«Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η ΕΛ.ΑΣ. καταφέρνει να συλλάβει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς διπλής δολοφονίας και να παραδεχθούν την εμπλοκή τους καθώς και τα χρήματα που καταβλήθηκαν για το συγκεκριμένο συμβόλαιο θανάτου ενώ καταφέραμε να φτάσουμε στα ίχνη των δραστών χωρίς να έχουμε στα χέρια μας αποτυπώματα, γενετικό υλικό κ.α. στοιχεία.»
Τα λόγια αυτά προέρχονται από ανώτατο αξιωματικό της Ασφάλειας Αττικής αναφορικά με την εξιχνίαση της διπλής ανθρωποκτονίας 53χρονου υπηκόου Αλβανίας και της 50χρονης συζύγου του, που έγινε μέσα στο σπίτι του, που διέμεναν με τα δύο παιδιά τους, στο Περιστέρι την 3η Φεβρουάριου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 53χρονος ο οποίος ήταν στην χώρα μας 20 χρόνια και ήταν κτίστης περίπου τέσσερις ημέρες πριν το έγκλημα είχε μεταβεί στο Α΄ Τμήμα Ασφαλείας Αιγάλεω και ανέφερε στους αστυνομικούς πως γνώριζε άτομα που εμπλέκονται σε ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις και εμπορία ναρκωτικών χωρίς να τους κατονομάσει και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ενώ δεν είχε πει εάν είχε δεχθεί απειλές.
Δράστες είναι 29χρονος υπήκοος Αλβανίας, ημεδαποί ηλικίας 20 και 32 ετών, φυσικοί αυτουργοί των κατά παραγγελία ανθρωποκτονιών, καθώς και δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 46 και 53 χρόνων, ηθικοί αυτουργοί αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνθρωπος που εκτέλεσε το «συμβόλαιο θανάτου» για το ζευγάρι ήταν ο 29χρονος ενώ οι άλλοι δυο εμπλεκόμενοι φέρεται να υποστήριξαν πως πήγαν στο σπίτι θεωρώντας ότι θα κάνουν ληστεία καθώς τους είχαν ενημερώσει πως υπάρχουν πολλά χρήματα. Ο 32χρονος ήταν ταξιτζής και είχε αναλάβει το ρόλο του μεταφορέα ενώ οι δράστες εισέβαλαν στο σπίτι με αντικλείδι που τους είχαν δώσει οι ηθικοί αυτουργοί.
Ωστόσο τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κατά την διερεύνηση της υπόθεσης βρέθηκαν μπροστά σε έναν παλιό γνώριμο τους υπήκοο Αλβανίας που έχει απασχολήσει για πολλές ανάλογες υποθέσεις στο παρελθόν και πλέον βρίσκεται στη γειτονική χώρα ενώ θεωρείται ο ηθικός αυτουργός που αναζητείται.
Όπως επεσήμανε ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής κ. Χρήστος Παπαζαφείρης «από την προσεκτική αυτοψία του τόπου του εγκλήματος, την ανάλυση του περιστατικού και του modus operandi και με δεδομένα – ιδιαίτερα- την πλήξη των θυμάτων με βολή στο κεφάλι, την απουσία ιχνών διάρρηξης και ενδείξεων πάλης ή αντίστασης, αλλά και από επιμέρους ερευνητικά δεδομένα προσανατολιστήκαμε, από τα πρώιμα στάδια της έρευνας, σε υπόθεση που παραπέμπει σε «συμβόλαιο θανάτου». Πράγματι από την πολύμηνη έρευνα διακριβώθηκε όλη η αλληλουχία των γεγονότων, που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία «κατά παραγγελία», η οποία δόθηκε με κίνητρο τις οικονομικές διαφορές που είχαν με το 53χρονο θύμα και με ταυτόχρονη δολοφονία της συζύγου του, για να μην υπάρχουν μάρτυρες. Από την συνδυαστική ανάλυση του προανακριτικού υλικού και τη μεθοδική αστυνομική έρευνα καταφέραμε αρχικά να συλλέξουμε στοιχεία που μας οδηγούσαν στην ταυτοποίηση των εμπλεκομένων δραστών, τους οποίους στη συνέχεια διακριβώσαμε πλήρως. Ακολούθως, μετά από εκτεταμένες έρευνες σε περιοχές την Βορειοανατολικής Αττικής και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταφέραμε να τους εντοπίσαμε και να προχωρήσουμε στη σύλληψη τους.»
