Θύμα δολοφονικής επίθεσης έπεσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο δικηγόρος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. Η επίθεση έγινε στο γραφείο του, στην οδό Ασκληπιού 154, στη Νεάπολη Εξαρχείων.

Δύο ένοπλοι εισέβαλαν στο γραφείο του δικηγόρου και τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ, προκαλώντας του τραύματα στη κοιλιακή χώρα.

Στο σημείο διεξάγουν έρευνες στελέχη της διώξης εγκλημάτων κατά της ζωής της Ασφάλειας Ατττικής. Άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Ραντεβού με τους δολοφόνους

Σύμφωνα με τα στοχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής η εν ψυχρώ δολοφονία του δικηγόρου φαίνεται να σχετίζεται με κάποια υπόθεση που χεριζόταν τον τελευταίο καιρό. Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές της Ασφάλειας, σύμφωνα με μαρτυρία συνεργάτη του δικηγόρου, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος του είπε ότι είχε ραντεβού με δύο πελάτες, οι οποίοι έφτασαν γύρω στις 19.00 και χτύπησαν το κουδούνι της εισόδου.

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος τους άνοιξε και ανέβηκαν στο γραφείο του, όπου και οι τέσσερις κάθισαν στην αίθουσα συσκέψεων.

Όπως λέει ο συνεργάτης του θύματος, οι πελάτες ήταν πιθανότατα αλλοδαποί, γιατί μιλούσαν «σπαστά» ελληνικά και φυσικά είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους. Όταν κάθισαν ο ένας από τους επισκέπτες ζήτησε από τον συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να τους αφήσει μόνους, γι’ αυτό πήγε στο διπλανό γραφείο.

Εν συνεχεία ακούστηκε πυροβολισμός και όταν ο συνεργάτης του έτρεξε να δει τι είχε συμβεί, βρήκε τον δικηγόρο Μ.Ζαφειρόπουλο να έχει γύρει νεκρός πάνω στο τραπέζι συσκέψεων, ενώ οι δράστες είχαν εξαφανιστεί. Ο συνεργάτης του θύματος, σοκαρισμένος ειδοποίησε την Αστυνομία.

Οι δράστες δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και πιθανόν να διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Στην υπόθεση δεν εμπλέκεται η αντιτρομοκρατική. Θα ελεχθεί το κινητό τηλέφωνο του δικηγόρου καθώς και σημειωματάριά του για να διαπιστωθεί με ποιους επρόκειτο να συναντηθείτο απόγευμα της Πέμπτης.

Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα στελέχη της διώξης εγκλημάτων κατά της ζωής της Ασφάλειας Ατττικής, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν στοιχεία (αποτυπώματα, γενετικό υλικό), να συλλέξουν μαρτυρίες και να ελέγξουν κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή, προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες, καθώς και ιατροδικαστής.

Η πρώτη ενημέρωση από τη Αστυνομία απλώς επιβεβαιώνει το περιστατικό: «Σήμερα (12-10-2017) και ώρα 19:10 εντός γραφείου επί της οδού Ασκληπιού στην Αθήνα βρέθηκε νεκρός ημεδαπός άνδρας» και προσθέτει ότι «διενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής».

Άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης ζητά ο Τσίπρας

Τα βαθύτατα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε άμεσα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ενημερώθηκε και ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και τη σύλληψη των δραστών της αποτρόπαιας δολοφονίας.

Νέα Δημοκρατία

Τη θλίψη τους εκφράζουν στη ΝΔ για το χαμό του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο πατέρας του οποίου, Νώντας Ζαφειρόπουλος, υπήρξε επί σειρά ετών βουλευτής και στέλεχος του κόμματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να αναβάλει την παρουσίαση του επικοινωνιακού επιτελείου του, που είχε προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή.

Κ. Μητσοτάκης

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για τη στυγνή δολοφονία του Μ. Ζαφειρόπουλου. Άξιος δικηγόρος, διακεκριμένο στέλεχος της Ν.Δ. και πολύ καλός φίλος αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.»

Βουλή: Έντονη καταδίκη από το Προεδρείο της Βουλής

Την έντονη καταδίκη της εκφράζει δια του Προεδρείου, η Βουλή των Ελλήνων για την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση εναντίον του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Με την αναγγελία του θανάτου του υιού του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Νώντα Ζαφειρόπουλου, τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας για να εκφράσει τον αποτροπιασμό του, να εκφράσει την βαθιά θλίψη της παράταξης για τον αδόκητο θάνατο ενός εξέχοντος στελέχους της ΝΔ, και αγωνιστή όπως ήταν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.

