΠΟΛΕΜΟ,και εξαχρεια delenda est. ΥΓ Κυριακο να στιγματισεις οσους παρεμβαινουν στο εργο της αστυνομιας και οταν αναλαβεις,εξεταστικη με αντικειμενο και την καταχρηση εξουσιας
  DKK
  απάντηση366
   
   
   
  Πφφ! | 07/11/2017 10:04
  Μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών που έχουν πολιτικό προσωπείο. Έτσι για να περνάει η ώρα με σασπές.
  αλλού
  απάντηση1521
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  PROSTATEYSH | 07/11/2017 09:33
  TI MAS LEH H ASTYNOMIA?? PION YPOPTEYETAI?? EINAI DYSKOLO NA KATALABH KAPIOS OTI EINAI TA ANARXOKOPROSKYLA TON EKSARXION KAI ROYBIKONON??GIAYTO AS AFHSOYN TA PARAMY8IA, TOYS PROSTETEYOYN OI DIAFOROI KYRITSIDES KAI POLAKIDES TOY SYRIZA POLY APLA.
  gianis
  απάντηση329
   
   
  ΣΥΛΛΗΨΗ - ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ - ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ | 07/11/2017 09:21
  Μακάρι οι ελεεινοί αυτοί κακοποιοί-δολοφόνοι-αλητήριοι να συλληφθούν άμεσα. Τους εύχομαι δε να σαπίσουν σε ανήλιαγα κελιά.
  ΕΥΧΕΣ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗ
  απάντηση3911
   
   
  Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι εδώ. | 07/11/2017 08:56
  Τον φόβο του ΠΑΣΟΚ να έχετε οι χορηγοί του τρόμου,που υποκριτικά καταδικάζεται τον υπόκοσμο που χρησιμοποιείται.Θα γυρίσει η αλητεία σας μπούμερανγκ.
  Volos
  απάντηση2214
   
   
  ΑΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΜΟΣ | 07/11/2017 07:59
  Οταν στηρίζει η κυβέρνηση τους αναρχοφασίστες ειναι λογικό να αποθρασύνονται. Πλεον επιτίθενται ανοιχτά σε οσους δεν γουστάρουν. Αλλά οι αριστεροί ασχολούνται μόνο με την ανθελληνική προπαγάνδα.
  ΠΟΛΙΤΗΣ
  απάντηση3212
   
   
  Θεωρώ ως δεδομένο ότι η Αστυνομία... | 07/11/2017 06:26
  ...γνωρίζει και πολύ καλά το τι και πώς συμβαίνει στα Εξάρχεια. Ξέρει ονόματα, σπίτια, τα πάντα. Και είμαι σίγουρος ότι έχει εκεί μέσα πολλά "μάτια" και "αυτιά". Αν έκανε μια καλά οργανωμένη μαζική "επιδρομή" θα τους διέλυε και θα μάζευε εκατοντάδες ντόπιους και αλλοδαπούς αλήτες. Δεν το κάνει όμως γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση. Ούτε θέλει να δείξει ότι κάτι ξέρει και να "κάψει" έτσι τσάμπα πληροφορίες και πληροφοριοδότες, συλλαμβάνοντας μεμονωμένους, όταν είναι μάλιστα βέβαιο, ότι θα πέσουν τα σχετικά τηλέφωνα και θα υποχρεωθεί να τους αφήσει. Το αφήνει για αργότερα, όταν κάποια "πράγματα" αλλάξουν...
  MIK
  απάντηση389
   
   
   
  μα επιτέλους... | 07/11/2017 01:49
  τι τους πταίει το πασοκ και το πυροβολούν; Το μεγάλο μας κόμμα, αυτό που έδωσε ψωμί να φάνε και οι πτωχοί; Το κόμμα της ανάπτυξης και της καλοφαγίας. Τι στοιχεία έχουν εις βάρος του; Ποιοι απειλούν την δημοκρατία μας; Γιατί απειλούν την ασφάλειά μας; Όλοι εμείς οι αθώοι κινδυνεύουμε από αυτούς τους δολοφόνους.
  δημήτριος τζουμπές
  απάντηση1912
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-