Η ερώτηση του κ. Γιώργου Αμυρά, βουλευτή του Ποταμιού, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή για το ζήτημα της ευθανασίας στην ελληνική πραγματικότητα ήταν αρκετή για να ανάψει καινούργια φωτιά. Το πεδίο ήταν άλλωστε εύφλεκτο μετά τη θορυβώδη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και τις «διαρροές» περί κυβερνητικής πρόθεσης για αποποινικοποίηση της ιατρικής κάνναβης. Λόγω του γεγονότος ότι η ευθανασία άπτεται του νομικού πεδίου των δικαιωμάτων, στα οποία η Αριστερά επί σειρά ετών επιθυμεί να θέτει το δικό της πρόσημο, η είδηση προκάλεσε μείζονα ερωτήματα για την κυβερνητική συνοχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Στην ερώτησή του, ο κ. Αμυράς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν σαφείς εκφάνσεις του δικαιώματος στον θάνατο στο εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο, ρωτούσε μεταξύ άλλων τον υπουργό αν η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει υπέρ της ευθανασίας και της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι η ερώτηση του βουλευτή έχει διαβιβασθεί στον πρόεδρο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύνταξη του σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα (σ.σ.: καθώς η ποινική μεταχείριση της ευθανασίας καθορίζεται με διατάξεις του), καλώντας και τον ίδιο τον κ. Αμυρά να συμμετάσχει στη διαβούλευση. Μια φράση της απάντησης εκτιμήθηκε ωστόσο ότι ανοίγει «παράθυρο» για αλλαγές: «Το εν λόγω σχέδιο Ποινικού Κώδικα παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού, και επισημαίνεται ότι θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία».
Ο –πολιτικός –αέρας που σηκώθηκε έκανε την Παρασκευή το παράθυρο να κλείσει. Ο ίδιος ο υπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρισκόταν, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία σχετική αλλαγή στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
«Η Πολιτεία αντιμετωπίζει την ανθρωποκτονία με συναίνεση με ποινή φυλάκισης» είπε χαρακτηριστικά. «Στον νέο Ποινικό Κώδικα παραμένει η ίδια ποινή. Επομένως, ανεξάρτητα από τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, όσον αφορά την ποινική αντιμετώπιση της ανθρωποκτονίας κατ’ απαίτηση, δεν θα υπάρχει διαφορετική ποινική μεταχείριση, τουλάχιστον από την πλευρά μου δεν θα εισηγηθώ κάτι διαφορετικό. Δεν πρόκειται να μετακινηθώ από την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη πράξη ως ποινικά κολάσιμη, με ποινή φυλάκισης. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει αυτό το θέμα, θα γίνει δημόσια συζήτηση με αντικειμενικούς όρους, αλλά στις προθέσεις μας δεν είναι να εισηγηθούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που προτείνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δηλαδή αυτό που ισχύει και σήμερα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