Μια «Ευρώπη χωρίς Κάρβουνο», οραματίζονται οργανώσεις από 28 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες συμπράττουν ενάντια στο κάρβουνο και την κλιματική αλλαγή. Η πανευρωπαϊκή συμμαχία (Europe Beyond Coal) θέτει ως στόχο στροφή προς καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η επιτακτική ανάγκη για αλλαγή υπογραμμίζεται και από την επικαιροποίηση της έρευνας Dark Cloud, η οποία αφορά στις επιπτώσεις του κάρβουνου στην ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, μόνο για το 2015 η καύση κάρβουνου στην Ευρώπη ευθύνεται για 19.500 πρόωρους θανάτους, 10.000 υποθέσεις χρόνιας βρογχίτιδας ενηλίκων και 458.000 κρίσεις άσθματος σε παιδιά.
Όσο για το οικονομικό κόστος στη δημόσια υγεία, εκτοξεύεται στα 54 δισεκατομμύρια ευρώ για την ίδια χρονιά(2).
Συγκεκριμένα σχέδια απεξάρτησης από το κάρβουνο είναι ιδιαιτέρως αναγκαία για χώρες όπως η Γερμανία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο ρυπαντή στην Ευρώπη σε αέρια του θερμοκηπίου.
Οι σταθμοί κάρβουνου της Γερμανίας ήταν μάλιστα υπεύθυνοι για περίπου 3.800 πρόωρους θανάτους και 10.5 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικό κόστος για την υγεία μέσα και έξω από τα σύνορά της.
Αλλά και η Ελλάδα, σύμφωνα με το WWF, δεν πάει πίσω καθώς όπως αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, ο μαύρος λογαριασμός από την καύση λιγνίτη είναι 550 πρόωροι θάνατοι και 1,5 δισεκ. ευρώ επιπλέον δαπάνες υγείας, κάθε χρόνο!
Από το 2016, οργανώσεις που ανήκουν στη συμμαχία «Ευρώπη χωρίς Κάρβουνο» έχουν συνδράμει στην απόσυρση 16 εργοστασίων κάρβουνου στην Ευρώπη και τη δέσμευση για απόσυρση 39 ακόμα. Επτά χώρες της ΕΕ _ το Βέλγιο, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία _ έχουν ήδη απεξαρτηθεί από το κάρβουνο.
Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας έχουν ήδη δεσμευθεί για απεξάρτηση από το κάρβουνο ως το 2030 το αργότερο. Στις ΗΠΑ από το 2010 έχουν αποσυρθεί ή έχουν ανακοινώσει την απόσυρσή τους 263 σταθμοί που καίνε κάρβουνο –περισσότεροι από τους μισούς στις ΗΠΑ. Ο Καναδάς ανακοίνωσε τα σχέδιά του για απεξάρτηση από το κάρβουνο ως το 2030.