Διευκρινιστική ανακοίνωση για την ηλεκτρονική δήλωση του «πόθεν έσχες», με αιχμές περί σκοπιμότητας για τους ανώτατους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός, διαπιστώνοντας ότι η δημοσιοποίηση της άτυπης περίληψης της επίμαχης απόφασης του ΣτΕ προκάλεσε «εύλογη και μεγάλη αβεβαιότητα», επισημαίνει ότι «οι αρμόδιοι Υπουργοί θα προβούν σε επανέκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων, με συνδημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν διστάζει ωστόσο να διατυπώσει υπονοούμενα για σκοπιμότητα του ΣτΕ ως προς τον χρόνο έκδοσης της απόφασης. «Σημειώνεται ότι υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ από τον Νοέμβριο του 2016 και η απόφαση εκδόθηκε παραμονές της λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» για την χρήση 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος ότι «η Κυβέρνηση, μόλις η απόφαση καθαρογραφεί από το ΣτΕ και λάβει επίσημα γνώση όλου του περιεχομένου της, θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες με γνώμονα την πάταξη της διαφθοράς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση, υπογραμμίζεται ότι η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έκανε εν μέρει δεκτές τις προσφυγές των δικαστικών ενώσεων, κρίνοντας παράνομη τη σχετική υπουργική απόφαση, με βασικό σκεπτικό ότι δεν δημοσιεύθηκαν (δηλαδή δεν απέκτησαν νόμιμη υπόσταση) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι παραμετρικές τιμές και οι οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης. Παρόλα αυτά, κυρίως λόγω της σπουδαιότητας των ζητημάτων που είχαν τεθεί, το ΣτΕ μπήκε στην ουσία της υπόθεσης.

Η είδηση προκάλεσε και χθες Τετάρτη αντίδραση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Αναμένω να ενημερωθώ επίσημα, φοβάμαι όμως ότι η δικαιοσύνη θα εκτεθεί», είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής τους για φέτος λήγει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου.