Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας η εκδίκαση από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της αίτησης αναστολής της ποινής της 29χρονης φυλακισμένης Ηριάννας, καθώς και του Περικλή Μ., συγκατηγορούμενου της στην υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, και ενώ έχει κατακλυστεί και η είσοδος του Εφετείου, με κόσμο και πάνω με συνθήματα υποστήριξης.

«Βρίσκομαι από την 1η Ιουνίου στη φυλακή», τόνισε η ίδια η Ηριάννα προς το δικαστήριο. «Χάνω ένα – ένα όλα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Με ένα άδικο επιχείρημα, μια συνάντηση φιλική στο σπίτι του συντρόφου μου. (…) Για τη σχέση μου με τον σύντροφο μου, και ενώ εκείνος έχει αθωωθεί».

Και συνέχισε: «Η ορθότητα του DNA αμφισβητείται. Η επιστημονική αμφισβήτηση, πίστευα, λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου. Όχι μόνον δεν λειτούργησε υπέρ μου, αλλά αγνοήθηκε πλήρως… Την ορθότητα του DNA, την αμφισβητούν πλέον 270 επιστήμονες. Από το 2013, το αμφισβητώ».

«Ξυπνάω κάθε πρωί στη φυλακή με το βάρος της αθωότητας … Όλα όσα είχα κτίσει καταστρέφονται. Πριν έξι χρόνια επέλεξα ένα δύσκολο δρόμο, να κάνω το πανεπιστήμιο χώρο εργασίας μου. Δούλεψα παρά πολύ, για να κατακτήσω αυτόν τον χώρο, δούλευα εννιά το πρωί με εννιά το βράδυ στο Πανεπιστήμιο και μετά από το σπίτι», είπε. «Ξαφνικά, την 1η Ιουνίου, έγινα επικίνδυνη, τεσσεράμισι χρόνια είχα περιοριστικούς όρους. Δυο φορές τους ήραν, πήγα σε συνέδρια».

«Ειμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ. Δεν έχω σχέση με όπλα, ούτε έχω δει στη ζωή μου. Δεν έχω ούτε σκοπεύω να αποκτήσω σχέση με τον χώρο, που με ρωτάτε. Υπάρχουν αλυσίδες σχέσεων που φθάνουν ως εμένα. Με κατηγορούν ότι έχω κάνει πράγματα με ανθρώπους που δεν τους ξέρω».

«Η Ηριάννα έχει πάθος με το Πανεπιστήμιο»

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η κυρία Σπυριδούλα Μπέλλα, καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που γνωρίζει την Ηριάννα από το 2010.

«Τα μόρια που χάνει, λόγω του εγκλεισμού της, θα έχουν αντίκτυπο στις επαγγελματικές ευκαιρίες της και εν τελεί στον βιοπορισμό της. Αν αποφυλακιστεί τώρα, θα έχει τουλάχιστον μια δυνατότητα να προσπαθήσει να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό», τόνισε μεταξύ άλλων η μάρτυς. Και συμπλήρωσε: «Η γνώμη μου είναι η καλύτερη. Είναι εξαιρετικό άτομο και εξαιρετική επιστήμων η Ηριάννα. Μόνο επικίνδυνη δεν είναι για το κοινωνικό σύνολο».

Την προσωπικότητα της Ηριάννας αλλά και την απόδοση της εντός του Πανεπιστημίου, εξήρε και η επιβλέπουσα καθηγήτρια της, κυρία Αμαλία Μοζέρ. «Είναι συνεπής, ικανή, έχει επιστημονικές ιδέες, δέχεται καθοδήγηση, είναι πλήρως συνεργάσιμη και πολύ καλή στη διδασκαλία», υπογράμμισε η κυρία Μοζέρ σημειώνοντας ότι η φυλακή απαγορεύει την όποια πρόοδο της στη διδακτορική της διατριβή, μακριά από βάσεις δεδομένων, βιβλιοθήκες και ηλεκτρονικά βοηθήματα. «Προτού φυλακιστεί ήταν όλη μέρα στο Πανεπιστήμιο, είναι από τους ανθρώπους που έχουν πάθος…», επεσήμανε η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η μαρτυρία της κύριας Ολγας Δήμα, συναδέλφου της Ηριάννας στο Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. «Η Ηριάννα είναι αφοσιωμένη στην επαγγελματική της πορεία. Ειναι επιλογές ζωής όλα αυτά τα προγράμματα στο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται και διαβάζει ατέλειωτες ώρες …(…) Σκέφτεται πρώτα τους άλλους και μετά τον εαυτό της, είναι πάντα «εκεί» (…) Ειναι πολύτιμη για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Δήμα.

Η υγεία του Περικλή Μ.

Ενώπιον του δικαστηρίου, κατέθεσε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημοσθένης Μπούρος, αναφορικά με τη βεβαρημένη υγεία του Περικλή, τονίζοντας το σπανιότατο νόσημα των πνευμόνων από το οποίο πάσχει. Ο καθηγητής εξήγησε στους δικαστές ότι η φυλακή είναι παντελώς ακατάλληλο περιβάλλον, άκρως επικίνδυνο για τον έγκλειστο, λόγω πιθανών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ειδικά τους προσεχείς μήνες του χειμώνα.

Η υπεράσπιση του Περικλή Μ. κατέθεσε επίσης διάγνωση του γνωστού πνευμονολόγου κ. Παναγιώτη Μπεχράκη.

«Ζητώ τη διακοπή της φυλάκισης μου, ήμουν πάντα συνεπής σε σχέση με τους περιοριστικούς όρους, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, και ασφαλώς με ενδιαφέρει να διεκδικήσω την αθωότητα μου», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ως βασικό κίνδυνο για την υγεία του το παθητικό κάπνισμα στη φυλακή.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο δικηγόρος της Ηριάννας κ. Θεόδωρος Μαντάς αναφέρθηκε στην αστυνομία που βρισκόταν εντός της αίθουσας. «Να δικάζουμε με ασπίδες και κράνη δεν το έχω ξαναδεί» είπε στο δικαστήριο, κάνοντας λόγο για «αστοχία» ως προς την εντολή «να καταλάβουν οι αστυνομικές δυνάμεις τα έδρανα των συνηγόρων».