«Η ανεργία μειώνεται σταθερά. Από 26,5% το 2014, σήμερα βρίσκεται στο 21,1% και στα τέλη του 2018 αναμένεται να πέσει κάτω από το 20%», ανέφερε το απόγευμα από τη Λάρισα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στην ομιλία της στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Επίσης, η ίδια δεν παρέλειψε να τονίσει, πως «η διαφορά της σημερινής κυβέρνησης με τις προηγούμενες κυβερνήσεις στον τομέα της απασχόλησης, είναι ότι την περίοδο 2010-2014 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο, ενώ τα τελευταία 2,5 χρόνια μειώθηκαν κατά 260.000».

Μιλώντας, στη συνέχεια, για το μείγμα πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, που είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν σάρκα και οστά όλα τα παραπάνω, σημείωσε:

«Όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους. Έγιναν χάρη στο μείγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και χάρη στις πολιτικές απασχόλησης που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας. Δεν πανηγυρίζουμε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και εφαρμόζουμε στοχευμένη επαγγελματική κατάρτιση, όση και όπου χρειάζεται, αξιοποιώντας τα δεδομένα που μας παρέχει το Σύστημα Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, που για πρώτη φορά διαθέτει η χώρα».

«Με αυτόν τον τρόπο» διευκρίνισε η κ. Αντωνοπούλου, «ένας στους τρεις ωφελούμενους βρήκε μία θέση εργασίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Επιπλέον, μέσα από τη νέα γενιά προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, προσφέρουμε μία προσωρινή θέση εργασίας στις πιο ευάλωτες ομάδες ανέργων, που είναι οι μακροχρόνια άνεργοι μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι πολύ δύσκολα προσλαμβάνονται από τον ιδιωτικό τομέα».

Αναφερόμενη στη Θεσσαλία, υποστήριξε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εντάχθηκαν σε προγράμματα απασχόλησης σχεδόν 17.000 άνεργοι.

«Η ανεργία πέρυσι, το δεύτερο τρίμηνο, ήταν στο 25%, φέτος, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, η ανεργία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υποχώρησε στο 20%» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνοπούλου.

Για τον τομέα της απασχόλησης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, είπε ότι «επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε περιφερειακές δομές, τις οποίες θα συγκροτούν η περιφερειακή διοίκηση, οι παραγωγικοί και συλλογικοί φορείς και τα πανεπιστήμια, προκειμένου να διαδραματίσουν τον επιτελικό ρόλο που απαιτείται για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη μείωση της ανεργίας, που συνιστά το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως περιοχής».

«Η περιφερειακή διάσταση βρίσκεται από την αρχή στον πυρήνα των πολιτικών απασχόλησης της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Η παρέμβασή μας στους απολυμένους των Σούπερ Μάρκετ “Λάρισα” αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι προφανές ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί με οριζόντιες πολιτικές, εκπορευόμενες αποκλειστικά και μόνο από την κεντρική εξουσία. Η περιφερειακή διάσταση όμως υπάρχει και στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ο οποίος πλέον αποκτά δυναμική» κατέληξε.