Με όπλο που έφερε σιγαστήρα δολοφονήθηκε ο 52χρονος δικηγόρος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος πριν από 20 ημέρες στην οδό Ασκληπιού στα Εξάρχεια. Ο δράστης φορούσε γάντια που είχε πάρει όταν βγήκε από το γραφείο του άτυχου δικηγόρου με επίκληση ότι ήθελε να πάει στην τουαλέτα.

Η ΕΛ.ΑΣ έφτασε στον εντοπισμό των δραστών από την ανάλυση αποτυπωμάτων 20 ατόμων που βρέθηκαν στο γραφείο του 52χρονου ποινικολόγου. Οι περισσότεροι ήταν πελάτες του δικηγορικού γραφείου. Ωστόσο στην διαδικασία απομονώθηκαν αυτά τριών Αλβανών με βασικό κριτήριο ότι ήσαν συγκρατούμενοι στις φυλακές της χώρας με τους Αλβανούς μεγαλοποινικούς που εμπλέκονταν στην υπόθεση της «Energa» και θεωρούνταν εξ αρχής βασικοί ύποπτοι για την ηθική αυτουργία της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Η ΕΛΑΣ εστίασε το ενδιαφέρον της σε έναν εξ αυτών που ήταν δραπέτης από τις φυλακές Κασσάνδρας (σ.σ αποδείχθηκε ότι ήταν πράγματι ο δολοφόνος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου) που γνώριζε τους ηθικούς αυτουργούς από τις φυλακές Κορυδαλλού και ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Ποινικής δίωξης.

ΕΛΑΣ: Τα στοιχεία των κατηγορουμένων για την δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Η ΕΛ.ΑΣ έθεσε σε παρακολούθηση ένα τηλέφωνο που είχε δώσει ο Αλβανός δραπέτης στις αρχές, όπως προβλέπεται, όταν οι κρατούμενοι λαμβάνουν άδειες.

Στο τηλέφωνο -κλειδί που ανήκε σε συγγενή του από την Κατερίνη υπήρξε συνομιλία για «προσπάθεια φυγής σε Ιταλία κι ακολούθως σε Αλβανία , μετά από κάποιο έγκλημα». Με βάση αυτά τα δεδομένα και τον αριθμό κινητού που κάλεσε το τηλέφωνο στην Πιερία, η ΕΛ.ΑΣ παγίδευσε μεγαλύτερο αριθμό τηλεφώνων και έφθασε στη σύλληψη των φυσικών αυτουργών και την τεκμηρίωση της εμπλοκής των οργανωτών της δολοφονίας.

Αυτά τα στοιχεία, που αποκαλύπτει «Το Βήμα» , προκύπτουν από τον δικαστικό φάκελο της δολοφονίας του 52χρονου ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου 2017 στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας.

Οπως προκύπτει από τον δικαστικό φάκελο οι δύο δράστες μετά την αρχική εμφάνισή τους στο γραφείο του δικηγόρου τάχα για υπόθεση κρατούμενου συγγενούς τους (σ.σ έδωσαν το ψεύτικο όνομα «Λαζαρίδης») εξήλθαν δύο φορές από το γραφείο αφενός για να ελέγξουν αν στο γραφείο ή στα γύρω σημεία είχε εμφανισθεί άλλο άτομο, για να φορέσουν γάντια και να βγάλουν τα όπλα τους. Με προτεταμένα τα όπλα -όπως περιγράφει ο συνεργάτης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου- άρχισαν να συζητούν για το θέμα της «Energa» αλλά και τον τρόπο προσέγγισης πελάτη του δικηγόρου προκειμένου να τους καταβάλει ποσό 5.000.000 ευρώ για απλήρωτο «συμβόλαιο θανάτου».

Σύμφωνα με την κατάθεση του συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου «ο δολοφονηθείς αναγκάσθηκε να τους δώσει έγγραφα από την δικογραφία της υπόθεσης Energa όπου αναγραφόταν η διεύθυνση του πελάτη του». Ομως αυτό δεν φέρεται να άλλαξε τα σχέδια των δραστών που είχαν προγραμματίσει να πυροβολήσουν τον δικηγόρο , χρησιμοποιώντας σιγαστήρα. Κι αυτό για να διευκολυνθεί η διαφυγή τους.

Η ΕΛΑΣ προσδιόρισε ένα από τα επίμαχα αποτυπώματα των δραστών με βάση την κατάθεση του νεαρού δικηγόρου ότι «ένας εκ των δραστών στην αρχή της παρουσίας του στο γραφείο άγγιξε με γυμνό χέρι, το πόμολο μίας ενδιάμεσης πόρτας». Εκεί βρέθηκε τελικώς υπόλειμμα αποτυπώματος που ήταν καθοριστικό για την συνέχεια της υπόθεσης.

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι το ίδιο όπλο του φόνου Ζαφειρόπουλου είχε χρησιμοποιηθεί σε αιματηρή συμπλοκή 22 μέρες νωρίτερα, στην πλατεία Δαβάκη. Εκεί είχαν βρεθεί έξι κάλυκες του όπλου ενώ στην περίπτωση της δολοφονίας του 52χρονου ποινικολόγου ο δράστης φρόντισε να βάλει τον κάλυκα στην τσέπη του.