Και πρόσθεσε «όπως προέκυψε από την έρευνα οι δυο ηθικοί αυτουργοί χρωστούσαν μεγάλο χρηματικό ποσό στο 53χρονο θύμα και για το λόγο αυτό έδωσαν την παραγγελία για τη δολοφονία τόσο του ιδίου, όσο και της συζύγου του, με χρηματική αμοιβή 30.000 ευρώ για τον καθένα. Θα ήθελα να σημειώσω ότι σε ερευνητικό επίπεδο η συγκεκριμένη υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για ένα ακόμα λόγο. Η εξιχνίαση βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, σε αποτελέσματα ερευνητικών διαδικασιών και ενεργειών, καθώς η απουσία ιχνών που να συνδέουν την παρουσία των δραστών στο χώρο του εγκλήματος μεγιστοποιούσε το βαθμό δυσκολίας της υπόθεσης. » Αναφορικά με την 50χρονη που έχασε τη ζωή της οι αστυνομικοί εκτιμούν πως αυτό έγινε γιατί γνώριζε τις παράνομες δοσοληψίες του συζύγου της.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννα Ροτζιώκου σημείωσε ότι «οι δράστες εισήλθαν σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου στο Περιστέρι, όπου διέμενε το ζεύγος μαζί με τα δύο παιδιά τους, ηλικίας 17 και 28 ετών και αφού τραυμάτισαν θανάσιμα στο κεφάλι, με τη χρήση πυροβόλου όπλου, το ζευγάρι, απεχώρησαν αφαιρώντας πορτοφόλι.»

Και συμπλήρωσε «όπως προέκυψε το θύμα (53χρονος Αλβανός υπήκοος) είχε επαφές με άγνωστους ομοεθνείς του, που δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια κάνναβης, ενώ με κάποιους από αυτούς είχε και οικονομικές διαφορές. Στο πλαίσιο των ερευνών, διακριβώθηκε ότι οι διαφορές αυτές, αποτέλεσαν και το λόγο που οι φυσικοί αυτουργοί διέπραξαν τη διπλή ανθρωποκτονία κατά παραγγελία που δόθηκε από τους ηθικούς αυτουργούς. Μάλιστα, προκειμένου να μην υπάρξουν μάρτυρες, δολοφόνησαν και την σύζυγό του. Ενδεικτικό της αλληλουχίας των γεγονότων είναι, ότι οι δράστες πριν την τέλεση του εγκλήματος είχαν επικοινωνίες τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους ηθικούς αυτουργούς για τη λήψη εντολών, ενώ μετά την τέλεση αυτού, ενημέρωσαν για την επιτυχή ολοκλήρωση της πράξης τους, προκειμένου να τους καταβληθεί το προσυμφωνημένο χρηματικό αντίτιμο.»
Ακόμη επεσήμανε ότι «κάποια από τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, καθώς ο 29χρονος υπήκοος Αλβανίας που συνελήφθη, έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης για τα αδικήματα – μεταξύ άλλων – της ληστείας, των κλοπών κατ’ εξακολούθηση, της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας, ενώ εκκρεμεί σε βάρος του Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και ο 53χρονος υπήκοος Αλβανίας που αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί, έχει κατηγορηθεί για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η δραστηριότητα της οποίας συνίσταται στη διάπραξη «κατά παραγγελία» ανθρωποκτονιών, καθώς και στην τέλεση ληστειών και εκβιάσεων, ενώ εκκρεμεί σε βάρος του Ένταλμα Σύλληψης για διεύθυνση εγκληματικής ομάδας, εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση και απόπειρα εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.»
Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών, υποβλήθηκε χθες Τετάρτη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε για Κύρια Ανάκριση.