Εσωτερική έρευνα της ΕΥΠ απήλλαξε δύο «πράκτορές» της για το αδίκημα της διαρροής απορρήτων εγγράφων, ενώ υπάρχει παραπεμπτικό βούλευμα από τις δικαστικές αρχές –ύστερα από έρευνες του εισαγγελέα κ. Δημήτρη Φούκα – για τις ίδιες πράξεις και το ίδιο ακριβώς αδίκημα!

Αυτή η αντίθεση προκύπτει από πόρισμα των μυστικών υπηρεσιών που συντάχθηκε προ μερικών μηνών και το οποίο παρουσιάζει «Το Βήμα» για αναφερόμενη υπόθεση κατασκοπείας, για την οποία έχει κατηγορηθεί και ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
Εναυσμα αυτής της υπόθεσης είναι μία καταγγελία, το 2013, ενώπιον των δικαστικών αρχών μίας υπαλλήλου της ΕΥΠ (σ.σ. έχει αποβιώσει) ότι «σε συγκέντρωση στελεχών των μυστικών υπηρεσιών σε εστιατόριο στο Κολωνάκι –το 2005 – όπου ήταν παρών και ο κ. Καρχιμάκης υπήρξε συζήτηση από τον τελευταίο ότι παρελάμβανε παρατύπως απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ από δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας». Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία τα έγγραφα αυτά ήταν ενημερωτικά δελτία του τότε Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Για την υπόθεση αυτή υπήρξε στις 12 Ιουλίου 2017 παραπεμπτικό βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον κ. Καρχιμάκη και τους δύο αναφερόμενους υπαλλήλους της ΕΥΠ με την κατηγορία της «παραβίασης μυστικών της πολιτείας».
Ομως, πλέον παρουσιάζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 23 Ιουνίου 2017, υπήρξε απαλλακτική απόφαση με ψήφους τεσσάρων έναντι ενός, του Υπηρεσιακού-Πειθαρχικού Συμβουλίου των Πολιτικών Υπαλλήλων της ΕΥΠ που είχε συγκροτηθεί με απόφαση του διοικητή της υπηρεσίας κ. Ιωάννη Ρουμπάτη σχετικά με τις ευθύνες των δύο δραστήριων υπαλλήλων της υπηρεσίας.
Στο εσωτερικό πόρισμα της ΕΥΠ εκφράζονται ερωτηματικά για την σκοπιμότητα αυτής της καταγγελίας μετά από οκτώ χρόνια καθώς και ότι τότε -το 2005- δεν είχε υπάρξει καμιά σχετική αναφορά στην ηγεσία της ΕΥΠ από οποιονδήποτε και δεν είχε διεξαχθεί καμιά εσωτερική έρευνα. Ακόμη στα πλαίσια αυτής της έρευνας δόθηκαν καταθέσεις από πρώην στελέχη της ΕΥΠ ότι η αφαίρεση και η φωτοτύπηση απορρήτων εγγράφων δεν ήταν τεχνικά εφικτή ενώ δεν βρέθηκε οτιδήποτε σχετικό στις έρευνες που έγιναν στους δυο κατηγοούμενους υπαλλήλους που είχαν «λευκό» πειθαρχικό φάκελο. Τέλος, στο πόρισμα της ΕΥΠ μνημονεύεται ότι «έχει αμφισβητηθεί αν αυτή η συνάτηση στο εστιατόριο στο Κολωνάκι ήταν υπαρκτό γεγονός» αλλά και ότι «δεν υπήρξε ενδελεχής εξέταση όλων των δεδομένων της υπόθεσης από τις δικαστικές αρχές».