Τα αναμενόμενα για τη φετινή χρονιά υπερδιπλάσια κέρδη σε σύγκριση με πέρυσι και οι διαθέσιμες υποδομές φυσικού αερίου αυξάνουν την αισιοδοξία ότι το τίμημα της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) μπορεί να είναι υψηλό. Στελέχη του Διαχειριστή εκτιμούν ότι μπορεί να «πιάσει» περισσότερα από τα 400 εκατ. ευρώ που θα έδιναν οι Αζέροι της Socar αν είχε προχωρήσει η προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντικό ρόλο για το ύψος του τιμήματος θα παίξει η ζήτηση φυσικού αερίου, η οποία κινείται με ρυθμούς άνω του 30%. Μάλιστα, όπως επεσήμαναν, το 2016 ο ΔΕΣΦΑ διένειμε στους μετόχους του το 50% των κερδών _ φέτος εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και το 80%. Το ζήτημα της επιστροφής κεφαλαίου –το οποίο αποτέλεσε και το «αγκάθι» στον προηγούμενο διαγωνισμό με τους Αζέρους –δεν έχει ακόμη διευθετηθεί. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι πέρσι τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ ανήλθαν σε 206 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 32,2 εκατ. ευρώ. Για την τρέχουσα χρήση, τα καθαρά κέρδη ενδέχεται να πλησιάσουν και τα 90 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, χθες άνοιξε και το VDR (εικονική τράπεζα πληροφοριών) για τα δυο επενδυτικά σχήματα που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Αν τηρηθεί το ισχύον χρονοδιάγραμμα οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται ότι θα υποβληθούν έως τα τέλη του έτους. Οι δύο κοινοπραξίες που έχουν μείνει στο παιχνίδι είναι εκείνη των Snam, Enagás, Fluxys και Gasunie και η ισπανική εταιρία Regasificadora del Noroeste S. Α.