Οργιο φημών και ψιθύρων περί μετατροπής της ΕΡΤ σε «παραμάγαζο του Παππά και του Καλφαγιάννη», όπως λένε χαρακτηριστικά κάποιοι στους διαδρόμους του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, είναι ο απόηχος της πρόσφατης παραίτησης του Δ. Τσακνή από την προεδρία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Την ίδια στιγμή σιγή ασυρμάτου επικρατεί στην κυβέρνηση αναφορικά με τις οξύτατες αιχμές που διατύπωσε ο ίδιος κατά του αρμοδίου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά για «παράδοση» της ΕΡΤ στο συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Μομφές οι οποίες, πάντως, προκάλεσαν αίσθηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. «Οι διαφωνίες για την πορεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι θεμιτές» είχε αρκεστεί να σχολιάσει ο κ. Παππάς, ο οποίος μάλλον με ανακούφιση δέχθηκε την παραίτηση του κ. Τσακνή, καθώς, όπως λένε οι παροικούντες, «έφυγε από τα πόδια του ένας ενοχλητικός πρόεδρος». Ενας άνθρωπος που όπως επιμένουν όσοι τον γνώρισαν καλά την περίοδο που βρέθηκε στο τιμόνι της ΕΡΤ, «δεν υπήρχε περίπτωση να ανεχθεί ένα καθεστώς που γυρίζει την ΕΡΤ σε καταστάσεις προ του κλεισίματός της».
Τα όσα καταμαρτυρεί ο κ. Τσακνής συνιστούν ένα πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Πολύ περισσότερο όταν ο Αλ. Τσίπρας του είχε εκφράσει πριν από λίγους μήνες την επιθυμία του να παραμείνει στην ΕΡΤ και εκείνος, όπως λέγεται, του υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει υπό προϋποθέσεις, οι οποίες, όπως φαίνεται, δεν υπήρξαν. «Παραμένοντας θα έδινα άλλοθι για πράγματα που είμαι εντελώς αντίθετος και θα υπέγραφα την ηθική καταδίκη μου» φέρεται να έχει πει ο κ. Τσακνής σε συνομιλητές του, υποστηρίζοντας ότι «χάρισαν την ΕΡΤ στον «Καλφαγιαννισμό» –άραγε με ποιο όφελος και ποιο απώτερο σκοπό;». Κάποιοι διαβλέπουν πίσω από τις εξελίξεις αυτές την εμπέδωση ενός πεδίου συμμαχιών του κ. Παππά με το πανίσχυρο συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΕΡΤ, η δύναμη του οποίου είναι τέτοια που κατόρθωσε να επιβάλει στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής –και εκείνος να το αποδεχθεί –να πάρει πίσω τη διάταξη που ο ίδιος είχε καταθέσει στη Βουλή για τη μισθολογική εξομοίωση των μουσικών της ΕΡΤ με τους μουσικούς των άλλων κρατικών ορχηστρών, κάτι που υποστήριζε με θέρμη ο κ. Τσακνής αλλά διαφωνούσε κάθετα ο κ. Καλφαγιάννης.
Εκκωφαντική σιωπή
Η σιωπή που τηρεί ο τέως πρόεδρος της ΕΡΤ από την παραίτησή του μοιάζει εκκωφαντική και όπως σχολιάζουν άνθρωποι που συμμερίζονται τις απόψεις του, «τα λέει όλα η δήλωση παραίτησής του», στην οποία, υπενθυμίζεται, κατηγορούσε τόσο την κυβέρνηση διά των υπουργών της με επικεφαλής τον κ. Παππά όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, οποίος εκπροσωπήθηκε μάλιστα διά του γραμματέα του Π. Ρήγα στην τελετή για την τοποθέτηση των νέων μελών του ΔΣ της ΕΡΤ, ότι «εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στη φιέστα στην ΕΡΤ τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη». «Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, κατά πως θα έλεγε και ο Μέγας Αλεξανδρινός, «τη εξαιρέσει εμού»», σημείωνε με νόημα ο κ. Τσακνής, με αφορμή το γεγονός ότι στην εν λόγω τελετή ο διαχρονικός πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Καλφαγιάννης διατύπωσε υπαινιγμούς για ρουσφέτια και εξυπηρέτηση ημετέρων επί των ημερών του, ενώ προέβη και σε συστάσεις προς τους παρισταμένους υπουργούς να καταργήσουν τη δυαρχία στην ΕΡΤ.
