Εως τώρα υπήρξαν περιπτώσεις γάμων μέσα στη φυλακή και μάλιστα ανάμεσα σε κατάδικους ή προφυλακισμένους. Αλλά διαζύγιο μέσα στη φυλακή μάλλον πρόκειται να συμβαίνει για πρώτη φορά. Και μάλιστα διαζύγιο με «σπαραγμό καρδιάς». Ο λόγος για την Βίκυ Σταμάτη δεύτερη σύζυγο του Ακη Τσαχατζόπουλου καταδικασθείσα και αυτή, δύο φορές, για τις μίζες.

Δύο ημέρες μετά την εκ νέου καταδίκη της από το Εφετείο για την υπόθεση των εξοπλιστικών και την απόφαση του δικαστηρίου να επιστρέψει στη φυλακή η Βίκυ Σταμάτη ζήτησε διαζύγιο από τον Ακη. Επικαλείται την απόφασή της για το παιδί της, όπως λέει. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

Η κυρία Σταμάτη δεν πρόκειται να καθίσει για πολύ στη φυλακή αφού ήδη έχει εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής της. Συνεπώς θα εισέλθει στη φυλακή (αφού αυτό λέει η απόφαση του Εφετείου), αλλά θα εξέλθει αμέσως ή το πολύ μέσα σε λίγες ημέρες. Ετσι δεν θα είναι υποχρεωμένη να αφήσει την επίβλεψη του παιδιού της σε παππούδες και σε γιαγιάδες όπως συνέβη την προηγούμενη φορά. Ούτε βεβαίως θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ψυχιατρείο των φυλακών, απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσει και εξ υπακούεται πως δεν υπάρχει λόγος να δραπετεύσει. Οι πόρτες των φυλακών θα ανοίξουν αμέσως για την κυρία Σταμάτη.

Το θέμα είναι εάν το διαζύγιο που αιτείται η κυρία Σταμάτη από τον Ακη Τσοχατζόπουλο είναι πραγματικό ή εικονικό. Γιατί, πιθανόν να το ξέρετε η κρίση έφερε και εικονικά διαζύγια λόγω… φορολογίας. Αλλά φορολογία δεν υφίσταται σ΄αυτή την περίπτωση άρα;

Οταν όμως λέει ότι «σπαράζω, αλλά έχω ηθική υποχρέωση απέναντι στο μοναδικό μας παιδί να προχωρήσω στη λύση του γάμου μας με τον άνδρα τον οποίο «λάτρεψα, λατρεύω και σέβομαι και θαυμάζω» σημαίνει πως δεν υπήρξε καμία άλλη αφορμή για διαζύγιο πέραν του γεγονότος που όπως παραδέχεται «καταδικάστηκα άδικα δύο φορές μόνον και μόνον επειδή φέρω το όνομα του συζύγου μου Τσαχατζοπούλου».

Δηλαδή, όπως εξήγησαν νομικοί, το να χωρίσεις από το σύζυγό σου και να αποποιηθείς το επίθετό σου, τη στιγμή που «τόσο τον λάτρεψε, τον σέβεται και τόσο τον θαυμάζει», δεν αλλάζει τίποτα σε περίπτωση (κανείς δεν το εύχεται) που υπάρξουν και άλλες κατηγορίες ή καταδικαστικές αποφάσεις για τον σύζυγό της; Ή νομίζει ότι διαγράφει με μια αίτηση διαζυγίου και τα «χρόνια της Επαγγελίας» που έζησε μαζί του, με τον γάμο στο Four Seasons στο Παρίσι, με το σπίτι στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου, τα ταξίδια κτλ.

Επιπλέον, η κυρία Σταμάτη αφήνει να εννοηθεί ότι με την πράξη της να ζητήσει δηλαδή διαζύγιο είναι ωσάν (όπως αναφέρει) «υψώνω το ανάστημά μου απέναντι στην ωμότητα, την αδικοπραξία του συστήματος που στυγνά και ολόψυχα μας εκτέλεσε». Για την Βίκυ η καταδίκη της προήλθε μόνον και μόνο επειδή έτυχε να ήταν σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου και τίποτα άλλο.

Οπως και να χει το πράγμα η κυρία Σταμάτη τιμωρήθηκε με την επεισοδιακή φυλάκισή της και τώρα αναμένει ξανά την ελευθερία της. Ο κ. Τσοχατζόπουλος όμως; Πόσο καιρό θα μείνει ακόμα στη φυλακή; Εδώ υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η πρώτη είναι ότι οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν χωρίστηκαν σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορούσε την καταδίκη του για το πόθεν έσχες και το δεύτερο για τα εξοπλιστικά. Για την πρώτη κατηγορία εξέτισε ήδη ένα μεγάλο μέρος της ποινής του (και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας). Για τη δεύτερη όμως, λένε οι νομικοί, τώρα αρχίζει. Ισως, εάν δεν του αναγνωρίσουν κάποια ελαφρυντικά στην πορεία ή εάν δεν υποστεί ανήκεστο βλάβη η υγεία του να βγει το αργότερο σε τέσσερα χρόνια επειδή είναι 70 ετών και άνω.