Στη δημιουργία ενός φορέα που θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να αναλάβει αυτόν τον ρόλο και κάτω από την «ομπρέλα» της να μπουν οι υπόλοιποι φορείς.

«Είμαστε θετικοί και ζήτησα από τον πρωθυπουργό να δημιουργηθεί ένας φορέας για τον Θερμαϊκό. Δεν μπορεί να εμπλέκονται 58 φορείς, χωρίς καμία υπεύθυνη επιλογή και στάση» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9Fm» ο κ. Τζιτζικώστας.

Για να είναι η Περιφέρεια ο αρμόδιος φορέας για τον Θερμαϊκό Κόλπο, μια πρόταση που βρίσκει σύμφωνο και τον δήμο Θεσσαλονίκης, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας. «Περιμένω από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει το θέμα. Είναι αίτημα όλων των φορέων. Δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί αυτό το ανέκδοτο με τους 58 φορείς, το οποίο καταλήγει να μην υπάρχει σε κανέναν η αρμοδιότητα».

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στα έργα του αεροδρομίου «Μακεδονία», υποστηρίζοντας πως το θέμα «καίει» και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. «Λύση μπορεί να βρεθεί, ώστε και τα έργα να γίνουν και το αεροδρόμιο να μην κλείσει ουσιαστικά, να μην μειωθούν κατά 70% οι πτήσεις, γιατί θα είναι καταστροφικό για την περιοχή μας. Ο πρωθυπουργός είναι στην ίδια κατεύθυνση» επισήμανε.

Όσον αφορά την παρουσία του ιστορικού θωρηκτού «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη για περίπου έναν μήνα ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που επέτρεψαν την παρουσία του πλοίου στην πόλη.

«Ηταν μια προσπάθεια πολύ σημαντική. Είχαμε ζητήσει το «Αβέρωφ» από το 2012 για τους εορτασμούς των 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Κάναμε μια προσπάθεια με τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας τον κ.Αβραμόπουλο, όμως το πλοίο δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψει. Πέρσι εγινε μια μεγάλη συντήρηση στο πλοίο και μετά από μια συνεννόηση με τον νυν υπουργό Αμυνας κ.Καμμένο και τον αρχηγό του ΓΕΝ κατορθώσαμε να το φέρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στάθηκε στην αγαστή συνεργασία με όλους τους δημάρχους και τους φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να λειτουργήσει ως πιλότος για την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς σήμερα στην κρίση ένα είναι το κλειδί: συνεργασία και συνεννόηση».