Συναγερμός έχει σημάνει στην Κέρκυρα, με την ενεργειακή ένδεια να έχει χτυπήσει το νησί και να απειλεί τον ιστορικό της ελαιώνα, ο οποίος μετατρέπεται σταδιακά σε καυσόξυλα. Η ανεξέλεγκτη κοπή ελαιόδεντρων συνεχίζεται και εντείνεται στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Ο Κερκυραϊκός Ελαιώνας, ένα μοναδικό αγροπεριβαλλοντικό μνημείο, με δένδρα ηλικίας μέχρι και 500 ετών, συνεχίζει να καλλιεργείται ως σήμερα, αλλά περιορισμένα, ενώ κινδυνεύει από την παράνομη υλοτομία.
Το θέμα απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια κατοίκους και φορείς του νησιού, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση παραμένει θεατής στη συνεχιζόμενη καταστροφή του υπεραιωνόβιου ελαιώνα. Πρόσφατα μάλιστα το ζήτημα έφτασε ως τη Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την περασμένη Πέμπτη στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Τόσκας, τα έτη 2012-2017, κατόπιν σχετικών καταγγελιών και μηνύσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν σχηματίσει 13 δικογραφίες, οι οποίες και έχουν υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. «Το όλο ζήτημα παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον, προς τον σκοπό της διασφάλισης και διατήρησης της ποιότητας του περιβάλλοντος, καθώς και της αποκατάστασης της νομιμότητας» επισημαίνει ο κ. Τόσκας.
Το θέμα έχει απασχολήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης δορυφορικής καταγραφής μεταβολών στον ελαιώνα, στην προώθηση πειραματικής εφαρμογής μιας μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σε πρόσληψη γεωπόνων (κατ’ εξαίρεση των μνημονιακών περιορισμών), στη διατύπωση αιτήματος για επαναφορά της αστυνόμευσης του αγροτικού χώρου του Ελαιώνα, μέσω της τέως Αγροφυλακής ή των δασικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας αναπτύσσεται ένα στοχευμένο πλέγμα επιχειρησιακών δράσεων, με περιπολίες και διενέργεια προληπτικών και στοχευμένων ελέγχων.
Ο ελαιώνας της Κέρκυρας στον Τύπο της εποχής
Ο ελαιώνας της Κέρκυρας ανέκαθεν θεωρούνταν από τους σημαντικότερους της χώρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι είχε συμπεριληφθεί ως αξιοθέατο στη μεγάλη εκδρομή που είχε διοργανώσει για τον Απρίλιο του 1936 η εφημερίς «Ζουρ», όπως αναφέρουν σε άρθρο τους τα «Αθηναϊκά Νέα». Τετρακόσιοι εκδρομείς επιβιβάστηκαν σε ατμόπλοιο στη Μασσαλία «δι’ έναν περίπλουν τριών εβδομάδων ανά την Μεσόγειον». Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος ο οποίος περιέγραφε τη διαδρομή που θα ακολουθούσαν οι επισκέπτες, «από σκάλα σε σκάλα τους εκδρομείς θα υποδέχεται παντού η ελληνική άνοιξις, απαστράπτουσα με τις κόκκινες παπαρούνες της, τους ασημένιους ελαιώνες της Κέρκυρας και τις μυρωμένες γκλοσίνες που κρέμονται από τα κυπαρίσσια του Αχιλλείου».
Μία δεκαετία πριν, στις 17 Απριλίου 1927, άρθρο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» αναφερόταν στον εγκαταλελειμμένο πλούτο της ελαίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η καλυτέρα ποιότης του εν Ελλάδι παραγομένου ελαιολάδου (έλαια Κερκύρας, Κρανιδίου, Καλαμών, Μυτιλήνης) δεν δύναται να συγκριθή με τα ελαιόλαδα της Τύνιδος και της Ιταλίας». Τον προηγούμενο χρόνο, στην εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» δημοσιευόταν το αίτημα της Κέρκυρας για ίδρυση ελαιοκομικής σχολής. Οπως σημείωνε ο συντάκτης του, η κλάδευση των ελαιόδεντρων άρχισε να διδάσκεται στο νησί το 1917, διότι προηγουμένως «δεν εγένετο ουδεμία εργασία και οι χωρικοί εθεώρουν έγκλημα να θίξουν τα ελαιόδενδρά των». Τον Ιούλιο του 1965 σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» της εποχής, ο αριθμός των ελαιόδεντρων στην Κέρκυρα έφτανε τα 2.145.195.

HeliosPlus