Μακραίνει η λίστα των πολιτών που νοσούν από ιλαρά: Σε διάστημα μόλις επτά ημερών εντοπίστηκαν 34 νέες περιπτώσεις με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα μας 284 κρούσματα από τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που κοινοποίησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η μεγαλύτερη συχνότητα εντοπίζεται στη Νότια Ελλάδα.

Επιπλεόν, στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

«Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνεται στην ίδια έκθεση του Κέντρου.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι ειδικοί συστήνουν να εμβολιαστούν με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) τα παιδιά, οι έφηβοι και των οι ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.