Το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (International Oil Pollution Compensation) άνοιξε γραφείο στον Πειραιά για την υποβολή των αξιώσεων που προέκυψαν από την ρύπανση που προκλήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, από το πλοίο «Αγιά Ζώνη ΙΙ». Το γραφείο λειτουργεί στην οδό Σκουζέ 26 στον 4ο όροφο και έχει στελεχωθεί από Έλληνες, προκειμένου να εξασφαλίσει την εύκολη και έγκαιρη υποβολή όλων των αξιώσεων αποζημίωσης.

Πάντως εάν θεωρείται πως το «Αγιά Ζώνη ΙΙ» έκανε την κυβέρνηση να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθεί ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο τα σλέπια κάνετε λάθος. Η κυβέρνηση μόλις χθες παρέτεινε την προθεσμία για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών εκροών και εντοπισμού θέσης στα πλοία εφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων που εξέπνευσε στις 30 Οκτωβρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει πως «όσοι υπόχρεοι έχουν υποβάλει αίτημα για τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών -εκροών και διαθέτουν έγγραφη προσφορά από τον εγκαταστάτη πριν την παρέλευση της οριζόμενης προθεσμίας και εντός μηνός παραγγελία, αλλά το σύστημα δεν τους έχει χορηγηθεί για λόγους που αφορούν τον εγκαταστάτη, γεγονός που βεβαιώνεται γραπτά, απαλλάσσονται από την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων εφόσον η εγκατάσταση του συστήματος ολοκληρωθεί έως την 28/2/2018».