«Μάταια θα περίμενε κανείς μια στήριξη στο πρόσωπό μου, εκ μέρους των παριστάμενων αξιωματούχων, όταν ο εκπρόσωπος του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού άφησε αιχμές για το ήθος και την τιμιότητά μου» τόνιζε ο κ. Τσακνής στη δήλωσή του αφήνοντας την αίσθηση ότι ανέμενε τη στάση που του επιφύλαξε το κυβερνητικό και κομματικό κλιμάκιο στο οποίο απευθυνόταν ο κ. Καλφαγιάννης. Γι’ αυτό και προτίμησε να είναι στις γενικές δοκιμές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την παράσταση της «Αυλής των Θαυμάτων», τη μουσική της οποίας υπογράφει. «Ετσι κι αλλιώς δεν θα πήγαινε στη γιορτή διότι δεν είναι φιλέορτος…» λένε οι φίλοι του δηκτικά. Η δήλωση παραίτησής του κατέληγε με μια φράση που διήγειρε τα συνδικαλιστικά αντανακλαστικά της ΠΟΣΠΕΡΤ: «Σφίγγω το χέρι στους εκατοντάδες εργαζομένους της ΕΡΤ που πορευτήκαμε μαζί, και τους εύχομαι να πάρουν την τύχη της εταιρείας στα χέρια τους» έγραφε. «Ο διχαστικός κ. Τσακνής, αφού δεν κατάφερε να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», παρακινεί τους εργαζομένους της ΕΡΤ (!) να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Τι εννοεί ο ποιητής;» ανέφερε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, καταδεικνύοντας το μέγεθος της διάστασης που υπήρχε και του ανοιχτού πολέμου που μαινόταν στην Αγία Παρασκευή.

«Εφυγε φτωχότατος αλλά εξ ορισμού τίμιος»
Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι η παραίτησή του ήταν μονόδρομος, καθώς η συγκατοίκησή του με αυτό που ο ίδιος προσδιόρισε στη δήλωσή του ως το «πλέον άρρωστο τμήμα του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού» ήταν αδύνατη. «Δεν θα μπορούσε να εξευτελίζεται άλλο» λένε, επισημαίνοντας με νόημα: «Εφυγε φτωχότατος αλλά εξ ορισμού τίμιος». Ο ίδιος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και αρέσκεται να δηλώνει στις παρέες του απλώς «κάτοικος του πλανήτη της Αριστεράς». Από τις αρχές του 1973 είχε ενταχθεί στην Αντιδικτατορική ΕΦΕΕ και κατόπιν στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ μέχρι το 1983. Ουδέποτε μετάνιωσε για τη θητεία του στο ΚΚΕ, αντιθέτως το θεωρεί τίτλο τιμής. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ του πρότεινε να είναι υποψήφιος δήμαρχος το 2010 στον Δήμο Αθηναίων, εκείνος το απέρριψε δηλώνοντας ότι στηρίζει τον υποψήφιο του ΚΚΕ. Το κύμα των «αυταπατών» που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρέσυρε στη δίνη του και τον κ. Τσακνή, ο οποίος θεώρησε ότι μπορούσε να υπηρετήσει χωρίς προσκόμματα την υπόθεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όπως αυτός την οραματιζόταν.
Ο υπουργός και… η κατσίκα του γείτονα
Η περιπέτεια των μελών των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ (Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία) έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο γνωστός μουσικοσυνθέτης κ. Τσακνής είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη στήριξή τους. Στο πλαίσιο αυτό είχε υπερασπιστεί δυναμικά το αίτημά τους για την αξιολογική, νομική και οικονομική τους εξομοίωση με τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Κάποιοι εντός και εκτός εταιρείας (προφανώς κατ’ εντολήν των πρώτων) έστησαν έναν απίστευτο πόλεμο προς τους μουσικούς και σε όσους στηρίζουμε το αίτημά τους» έγραφε πριν από λίγο καιρό σε άρθρο του ο κ. Τσακνής κατηγορώντας κάποιους για «ανθρωποφαγία» στη λογική πως «αφού δεν έχω κι εγώ μια κατσίκα, τότε ας πεθάνει η κατσίκα του γείτονα»! Η επίμαχη διάταξη κατατέθηκε από τον κ. Παππά μία ημέρα πριν από την παραίτηση Τσακνή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με την υπογραφή του Ευ. Τσακαλώτου και ρύθμιζε για λόγους ίσης μεταχείρισης το μισθολογικό καθεστώς των μελών των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ με αναλογική εφαρμογή και σε αυτούς των διατάξεων που ρυθμίζουν το μισθολόγιο των μουσικών των κρατικών ορχηστρών. Την επομένη της παραίτησης η διάταξη αποσύρθηκε ενώ το νομοσχέδιο ήδη συζητούνταν στην Ολομέλεια. Οπως λένε μάλιστα οι πληροφορίες, όταν ρωτήθηκε ο κ. Παππάς γιατί την απέσυρε, φέρεται να απάντησε ότι δεν ήξερε ακριβώς τι έλεγε και ότι την υπέγραψε στον διάδρομο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