Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος 19 προσώπων –στελεχών της εταιρείας Stem –Health Hellas («Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε.»), αλλά και των νομίμων εκπροσώπων του ομίλου «Υγεία», ο οποίος συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ως το 2013, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, υπό τον κ. Ηλία Ζαγοραίο.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά το «λουκέτο» της Stem –Health Hellas, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, αφήνοντας μετέωρους περίπου 30.000 γονείς ως προς την τύχη που θα είχε η φύλαξη των βλαστοκυττάρων των παιδιών τους.
Με το κακούργημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, βαρύνονται οι εκπρόσωποι της Stem Health, για το διάστημα από το 2013 και εντεύθεν, οπότε ο όμιλος «Υγεία» αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και η τελευταία πέρασε αποκλειστικά στα χέρια του διευθύνοντος συμβούλου της, κ. Νίκου Νικολαϊδη.
Οι νόμιμοι εκπρόσωποι του «Υγεία» βαρύνονται με το ίδιο κακούργημα, της απάτης, για το διάστημα κατά το οποίο το «Υγεία» συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, αλλά και της άμεσης συνέργειας σε απάτη, για το διάστημα μετά το 2013.
Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση του ίδιου του κ. Νικολαϊδη ενώπιον των δικαστικών αρχών, κατά την οποία ισχυρίστηκε ότι η μεταβίβαση της εταιρείας από τον όμιλο «Υγεία» –αντί ενός ευρώ – ήταν εικονική, και ότι ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη, καθώς η εταιρεία ανήκε μέχρι τέλους στον ίδιο όμιλο.
Τι λέει το πόρισμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα :
– στην παραπλάνηση των γονέων ότι τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους μπορούν να συντηρηθούν μέχρι και 20 χρόνια, αλλά και να αξιοποιηθούν, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική επιστημονική τεκμηρίωση.
– Στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη «τράπεζα» φύλαξης βλαστοκυττάρων ήταν μεν πιστοποιημένη από οργανισμούς του εξωτερικού, δεν έφερε όμως άδεια –ως όφειλε –από το υπουργείο Υγείας.
Αναφορικά με το σκέλος της μη αδειοδότησης, η Εισαγγελία προτίθεται μάλιστα να διερευνήσει τυχόν ευθύνες των υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που είναι επιφορτισμένοι με τον συγκεκριμένο εποπτικό ρόλο.
Δεδομένου ότι το ζήτημα της αδειοδότησης των ιδιωτικών εταιρειών έχει τεθεί (με σχετική μηνυτήρια αναφορά) προσφάτως εν αμφιβόλω από τον Συνήγορο του Καταναλωτή κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, η Εισαγγελία έχει ανοίξει τη βεντάλια της έρευνας της στο σύνολο των ιδιωτικών εταιριών φύλαξης βλαστοκυττάρων.