Από μηνιγγίτιδα και σηψαιμία πάσχει τελικά το νεογνό, γένους θηλυκού, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Ο εργαστηριακός έλεγχος που διενεργήθηκε εντόπισε μη τοξινογόνο εντεροπαθογόνο δονάκιο, αλλά όπως υπογραμμίζεται «δεν πρόκειται για δονάκιο χολέρας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, το νεογνό προσήλθε στην εφημερία της 19ης Οκτωβρίου με επηρεασμένη γενική κατάσταση λόγω πυρετού το προηγούμενο 8ώρο, συνοδευόμενο από εμέτους, μειωμένη σίτιση και ανησυχία το τελευταίο 24ώρο.

Λόγω της κλινικής του εικόνας οι γιατροί έκριναν απαραίτητη την εισαγωγή του στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου, ενώ οι προκαταρκτικές εξετάσεις εντόπισαν αγγειοκινητικές διαταραχές, έντονη ανησυχία και ευερεθιστότητα ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρουσίασε σπασμούς.

«Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαγνώστηκε σηψαιμία και μηνιγγίτιδα. Άμεσα μετά τη διάγνωση, λόγω της υποψίας λοίμωξης από δονάκιο, το νεογνό το οποίο νοσηλευόταν ήδη σε θερμοκοιτίδα απομονώθηκε και άρχισαν να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα επαφής και αντισηψίας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και το προσωπικό καθαριότητας. Άμεσα μετά την εισαγωγή του άρχισε ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή», αναφέρει η διοίκηση του Παίδων «Αγία Σοφία».

Το δείγμα αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού που εστάλη στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), το οποίο και ενημέρωσε προφορικώς το νοσοκομείο ότι «πρόκειται για vibrio non toxigenic το οποίο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των δονακίων αλλά δεν ανήκει στην κατηγορία των τοξινογόνων, άρα δεν πρόκειται για δονάκιο χολέρας».