«Το χέρι αυτών των άνανδρων, δεν το όπλισε κάποια σκοτεινή δύναμη αλλά η καθημερινή ποιότητα της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου που συνεχώς ξεπέφτει και χάνει σε αξία και αρχές. Αυτά τα φαινόμενα θεωρώ ότι θα πρέπει να στηλιτεύονται να στιγματίζονται και να οδηγούν σε μια ενδυνάμωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτούς που υπονομεύουν κάθε αρχή κοινοβουλευτισμού και κάθε έννοια Δημοκρατίας. Η λαϊκή κυριαρχία πραγματικά με τέτοιου είδους πράξεις, άνανδρες, φτωχαίνει και είναι εδώ σε αυτήν την αίθουσα που αντί να δίνουμε το παράδειγμα μιας αντιπαράθεσης με βάση επιχειρήματα, δυστυχώς καθημερινά ακούμε από όλες τις πτέρυγες της βουλής να φτωχαίνει κυριολεκτικά, να συρρικνώνεται ο κοινοβουλευτικός λόγος και να αντικαθίσταται από ύβρεις από καθημερινά επεισόδιά μιας συμπεριφοράς η οποία δεν έχει να κάνει με τις παραδόσεις του κοινοβουλευτισμού που ουσιαστικά σε αυτήν εδώ την αίθουσα και μεγαλύνθηκαν και εδραιώθηκαν για πολλές δεκαετίες» ανέφερε ο Κώστας Τζαβάρας.


Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ως ελάχιστη ένδειξη πένθους για την αποτρόπαιη δολοφονία του αγαπημένου συναδέλφου μας Μιχάλη Ε. Ζαφειρόπουλου αλλά και ως ελάχιστη αντίδραση κατά της τυφλής δολοφονικής βίας στους ασκούντες το δικηγορικό λειτούργημα απέχουμε των καθηκόντων μας από αύριο Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Θεωρούμε αυτονόητη τη συμπαράσταση του δικαστικού σώματος και των δικαστικών υπαλλήλων.

Ποιος ήταν ο Μ. Ζαφειρόπουλος

«Η απώλεια του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου είναι ύβρις για το δικηγορικό σώμα». Η φράση ανήκει στον κ. Βασίλη Αλεξανδρή, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκφράζοντας τη λύπη όχι μόνον του ιδίου αλλά και πλήθους εκπροσώπων του νομικού κόσμου για την εν ψυχρώ δολοφονία του δικηγόρου στο γραφείο του.

Ο 52χρονος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος υπήρξε επί μακρόν συνδικαλιστής, εκλεγμένος πολλές φορές στα όργανα του ΔΣΑ, ως ταμίας, γενικός γραμματέας και αντιπρόεδρος. Τόσο στις τελευταίες εκλογές, όσο και στις προσεχείς του Νοεμβρίου είχε αποφασίσει να μην «κατεβεί». Συνάδελφοι του τον χαρακτηρίζουν «ευπρεπή», «διακεκριμένο», «εξαιρετικό» στη δουλειά του, δηλώνοντας σοκαρισμένοι από το συμβάν.

Γιος του Νώντα Ζαφειρόπουλου, δικηγόρου και πάλαι ποτέ προέδρου του ΔΣΑ, και της Ίριδας, αδερφός του Γρηγόρη πρώην δημάρχου Χαλανδρίου, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν πατέρας δυο παιδιών, μιας κόρης και ενός γιου, που έχει μάλιστα ακολουθήσει τα επαγγελματικά του χνάρια.

Ήταν γεννημένος στην Αθήνα, ήταν απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, ενώ άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος το 1991, αναλαμβάνοντας πολλές φορές υποθέσεις που έχουν βρεθεί στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την άφατη οδύνη του για την απώλειά του Μ.Ζαφειρόπουλου και την απερίφραστη καταδίκη για την στυγερή και άνανδρη δολοφονία του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την οικογένειά του.

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Φ. Γεννηματά: «Η στυγερή και άνανδρη δολοφονία του δικηγόρου και εκλεκτού νομικού Μιχάλη Ζαφειρόπουλου προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη. Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.Είναι ένα βαρύ πλήγμα για τη δικηγορία και τη Δικαιοσύνη. Είναι όμως κι ένα ακόμη σύμπτωμα της βαθιάς κοινωνικής παθογένειας που βιώνει η χώρα. Η μαφιόζικη επίθεση καταδεικνύει δυστυχώς με τον πιο μελανό τρόπο το έλλειμμα ασφάλειας που νιώθει κάθε πολίτης ακόμη και μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση πρέπει -επιτέλους- να αναλάβει τις ευθύνες της για το διάχυτο αίσθημα ανομίας και ανασφάλειας που εντείνεται κι απλώνεται παντού γύρω μας»

Την οδύνη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και την απέχθεια για την στυγερή δολοφονία, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Νίκος Ξυδάκης ο οποίος ωστόσο ζήτησε «να μην βιαστούμε να της δώσουμε πολιτικό χρώμα». «Είναι μια δολοφονία δεν έχουμε καμία ανακοίνωση επίσημη απ’ τις αρχές, κανένα επίσημο ανακοινωθέν, δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί. Αν ο δολοφονηθείς ήταν μέλος της ΝΔ, συλλυπούμεθα την ΝΔ, αλλά ως εκεί. Ας περιμένουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ας μην δώσουμε κανένα πολιτικό χρώμα», είπε ο κ. Ξυδάκης.

Τα συλλυπητήρια του, εκ μέρους του Ποταμιού και την καταδίκη της δολοφονίας, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Αμυράς.

«Η σημερινή δολοφονία του δικηγόρου Μ. Ζαφειρόπουλου, αποτελεί μία άνανδρη και αποτρόπαια πράξη. Τα αίτια αυτής της εγκληματικής ενέργειας πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και οι δράστες της να συλληφθούν» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στους οικείους του Μ. Ζαφειρόπουλου.