Καμία μετακίνηση -από τα ισχύοντα στον Ποινικό Κώδικα – δεν θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση ως προς την ποινική μεταχείριση της ευθανασίας. Η διευκρίνιση ήλθε δια στόματος υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή σε ραδιοφωνική συνέντευξη του, στον απόηχο της σχετικής ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Αμυράς.
«Η Πολιτεία αντιμετωπίζει την ανθρωποκτονία με συναίνεση με ποινή φυλάκισης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Στον νέο ποινικό κώδικα παραμένει η ίδια ποινή. Επομένως ανεξάρτητα από τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, όσον αφορά την ποινική αντιμετώπιση της ανθρωποκτονίας κατ’ απαίτηση, δεν θα υπάρχει διαφορετική ποινική μεταχείριση, τουλάχιστον από την πλευρά μου δε θα εισηγηθώ κάτι διαφορετικό. Δεν πρόκειται να μετακινηθώ από την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη πράξη ως ποινικά κολάσιμη, με ποινή φυλάκισης. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει αυτό το θέμα, θα γίνει δημόσια συζήτηση με αντικειμενικούς όρους αλλά στις προθέσεις μας δεν είναι να εισηγηθούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που προτείνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δηλαδή αυτό που ισχύει και σήμερα».
Η συνάντηση – γρίφος με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών
Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στη συνάντηση -γρίφο (καθώς δεν είχε προβεί σε καμία ανακοίνωση) με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
«Επισκέφθηκα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να τον ενημερώσω για το τι διαλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου καθώς υπήρχε εκτεταμένη παραπληροφόρηση. Είχα διαπιστώσει πως ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου υπήρχαν δόλιες φωνές από την αντιπολίτευση που παραπληροφορούσαν την κοινή γνώμη. Τον ενημέρωσα ότι οι διαδικασίες για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που προβλέπονται στο νόμο είναι πολύ αυστηρές, σύνθετες και πολυεπίπεδες», ανέφερε ο κ. Κοντονής.
Ειδικά για τους ανήλικους, ο υπουργός επεσήμανε ότι σύμφωνα με την καταγραφή στην Ελλάδα οι περιπτώσεις είναι 7-8, η διαδικασία είναι πάρα πολύ αυστηρή, απαιτείται συναίνεση των γονέων, σύμφωνη γνώμη πολυμελούς επιστημονικού συμβουλίου, και επιπλέον δικαστική απόφαση, όπως σε όλες τις περιπτώσεις.
Ο κ. Κοντονής βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερωθεί για την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Δικαστικών Υποθέσεων στην πολιτική διαδικασία.
Η ανακοίνωση του υπουργείου

Την ηλεκτρονικοποίηση της ροής εργασιών της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης καθώς και του ηλεκτρονικού συστήματος απομαγνητοφώνησης παρακολούθησε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής κατά την επίσκεψή του στη συμπρωτεύουσα. Πρόκειται για ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της μετάβασης της ελληνικής δικαιοσύνης στην ηλεκτρονική εποχή το οποίο, όπως τονίστηκε και από τους ίδιους τους δικαστές, έχει συμβάλει σημαντικά στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης με την ελάφρυνση του διαχειριστικού φόρτου των φορέων του δικαστικού συστήματος.

«Η εφαρμογή του μηχανογραφημένου συστήματος στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αποτελεί πρότυπο για τα δικαστήρια ολόκληρης της χώρας», τόνισε ο κ. Κοντονής, ο οποίος με τη συνοδεία του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Θεσσαλονίκης, κ. Αντώνη Τσαλαπόρτα, ξεναγήθηκε σε όλες τις υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου.

«Ήταν μια παραγωγική επίσκεψη. Συζητήσαμε την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής οργάνωσης των δικαστηρίων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε: «Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη για την Ελλάδα ήταν παντελώς άγνωστη, με συνέπεια την καθυστέρηση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και την ταλαιπωρία των πολιτών και των εμπλεκομένων παραγόντων στην εφαρμογή της δικαιοσύνης, κυρίως των δικηγόρων. Ευελπιστώ ότι πλέον εντός διετίας θα έχουμε μια πολύ πιο θετική εικόνα της δικαιοσύνης. Αυτά που κάνουμε τώρα είναι τα πρώτα βήματα και τα πιο δύσκολα. Η ανταπόκριση των δικαστικών υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης ήταν απόλυτα θετική. Αποχωρώ από τη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα ικανοποιημένος».

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) εφαρμόζεται ύστερα από τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου στη ροή της Πολιτικής Δικαιοσύνης σε όλες τις δικαστικές αρχές των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Χαλκίδας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πόθεν έσχες, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι όλοι έχουν υποχρέωση στην υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες και με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι εμπεδώνεται η ισονομία και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

«Θεωρώ, ότι η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, καλύπτει το ζήτημα και δεν χρειάζεται να πω τίποτε περισσότερο. Μένω, στο ότι το ΣτΕ αποφάσισε ότι η δήλωση Πόθεν Έσχες μπορεί να κατατίθεται με ηλεκτρονικό τρόπο, γιατί ακριβώς σ’ αυτό το σημείο υπήρχε μεγάλη αντίδραση. Επομένως, αυτό το ζήτημα λύθηκε και δεν θα αμφισβητηθεί άλλη φορά η ηλεκτρονική κατάθεση της δήλωσης».

Σε ερώτηση για το θέμα της Ευθανασίας, ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι το σχέδιο Ποινικού Κώδικα που έχει παραλάβει από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεν μεταβάλλει την ποινική μεταχείριση της ανθρωποκτονίας με συναίνεση.